Jump to content

Nauka j.japonskiego

genetyk@

Recommended Posts

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

ze słownika się nie nauczysz, to nie angielski.

Proponuje przeczytać trochę książek o gramatyce, mam dwa tomiki w których jednym z autorów jest profesor Huszcza, wszystko dość dobrze wytłumaczone tylko zawiłymi terminologiami, polecam.

BTW. Greah - śliczny avatar :)

Ja bym jednak nie radziła zaczynać od Huszczy, to są książki typowo dla językoznawców oraz ludzi mających już pewne pojęcie o japońskim, a przebicie się przez terminologię jakiej używa autor, może normalnego człowieka przyprawić o ciężki ból głowy. :P Nie są to złe podręczniki, ale warto po nie sięgnąć po opanowaniu przynajmniej solidnych podstaw. Do nauki gramatyki polecam za to Praktyczny kurs gramatyki języka japońskiego wydawnictwa UAM - świetna książka, znacznie przystępniej napisana niż Gramatyka japońska Huszczy. Tylko piekielnie trudno ją kupić, trzeba szukać po antykwariatach - cały nakład wyczerpany. :) No i zupełnie na start Język japoński dla początkujących Ewy Krassowskiej-Mackiewicz.

A ze słowników to ostatnio b. dobre wrażenie zrobiły na mnie The Learner's Kanji Dictionary i "The New Nelson" Kanji Dictionary - The New Nelson Japanese-English Character Dictionary, oba polecam. Słownik który wymienił wyżej greah też zresztą jest jednym z lepszych, i z tego co pamiętam można go czasem upolować na polskich aukcjach, chociaż cenę ma tam niezbyt zachęcającą.

EDIT: btw, może ktoś przy okazji połączy ten topic z już istniejącym tematem o nauce języka? ;>

Edited by Gosiek

jak ktoś nie ma pewnego pojęcia o japońskim, bądź nie ma podstaw to radzę się zapisać na odpowiedni kurs bowiem nauka japońskiego na własną rękę literalnie mówiąc ssie.

Co do podłączania to nie wiadomo, moderatorką w tym dziale jest niejaka Yokho która na forum się nie ujawnia od X lat (pamiętam jak z tego powodu nie mogłem dołączyć do tego forum, jeszcze za czasów kiedy było zamknięte.)