Jump to content

Problem z 1080p na monitorze 1200p

LiSoQuan

Recommended Posts

Posted

Cześć, 
Niedawno kupiłem, stary monitor EIZO S2431W 1920x1200 16:10 

Podłączam pod niego laptopa i ps4 przez hdmi - dvi 

Monitor z laptopem działa prawidłowo, każda rozdzielczość jest rozpoznawana i wyświetlana dobrze. 

Niestety gdy podłączam PS4 mam problem z 1080p. Pozostałe rozdzielczości czyli 480p, 720p i nawet 1080i są rozpoznawane i wyświetlane w rzeczywistym rozmarze (czyli obraz pomniejszony) lub powiększony jesli taka objce wybiorę. 

EIZO S2431W - Błedne wyświetlanie 1080p na monitorze 1200p 

Jeśli chodzi o 1080p to monitor rozpoznaje że jest to 1080 ale wyświetla w zły sposób tj daje ramko wokół obrazu przez co jest ucięty z jednej strony i przesuniety w prawo. To smao gdy podłacze PS3 . 

EIZO S2431W - Błedne wyświetlanie 1080p na monitorze 1200p 

Przetestowałem w laptopie 1080p i wyświetla prawidłowo wiec czy to problem w konsoli czy kablu ale kabel wymieniłem na inny i to samo. Dodatkowo na monitorze jeśli dam opcje rozciągania obrazu to wtedy wyświetla w obraz cały, nieucięty ale oczywiście w 16:10. 

Konsola oczywiście na monitorze 16:9 czy na tv wyświetla obraz prawidłowo. 

Resetowałem ustawienia monitora, zmieniałem kabel. 
Jakieś podpowiedzi? Uszkodzony monitor? 
Dzięki

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

@LiSoQuan Jedyna rzecz która może tutaj faktycznie pomóc to ustawienia w samym menu monitora. Tam powinieneś znaleźć jakieś opcje skalowania czy coś podobnego. Nic innego raczej nie zdziałasz, a to że ekran jest wyświetlany w ramkach to raczej normalna rzecz skoro konsola wymusza 1080p, a ekran ma o 120pikseli więcej.

Posted
51 minut temu, ireniqs napisał:

@LiSoQuan Jedyna rzecz która może tutaj faktycznie pomóc to ustawienia w samym menu monitora. Tam powinieneś znaleźć jakieś opcje skalowania czy coś podobnego. Nic innego raczej nie zdziałasz, a to że ekran jest wyświetlany w ramkach to raczej normalna rzecz skoro konsola wymusza 1080p, a ekran ma o 120pikseli więcej.

Ja wiem że maja byc ramki przy 1080p ale tylko od góry i na dole a jak mozesz zobaczyć na zdjeciu obraz jest w kwadracie bo ok jest uciety i przesunięty.

Obraz wygląda prrawidłowo od 1080i w dół. Gdy mam np 720p to jest okno mniejsze niż wyświetlacz czyli oryginalne 720p. Wyświeltanie moge zmienić w opcjach na powiększony ale z utrzymaniem proporcji albo rozciągnięty na pełny ekran ale wtedy proporcje są złe.

Wszystko działa jak należy tylko w 1080p nie i to z konsolą bo już za laptopem 1080p działa dobrze.

Posted

Laptop a konsola to dwa różne światy. Konsola jest przystosowana do ekranu "widescreen" a ten monitor z tego co patrzyłem nie obsługuje rozdzielczości 1080p stąd pewnie problemy. Ja jak miałem takie przesunięcie ekranu to zmieniałem ustawienia w telewizorze. Ty masz monitor, więc to też inna rzecz. Widać że ten ekran był robiony z myślą o PC. Jeżeli nie ma odpowiednich ustawień w menu monitora, to raczej nic nie zdziałasz.

Posted

Ale jak nie obsługuje 1080 toi dlaczego wyświetla 720p 1080i z konsoli i 1080p z laptoppa prawidłowo? Może masz racje ale no nie pasuje mi to ze akurat z 1080p z konsoli nie odbiera ale juz wszystkie inne rozdzielczości tak. No trudno. Dzięki