Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kambodża

Featured Replies

Opublikowano

Miałem okazję spędzić około tygodnia w Kambodży. Świetne miejsce dla miłośników Uncharted, Indiany Jones czy Tomb Raider.

Maja własna walutę ale używaja jej głownie do wydawania reszty. Powszechnym pieniądzem w obiegu jest dolar amerykański i warto go mieć w formie fizycznej ponieważ obrót bezgotówkowy poza większymi miastami nie istnieje.

Kambodża obecnie jest w ciężkiej sytuacji ekonomicznej. Jej dwa główne źródła przychodu to turystyka i rolnictwo. Turystyka w rejonie Angkor Wat to obecnie 10% tego co było przed covidem. Głównymi turystami byli Chińczycy ale ich liczba dramatycznie spadła przez pandemię oraz skandale zwiazane z handlem ludźmi (Głównie azjaci byli porywani i zmuszani do pracy w scamerskich call center). W kraju czułem się natomiast bardzo bezpiecznie. Miejscowi sa bardzo mili, ogromnie zależy im aby turyści wrócili. Czułem natomiast delikatny vibe państwa policyjnego i miałem mocne odczucie, że jak ktoś tu złamie prawo to konsekwencje sa srogie. Po powrocie czytałem o różnych casusach prawnych i wpadłem np na https://www.youtube.com/watch?v=NIHljlR4IXQ gdzie dwóch tajwańskich influencerów zrobiło kretyński content w którym udawali, ze zostają porwani w ramach wzmiankowanego wcześniej procederu i dostali za to kilka lat. Siedza aktualnie wraz z 118 innymi skazańcami w 40 czy 60 osobwej celi.

Z Bangkoku przyjechaliśmy do Siem Reap autobusem.  Miasto jest świetna baza wypadowa do obejrzenia kompleksu światyń Angkor Wat. Polecam wykupić bilet 3 lub 7 dniowy ponieważ zespół jest ogromny i przez krótszy okres zwiedzania wiele ominiecie. Kompleks można zwiedzać na własna rękę lub z przewodnikami. Na pierwsze dwa dni zdecydowaliśmy się na przewodnika. Swiatynie sa dość od siebie odległe i zanim zorientowaliśmy się w topografii to zdecydowaliśmy się na oglądanie z takim wsparciem. Wykupiliśmy 2 dni zwiedzania za pomocą GetYourGuide (mnóstwo ofert). Wybraliśmy sunrise tour (główny punkt programu to wschód słońca przy głównej świątyni) i big tour (7 największych światyń). Na kolejny dzień wynajęliśmy samego kierowcę TukTuka a ostatniego dnia pojeździliśmy na rowerach (można wynajac na miejscu dobrze zadbane Treki Dual Sport). Przewodnicy posługuja się przyzwoitym angielskim. Nie tylko ciekawie opowiadaja o historii starożytnej ale także o współczesnej. Z względu na PolPota, Czerwonych Khmerów wiele z tych historii jest tragicznych. Jednemu z naszych  przewodników rozstrzelali 3/4 wioski kiedy był dzieckiem.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

spacer.pngspacer.png

Do Angkor Wat i Kambodży z ogromna chęcia, za kilka lat wrócę. Przewodnicy szacuja, że aktualnie jest odkryte około 40% kompleksu. Metoda LIDAR mapuja nieodkryte obszary. Obce kraje natomiast w ramach współpracy UNESCO finansuja kolejne prace wykopaliskowe.

Oprócz tego w Kambodży popularne sa rzeczne wioski, spędziliśmy kilka godzin w jednej z nich. Pływanie w rzecznych lasach czy zachód słońca na morzu to niezapomniane doświadczenia:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

• Wyświetleń 899
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi