Redmitsu 991 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Zamowilem sie gre na allegro od typka, koles mial okolo 160 pozytywow zadnych negatywow, patrze ludzie kupuja od niego ta sama gre ( mial 40 sztuk nfs shifta ) w dobrej cenie, wiec mysle ok zamawiam. Wplacilem kase na konto ( jedyna mozliwosc ) i czekam na przesylke. Wchodze na nastepny dzien do niego i widze ze jego konto zawieszone. Pisalem do allegro oraz do roznych allegrowiczow ktorzy rowniez kupowali od niego ta gre. Okazalo sie ze nikt jeszcze przesylki nie dostal. Kontaktu z tym allegrowiczem nie ma zadnego ( telefonu nei odbiera, na maila nie odpisuje ). Czekam dalej na odzew od allegro. Na allegro jest Program Ochrony Kupujacego. Kaza mi sie zglosic na policje i zlozyc zaswiadomienie. Czy ktos kiedys z tego korzystal? Czy w ogole jest sens zebym szedl tam? Bo w naszym kraju to z policja roznie jest wiec nie chce odrazu isc i z siebie glupka zrobic ze mnie okradl internet na 150zl. Halp. Quote
ping 9046 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Skoro jest program ochrony kupującego i musisz zgłosić sprawę na policje to zrób to odzyskasz pieniądze. Quote
Hubi. 39 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Bo w naszym kraju to z policja roznie jest wiec nie chce odrazu isc i z siebie glupka zrobic ze mnie okradl internet na 150zl. Teraz pomyśl, że tak samo pomyślą inni alleglrowicze z tej aukcji więc 150 zł x 40 = 6000 zł, a to już nie mało. Pójdziesz, zgłosisz, kase odzyskasz, a oszust zapamięta nauczke. Tak trzeba. Quote
Fisiu 4 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Ja też tak na początku myślałem, że nie warto o 100 zł iść na policję. Jednak poszedłem, po 2 miesiącach miałem kasę na koncie. Quote
Arkady 1018 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Z tym programem ochrony kupujacego to jest jakaś chora jazda. Żeby zgłosić spawę do Allegro o zwrot pieniędzy musisz mieć świstek od policji, kiedy o taki poprosiłem u siebie dostałem odpowiedź, że sprawę prowadzą ludzie z mieściny oszusta i takowego nie mogą mi wydać, paranoja. Jako, że to drugi koniec Polski, dałem sobie spokój, 115zł piechotą nie chodzi, ale z tegi jest wiecej kłopotów niż korzyści, choć jutro zadzwonie tam i się dowiem jak stoją sprawy. Quote
Redmitsu 991 Posted October 7, 2009 Author Posted October 7, 2009 Jutro sobie przygotuje wszelkie potrzebny wydruki ( aukcje, historie przelewu itp ) i ide na poczatku tygodnia na policje. Zobaczymy co z tego bedzie =] Quote
Hubi. 39 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Z tym programem ochrony kupujacego to jest jakaś chora jazda. Żeby zgłosić spawę do Allegro o zwrot pieniędzy musisz mieć świstek od policji, kiedy o taki poprosiłem u siebie dostałem odpowiedź, że sprawę prowadzą ludzie z mieściny oszusta i takowego nie mogą mi wydać, paranoja. Jako, że to drugi koniec Polski, dałem sobie spokój, 115zł piechotą nie chodzi, ale z tegi jest wiecej kłopotów niż korzyści, choć jutro zadzwonie tam i się dowiem jak stoją sprawy. a przefaksować do Twojej komendy niemoga? Quote
Yacek 852 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Jak złożyć zawiadomienie o przestępstwie? Jednym z warunków otrzymania pieniędzy z Programu Ochrony Kupujących jest zgłoszenie sprawy organom ścigania i otrzymanie pisemnego postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa. Zgłaszając sprawę Policji, szczegółowo opisz i udokumentuj całą sytuację. Przekaż komplet posiadanych dokumentów, takich jak dokument potwierdzający dokonanie zapłaty za towar, wydruki treści korespondencji prowadzonej ze Sprzedającym, w miarę możliwości - wydruk treści strony przedmiotu. Jeśli więcej osób zostało poszkodowanych, możesz przedstawić wydruk karty użytkownika z negatywnymi opiniami i/lub postów z forum poświęconego sprawie. Dzięki temu organy ścigania zorientują się w skali oszustwa. Przygotuj się także na ewentualne wyjaśnienie ogólnych zasad funkcjonowania Allegro i Internetu. Poinformuj Policję, że na jej wniosek Allegro udostępni jej wszelkie posiadane dane na temat osoby Sprzedającej. Adres korespondencyjny Allegro: QXL Poland Sp. z o. o. ul. Marcelińska 90 60-324 Poznań nr fax: (61) 645 16 54 W terminie do 30 dni od złożenia zawiadomienia Policja/Prokuratura powinna zakończyć czynności sprawdzające i przesłać listownie postanowienie o wszczęciu lub odmowie wszczęcia postępowania przygotowawczego. W piśmie o wszczęciu znajdą się numery sprawy: jednostki Policji nadają numery RSD (rejestr śledztw i dochodzeń), Prokuratury - numery Ds. Jeśli upływa termin złożenia formularza zgłoszeniowego, a Policja/Prokuratura nie przekazała dokumentów, napisz do nas. Gdy otrzymasz pocztą postanowienie o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia, możesz rozpocząć wypełnienie formularza, w którym podasz nazwę jednostki Policji lub Prokuratury i numer RSD/Ds. Jeśli policja odmówi wszczęcia postępowania, nie będziesz mógł skorzystać z Programu. Ktos chyba nie czytal jak wyglada procedura. Co maja mu dac jak trzeba czekac 30 dni na ten papier ? Quote
Recommended Posts