Quake96 3816 Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 Witam Zakupiłem dzisiaj PS2 Slim (SCPH-75003). Niestety bez zasilacza... Konsola co ciekawe nigdy nie rozkręcana (aż do dziś), o czym świadczyła plomba gwarancyjna SONY. W domu postanowiłem sprawdzić co się stanie, gdy podłącze do niej zasilacz z konsoli PSone. Parametry PS2 Slim - 8,5V 5.3A, parametry zasilacza z PSone - 7,5V 2.0A... Po podłączeniu ku mojemu zdziwieniu, zaświeciła się czerwona dioda. Gdy jednak nacisnąłem przycisk POWER, dioda zgasła i po chwili znów świeciła na czerwono. Pomyślałem, ze po prostu zasilacz jest za słaby... Jednakże później wyciągnąłem starego PS2 Slim (SCPH-70003) z szafy (brak całego mechanizmu lasera, wraz z silniczkiem, brak coolera, brak włącznika, oraz brak jednego kondensatora na płycie głównej o napięciu 4V). Wsadziłem do niego włącznik z nowego slima i podłączyłem zasilacz z One... O dziwo zaświeciła się dioda (a to dziwne, bo przecież nie ma jednego kondensatora na mobo). Po naciśnięciu guzika, konsola URUCHOMIŁA SIĘ... Byłem wielce zdziwiony... Postanowiłem że sprawdzę jeszcze jedną opcję... W nowym slimie odłączyłem wszystko co się dało (bateria biosu, cały laser z sliniczkiem itp., cooler) tak aby przypominał on tego starego slima... Jednakże konsola wciąż się nie odpala. Teraz moje 2 pytania: 1. Czy nowy slim nie odpala bo zasilacz jest za słaby (wiem, że jest, ale stary slim działa na nim)? 2. Dlaczego stary slim odpala na zasilaczu z PSone? Może ma z tym związek fakt, że nie ma jednego kondensatora na mobo? Bo niby pobór prądu ten sam co w nowym slimie... Btw. Obydwie PS2 mają te same parametry zasilania (8,5V 5.3A). Z góry dzięki za pomoc Quote Link to comment
Recommended Posts