Guest Posted February 7, 2008 Share Posted February 7, 2008 Nurt literatury SF, z którym głównie kojarzy mi się postać Gibsona i Dicka ( za sprawa "Do androids dream of electric sheep"). Czytalem troszke Neuromancera i wspomnianej kilka znaków wcześniej knigi Dick. Bardzo fajna rzecz, ale jakoś lektura tych rzeczy mi umkneła. Ktos poleci coś jeszcze, bo chociaż z tego co wiem nurt ten jest już martwy, to napewno jest w nim sporo wartościowych rzemieślniczo-rozrywkowych pisanek. Quote Link to comment
wozek 77 Posted March 23, 2008 Share Posted March 23, 2008 Oprocz klasykow, ktore napisales polecam "Zamieć" Neala Stephensona. ksiazke pozyczyla mi kolezanka, bo jak stwierdzila --mam ciekawsze rzeczy do czytania-- i zaczela czytac nowego pottera. Nie moglem zmarnowac lektury, wiec zabralem sie za czytanie i musze przyznac ze to cos czego jeszcze nie przerabialem. Polecam Ta wydana w 1992 roku powieść nadal wzbudza zachwyt czytelników i krytyki, nadając nowy wymiar gatunkowi literackiemu jakim jest cyberpunk. To niezwykle oryginalne dzieło, łączące w sobie rzeczywistość wirtualną, sumeryjskie mity i niemal wszystko, co było pomiędzy nimi - w jedną wspaniałą całość megathrillera epoki informatycznej. Quote Link to comment
Diabeu 1 Posted March 25, 2008 Share Posted March 25, 2008 polecam "Debrouiller" Ricka Neube Z notki na okładce Debrouiller to powieść o świecie nie znającym litości, świecie ruin, przedmieść, slumsów opanowanych przez gangi młodzieżowe przyszłości. Prawo dyktuje pięść i nóż, rozrywką są narkotyki i seks, wartością najwyższą - siła, również psychiczna. W świecie tym pojawia się coś jeszcze - nowe i obce, i groźne nawet dla zaprawionych w walce o byt młodych ludzi... fajny klimacik ma, warto Quote Link to comment
Guest Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 Odnalazlem swoje komiksy i byl wsrod nich Ghost Rider 2099! TO jest dla mnie kwintesencja cyberpunku. Quote Link to comment
Recommended Posts