Di 802 Posted April 22, 2008 Share Posted April 22, 2008 Draglade to z pewnością jedna z najciekawszych bijatyk w jakie grałem i pierwsza bijatyka 2D, która mnie aż tak mocno wciągnęła. Trailer: Do wyboru mamy 4 podstawowe postaci, którymi możemy przejść Story Mode (połączenie bijatyki i przygodówki z elementami RPG). Każda postać ma oddzielną linię fabularną (przejście tego trybu jedną postacią zajmuje kilka ładnych godzin), jednak w każdym przypadku głównym zadaniem jest zdobycie tytułu Major Grappera (nazwa pochodzi stąd, że zawodnicy nazywani są Grapperami, gdyż używają broni nazwanych G-Con). Po przejściu Story daną postacią możemy swobodnie poruszać się po mapie, zaliczyć do tej pory nietknięte questy i zbierać Bullety (o tym dalej). Można też oczywiście nabijać levele. W trakcie przechodzenia tego trybu napotkamy na wielu przeciwników, przede wszystkim Varianty - zwierzęta zmienione z powodu obecności Matter, które stały się agresywne. Po pokonaniu Varianta zamienisza się on w zwykłego zwierzaka i znika. Są też Varianty stworzone przez człowieka (przy użyciu Dark Matter), oraz roboty. Podstawowe postaci reprezentują żywioły: Daichi - ziemia Hibito - ogień Guy - powietrze/elektryczność Kairu - woda/lód Do odblokowania jest łącznie 5 postaci. Asuka, Gyamon, Koki i Shura dostępni są po przejściu Story Mode odpowiednimi postaciami. By zdobyć Zeke należy najpierw odblokować wszystkie inne postaci - wtedy dostaniemy dodatkową misję, po przejściu której Zeke pojawi się wśród postaci do wyboru. Jeśli chodzi o tryby gry, to jest przeciętnie. Poza Story możemy zagrać na VS (aktywna jest opcja Download ), Training oraz WFC. Dostępny jest również Dragon Sequencer, w którym customizujemy to, jak walczymy. No właśnie - a jak wygląda walka? Możemy wykonywać double jumpy (możliwe jest spadnięcie z platformy i odbicie się w powietrzu w momencie, gdy spadamy), dashować (44_66, ale niestety nie ma air dashy), używać specjalnych ciosów (Bulletów), a nawet juggle'ować (customizowanymi JF-ami!). Ale po kolei: - klawiszologia - strzałkami poruszamy się, skaczemy za pomocą B, zwyłe ataki wyprowadzane są przy użyciu X i Y (ze strzałkami), A to atak Bulletem, R to blok (obrażenia nie są niwelowane, a redukowane), natomiast L to włącznie możliwości używania Beat Combos. - Bullety - w grze mamy do dyspozycji 100 Bulletów (nazwę je dla uproszczenia specjalami), które kupujemy i znajdujemy w Story Mode. Każdy jest inny - jedne pozwalają na leczenie, inne na atak kulą ognia, strumieniem wody czy rakietami. Możemy również stworzyć ścianę czy przywołać ptaka, który będzie leciał w dół (zygzakiem) i gdy trafi przeciwnika zada mu spore obrażenia (jest wolny i zabiera aż 5 BP, ale atakuje na sporym obszarze i pozwala na fajny pressing). Z kolei taunt, najciekawszy ze specjali, podwyższa szybkość, atak, obronę oraz pozwala na triple jump). Customizujemy je w Dragon Sequencerze, w którym wybieramy 6 - 3 podstawowe (używamy ich przy pomocy 2A, A lub 8A) oraz 3 dodatkowe, które zmieniamy na touch screenie, dotykając w odpowiednim miejscu (lepiej od stylusa sprawdza się tu kciuk, gdyż ikony są duże). Do użycia specjala potrzebujemy Beat Points. Na początku gry pasek ładuje najwyżej 5 BP, potem 7, a po przejściu gry aż 9. W trakcie walki ładowanie BP możemy przyspieszyć poprzez atakowanie przeciwnika. - Beat Combos - bardzo ciekawa opcja. Otóż po naciśnięciu L (musimy mieć co najmniej 1 BP) możemy wykonać kilkuhitową kombinację, która działa nawet jako juggle. W dolnej części górnego ekranu pojawiają się wtedy punkty, które pokazują, kiedy należy naciskać Y po pierwszym ataku. Do dyspozycji mamy dużą ilość Beat Combos, a na dodatek Dragon Sequencer pozwala na tworzenie własnych BC. Owszem, można mashować te ataki, jednak wtedy będziemy otrzymywali komunikaty Bad!, a damage z ciosów znacznie się zmniejszy. Ważne jest więc dokładne trafianie w dźwięki, co do rzeczy łatwch nie należy Ciosów mamy co prawda mało (kilka-kilkanaście na postać), jednak Bullety i BC znacząco rekompensują ten minus, dając wielką frajdę z gry. Na dodatek areny są interaktywne - na niektórych są rury (jak w Mario ;] ) czy platformy, na innych strumienie wody wyrzucające w górę czy plujący lawą wulkan. Ponieważ odblokowywanie postaci jest bardzo żmudne, za jakiś czas postaram się wrzucić tu save ze wszystkimi postaciami i Bulletami. Póki co Story Mode przeszedłem Guy'em i mam połowę Bulletów. Jeśli ktoś będzie chętny na partyjkę online to zapraszam (ale dopiero za jakiś czas, bo komputer mi padł i nie mam jak włączyć Wi-Fi Connectora). Ciekawostka: gra podobno bardzo płynnie chodzi na emulatorze http://youtube.com/watch?v=HFlYR4vcbQI 1 Quote Link to comment
Pychu 2 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 podoba mi sie wklepywanie combosow w rytm gierka moze byc miodna, juz szukam emu i roma Quote Link to comment
Recommended Posts