Guest Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 No IDM, eksperymentalna muzyka elektroniczna. Mam całe dysko Aphexa i gość jest geniuszem. W zasadzie zaczynam dopiero zabawę z tym i prosiłbym o jakieś rekomendację czy coś. Słuchałem również Fluke i Maasa, którzy chyba wpisują się w ramy tego "gatunku". Quote Link to comment
ghost. 60 Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 zdaje mi sie, ze idm jest tak ku.rewsko szerokim okresleniem, ze jakies 3/4 stuffu z tego podforum by tu pasowało... Quote Link to comment
Guest Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 wiem, ale nie wiedziałem jak sklasyfikować Aphexa i podobnych, a przydałby się taki temat, to walnąłem idm, którym napewno nie są dramy, transy czy inne housy. Quote Link to comment
kempa 0 Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 chris clark, u-ziq, bogdan raczynski, flashbulb, i:gor, boxcutter pod szyldem barry lynn robi idm, squarepusher, autechre czesc dyskografii, ediT, i wielu innych... ogólnie to wytwórnia warp polecam sie zainteresowac. Quote Link to comment
Guest Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 i:gor to polskie jest, nie? Quote Link to comment
kempa 0 Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 ano, tyle, ze to juz bardziej pod breakcore podchodzi. ch. district z polakow jest jeszcze konkretny w tym nurcie. Quote Link to comment
Blok 6 Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 jackson and his computer band - smash, jak już wspomniał kempa, wytwórnia warp. Quote Link to comment
Kroolik 7 Posted June 5, 2008 Share Posted June 5, 2008 Aphex to drill'n'bass nie wiem czy jest sens trzymać przy życiu ten temat no ale zobaczymy Quote Link to comment
kempa 0 Posted June 5, 2008 Share Posted June 5, 2008 no aphex to akurat całe spektrum muzyki elektronicznej. Quote Link to comment
kempa 0 Posted June 5, 2008 Share Posted June 5, 2008 jeszcze tak apropo polakow ze sceny idmowej, to trzeba koniecznie wspomniec o pioterze. niebanalne pomysly, perfekcyjnie zrealizowane, a wszystko okraszone swietnym brzmieniem. troche taki skromny to czlowiek i przez to nawet na polskiej scenie muzyki elektronicznej malo znany. dobry by byl z niego warpowiec moim zdaniem ; ] http://breakcore.pl/projekt.php?id=2 polecam w szczgolnosci obadac sobie stos pytan na poczatek, ten kawalek po prostu miazdzy. ale najlepiej to zassac wszystko. naprawde warto. Quote Link to comment
Totamten 119 Posted June 9, 2008 Share Posted June 9, 2008 Ten and Tracer - "An Hour Brighter" [iDM, Downtempo, Ambient] http://rapidshare.com/files/121159829/An_Hour_Brighter.rar "(...)spooky soundscapes, echoing voices, downtempo beats, and short interludes." Piękna płyta, o nastroju nieraz przypominającym Aphexowy "Richard D. James Album". Quote Link to comment
ghost. 60 Posted June 9, 2008 Share Posted June 9, 2008 a dysponujesz moze jakims innym sznurkiem, tzn na inny serwer? Quote Link to comment
Totamten 119 Posted June 9, 2008 Share Posted June 9, 2008 a dysponujesz moze jakims innym sznurkiem, tzn na inny serwer? A na jaki wrzucić? Bo tego w necie praktycznie nie ma. Quote Link to comment
ghost. 60 Posted June 9, 2008 Share Posted June 9, 2008 jakbys mogł, zarzuć na mediafire albo sendspace, z góry wielgachne dzieki Quote Link to comment
Totamten 119 Posted June 9, 2008 Share Posted June 9, 2008 Poleciało na mediafire: Ten and Tracer - "An Hour Brighter": http://www.mediafire.com/?mzmg4mqgytx Quote Link to comment
kempa 0 Posted June 17, 2008 Share Posted June 17, 2008 http://www.chill-label.info/chill20-08-Le_..._Gato_Negro.rar Wydany w Chill-label „Gato Negro” (hiszp. czarny kot) jest pierwszym oficjalnym albumem łódzko-wrocławskiego producenta, Radka Krzyżanowskiego, ukrywającego się pod pseudonimem Le Visage. Po roku poszukiwań i zabaw z dźwiękiem autorowi udało się wyselekcjonować materiał, który stanowi podwaliny własnego stylu. „Gato Negro” to mieszanka instrumentalnego hip-hopu, idm-u i downtempo, z subtelną domieszką dubowych przestrzeni i rockowej intenywności i zadziorności. To miks przypominających miauknięcia cyfrowych melodyjek, produkowanych przez wirtualne syntezatory, pomruków, uderzeń, szarpnięć i drapnięć żywych instrumentów i samplowanych partii nieokreślonej proweniencji. To w końcu połączenie kociego szaleństwa z chłodnym spojrzeniem ludzkiego umysłu, rozimprowizowanej zabawy i matematycznej precyzji. Album składa się z dziewięciu utworów, z których większość trwa przynajmniej 4-5 minut. Kompozycje przenikają się nawzajem, choć każda z nich może również stanowić odrębną całość. Częste zwroty akcji, którymi autor buduje i rozluźnia napięcie, mnogość pauz, przejść i motywów, a także różnorodność brzmieniowa nadaje muzyce filmowego posmaku - to kontynuacja drogi obranej na „Bergmanoramie” - projektu będącego hołdem dla twórczości Ingmara Bergmana. loszkur.wa, wspanialosc. sciagac. dobre bo polskie. Quote Link to comment
Gu666u 0 Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Acidwolf warto sprawdzić, choć to nic innego jak Flashbulb. Ale jak ktoś lubi takie lajtowe wałki. Ja lubię;] Quote Link to comment
wsm 1 Posted November 19, 2008 Share Posted November 19, 2008 kiedys interesowalem sie IDM. Jesli ktos chce sie wkrecic to jak wspominano - Aphex, Autechre, do tego np. GridLock. Pojedynze utwory moga byc, ale imo sam gatunek dla mnie jest troszke "denny" i nie ma nic wspolnego z "Intelligent" w nazwie. 80% jak nie wiecej utworow bo chaotyczne niespojne zgrzyty i sluchanie tego daje watpliwa satysfakcje. Quote Link to comment
Burth 2 Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 http://www.zshare.net/audio/52410029d0b21188/ misterna robota Tracklist: 01 - Solvent - A Panel of Experts (Remix) 02 - 000 - Sleep Paralysis 03 - Aphex Twin - Cliffs (Wisp Rework) 04 - Tom Burbank - Gnats 05 - Daedelus - Dumbfound (edIT Remix) 06 - Bit_Meddler - Dermetfak 07 - 000 - 3 Points 08 - edIT - Laungry 09 - Lacunae - Eight Zero One 10 - 000 - Colour Ballet 11 - Lacunae - Stars Burn Out 12 - Venetian Snares - Li2CO3 13 - Scrap.edx + Liar’s Rosebush - Transplanted 14 - Aphex Twin - Z-Twig (Wisp Rework) 15 - Jega - Doric 16 - Venetian Snares - Cancel 17 - Orbital - Transient 18 - Telefon Tel Aviv - What It Is Without The Hand That Wields It naprawde polecam Quote Link to comment
Recommended Posts