Mikes 65 Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 Witam, obejrzałem ostatnio na tvp film animowany W krainie bogów (http://spirited.away.filmweb.pl/) cholernie mi sie te klimaty spodobały(bóstwa, wierzenia, bla bla) czy moglibyscie polecic mi cos podobnego w tych klimatach? Z góry dzięki. Quote
Gosiek 0 Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 Niestety ten scenariusz nie pozwolił mu się popisać Raczej on sam sobie na to nie pozwolił, przecież Gorō Miyazaki był jednym z autorów tego scenariusza i sam przyłożył rękę do zepsucia wspaniałej historii jaką są Opowieści z Ziemiomorza Ursuli Le Guin. To był i nadal jest materiał na świetny scenariusz, ale nie dla debiutanta, który go niemiłosiernie pociął i spłycił. W każdym razie dla mnie to jest ten film Studia Ghibli, który można spokojnie obejrzeć jako ostatni, żeby nie psuć sobie obrazu tej wytwórni. A co do pozostałych produkcji, to warto się zainteresować nie tylko tymi reżyserowanymi przez Hayao Miyazakiego, filmy które wyszły spod ręki Isao Takahaty też są świetne - zwłaszcza Grobowiec świetlików, który choć znacznie odbiega klimatem od innych nakręconych przez Ghibli, jest dla mnie najlepszym anime jakie udało im się stworzyć. Quote
STRETCH 30 Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 ruchomy zamek jest swietne, mnie sie chyba najbardziej podobalo. i muzyka Quote
Kornolio 1053 Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 O dzięki za listę filmów tego pana, ja również obejrzałem Spirited Away...po prostu zauroczyło mnie Quote
Zarathustra 616 Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Grigori ma rację, też widziałem wszystkie produkcje ze studia Ghibli i przy żadnej się nie nudziłem. Te Miyazakiego są najlepsze, ale warto też obejrzeć filmy innych reżyserów współpracujących z Ghibli, którzy wydali takie pozycje jak "Only Yesterday", "I Can Hear The Sea" czy "The Cat Returns". Produkcja "On Your Mark" z 1995 roku, nie jest filmem tylko teledyskiem muzycznym który trwa kilka minut i zawiera mini historyjkę Quote
K'^^ 282 Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=wmXwFNsxCD0&...feature=related - niby "tylko" AMV, a ma TĄ magię enjoy Quote
AiszA 91 Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Uwielbiam anime, szczególnie zauroczył mnie Ruchomy zamek Hauru, dzięki niemu otworzyły mi się oczy na takie produkcje... Na drugim miejscu Księżniczka Mononoke i Spirited Away: W krainie bogów... Obrazy kojące, pełne poetyckich ujęć, w których pokazane jest piękno przyrody i potęga natury- odchodząca juz w przeszłość, przeplatająca się ze scenami bitwy... To doskonała fabuła, oryginalne, jednocześnie wiarygodne tło opowiadanych wydarzeń i te niesamowite wizerunki postaci... Ogólnie filmy wyjątkowe, mądre, piękne i niepowtarzalne Quote
CoATI 1051 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 (edited) warto tez zaznaczyc, ze Ruchomy zamek, Spirited Away i Księzniczka Mononoke maja bardzo dobry polski dubbing co sie rzadko zdarza. Nie wiem dlaczego ale na równi z tymi produkcjami stawiam też Akire, mimo zupełnie innego klimatu. Mikes - jesli podobaja ci sie animce w takich klimatach to seria Haibane Renmei [prócz tych w/w] tez ci sie spodoba. Edited January 12, 2008 by Coati Quote
tukan 1917 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 (edited) obczajcie też Grave of the Fireflies [Grobowiec świetlików, Hotaru no Haka] chwyta za serce Edited January 12, 2008 by koval Quote
_One_ 36 Posted February 15, 2010 Posted February 15, 2010 (edited) W Toy Story 3 Totoro zaliczy cameo Edited February 15, 2010 by _One_ Quote
Recommended Posts