Jump to content

Nierówne podświetlenie matrycy TV ("brudny ekran")

Guest

Recommended Posts

Posted (edited)

Nierówne podświetlenie matrycy to domena tańszych TV czy i w droższych się to zdarza? Czy to jest coś, co może stanowić podstawę gwarancji? Ogólnie tego nie widać i nie przeszkadza za bardzo, ale przykładowo w PES-ie, podczas mocnego wykopu piłki bramkarzem widać takie ciemniejsze strefy, gdy obraz szybciej się przesuwa. Nie występuje to wyłącznie w lewym czy prawym dolnym/górnym rogu, tylko są to niewielkie obszary na całej matrycy. Takie... ciemniejsze plamy i pasy powiedzmy. Zauważyłem, że widać to głównie na zielonym tle podczas szybkiego przesuwania obrazu. Nawet otwierając apkę Xbox w Win10 i szybko przesuwając okno (które jest zielone) to widać. Zjawisko to związane jest z jakąś konkretną metodą podświetlenia matrycy?

Pytałem już na innym forum, ale jest to dość irytujące, więc chcę się upewnić.

Edited by Guest
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Panasonic, a Samsunga właśnie brat kupił niedawno i u niego chyba tego nie ma, ale nie wiem na 100%, bo nie miałem jeszcze okazji się dokładnie przyjrzeć.

Posted (edited)

Znajomy niedawno wymienił na nowy model, własnie dzięki nierównomiernemu podświetleniu matrycy. U niego było widać gołym okiem, ze rogi sa ciemne, a środek jaśniejszy - ponoć wiekszosc Panasonic'ów na to cierpi. Ja miałem podobny efekt w Samsungu, a nawet w Sony Bravi od góry do dołu i oba udało sie oddać na gwarancje.  Zarzuć fotki jakieś.

Edited by MEVEK