Opublikowano 8 stycznia 200817 l Witam, obejrzałem ostatnio na tvp film animowany W krainie bogów (http://spirited.away.filmweb.pl/) cholernie mi sie te klimaty spodobały(bóstwa, wierzenia, bla bla) czy moglibyscie polecic mi cos podobnego w tych klimatach? Z góry dzięki.
Opublikowano 8 stycznia 200817 l Niestety ten scenariusz nie pozwolił mu się popisać Raczej on sam sobie na to nie pozwolił, przecież Gorō Miyazaki był jednym z autorów tego scenariusza i sam przyłożył rękę do zepsucia wspaniałej historii jaką są Opowieści z Ziemiomorza Ursuli Le Guin. To był i nadal jest materiał na świetny scenariusz, ale nie dla debiutanta, który go niemiłosiernie pociął i spłycił. W każdym razie dla mnie to jest ten film Studia Ghibli, który można spokojnie obejrzeć jako ostatni, żeby nie psuć sobie obrazu tej wytwórni. A co do pozostałych produkcji, to warto się zainteresować nie tylko tymi reżyserowanymi przez Hayao Miyazakiego, filmy które wyszły spod ręki Isao Takahaty też są świetne - zwłaszcza Grobowiec świetlików, który choć znacznie odbiega klimatem od innych nakręconych przez Ghibli, jest dla mnie najlepszym anime jakie udało im się stworzyć.
Opublikowano 9 stycznia 200817 l ruchomy zamek jest swietne, mnie sie chyba najbardziej podobalo. i muzyka
Opublikowano 9 stycznia 200817 l O dzięki za listę filmów tego pana, ja również obejrzałem Spirited Away...po prostu zauroczyło mnie
Opublikowano 9 stycznia 200817 l Grigori ma rację, też widziałem wszystkie produkcje ze studia Ghibli i przy żadnej się nie nudziłem. Te Miyazakiego są najlepsze, ale warto też obejrzeć filmy innych reżyserów współpracujących z Ghibli, którzy wydali takie pozycje jak "Only Yesterday", "I Can Hear The Sea" czy "The Cat Returns". Produkcja "On Your Mark" z 1995 roku, nie jest filmem tylko teledyskiem muzycznym który trwa kilka minut i zawiera mini historyjkę
Opublikowano 11 stycznia 200817 l http://pl.youtube.com/watch?v=wmXwFNsxCD0&...feature=related - niby "tylko" AMV, a ma TĄ magię enjoy
Opublikowano 11 stycznia 200817 l Uwielbiam anime, szczególnie zauroczył mnie Ruchomy zamek Hauru, dzięki niemu otworzyły mi się oczy na takie produkcje... Na drugim miejscu Księżniczka Mononoke i Spirited Away: W krainie bogów... Obrazy kojące, pełne poetyckich ujęć, w których pokazane jest piękno przyrody i potęga natury- odchodząca juz w przeszłość, przeplatająca się ze scenami bitwy... To doskonała fabuła, oryginalne, jednocześnie wiarygodne tło opowiadanych wydarzeń i te niesamowite wizerunki postaci... Ogólnie filmy wyjątkowe, mądre, piękne i niepowtarzalne
Opublikowano 12 stycznia 200817 l warto tez zaznaczyc, ze Ruchomy zamek, Spirited Away i Księzniczka Mononoke maja bardzo dobry polski dubbing co sie rzadko zdarza. Nie wiem dlaczego ale na równi z tymi produkcjami stawiam też Akire, mimo zupełnie innego klimatu. Mikes - jesli podobaja ci sie animce w takich klimatach to seria Haibane Renmei [prócz tych w/w] tez ci sie spodoba. Edytowane 12 stycznia 200817 l przez Coati
Opublikowano 12 stycznia 200817 l obczajcie też Grave of the Fireflies [Grobowiec świetlików, Hotaru no Haka] chwyta za serce Edytowane 12 stycznia 200817 l przez koval
Opublikowano 15 lutego 201015 l W Toy Story 3 Totoro zaliczy cameo Edytowane 15 lutego 201015 l przez _One_