Jump to content

IDM

Recommended Posts

No IDM, eksperymentalna muzyka elektroniczna. Mam całe dysko Aphexa i gość jest geniuszem. W zasadzie zaczynam dopiero zabawę z tym i prosiłbym o jakieś rekomendację czy coś. Słuchałem również Fluke i Maasa, którzy chyba wpisują się w ramy tego "gatunku".

• Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

wiem, ale nie wiedziałem jak sklasyfikować Aphexa i podobnych, a przydałby się taki temat, to walnąłem idm, którym napewno nie są dramy, transy czy inne housy.

chris clark, u-ziq, bogdan raczynski, flashbulb, i:gor, boxcutter pod szyldem barry lynn robi idm, squarepusher, autechre czesc dyskografii, ediT, i wielu innych...

ogólnie to wytwórnia warp polecam sie zainteresowac.

jeszcze tak apropo polakow ze sceny idmowej, to trzeba koniecznie wspomniec o pioterze.

niebanalne pomysly, perfekcyjnie zrealizowane, a wszystko okraszone swietnym brzmieniem.

troche taki skromny to czlowiek i przez to nawet na polskiej scenie muzyki elektronicznej malo znany. dobry by byl z niego warpowiec moim zdaniem ; ]

http://breakcore.pl/projekt.php?id=2

polecam w szczgolnosci obadac sobie stos pytan na poczatek, ten kawalek po prostu miazdzy.

ale najlepiej to zassac wszystko.

naprawde warto.

• 2 weeks later...

http://www.chill-label.info/chill20-08-Le_..._Gato_Negro.rar

Wydany w Chill-label „Gato Negro” (hiszp. czarny kot) jest pierwszym oficjalnym albumem łódzko-wrocławskiego producenta, Radka Krzyżanowskiego, ukrywającego się pod pseudonimem Le Visage. Po roku poszukiwań i zabaw z dźwiękiem autorowi udało się wyselekcjonować materiał, który stanowi podwaliny własnego stylu. „Gato Negro” to mieszanka instrumentalnego hip-hopu, idm-u i downtempo, z subtelną domieszką dubowych przestrzeni i rockowej intenywności i zadziorności. To miks przypominających miauknięcia cyfrowych melodyjek, produkowanych przez wirtualne syntezatory, pomruków, uderzeń, szarpnięć i drapnięć żywych instrumentów i samplowanych partii nieokreślonej proweniencji. To w końcu połączenie kociego szaleństwa z chłodnym spojrzeniem ludzkiego umysłu, rozimprowizowanej zabawy i matematycznej precyzji.

Album składa się z dziewięciu utworów, z których większość trwa przynajmniej 4-5 minut. Kompozycje przenikają się nawzajem, choć każda z nich może również stanowić odrębną całość. Częste zwroty akcji, którymi autor buduje i rozluźnia napięcie, mnogość pauz, przejść i motywów, a także różnorodność brzmieniowa nadaje muzyce filmowego posmaku - to kontynuacja drogi obranej na „Bergmanoramie” - projektu będącego hołdem dla twórczości Ingmara Bergmana.

loszkur.wa, wspanialosc.

sciagac. dobre bo polskie.

• 1 month later...
  • 3 months later...

kiedys interesowalem sie IDM. Jesli ktos chce sie wkrecic to jak wspominano - Aphex, Autechre, do tego np. GridLock.

Pojedynze utwory moga byc, ale imo sam gatunek dla mnie jest troszke "denny" i nie ma nic wspolnego z "Intelligent" w nazwie. 80% jak nie wiecej utworow bo chaotyczne niespojne zgrzyty i sluchanie tego daje watpliwa satysfakcje.

• 1 month later...

http://www.zshare.net/audio/52410029d0b21188/ misterna robota

Tracklist:

01 - Solvent - A Panel of Experts (Remix)

02 - 000 - Sleep Paralysis

03 - Aphex Twin - Cliffs (Wisp Rework)

04 - Tom Burbank - Gnats

05 - Daedelus - Dumbfound (edIT Remix)

06 - Bit_Meddler - Dermetfak

07 - 000 - 3 Points

08 - edIT - Laungry

09 - Lacunae - Eight Zero One

10 - 000 - Colour Ballet

11 - Lacunae - Stars Burn Out

12 - Venetian Snares - Li2CO3

13 - Scrap.edx + Liar’s Rosebush - Transplanted