MaiorZero 1400 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Zastanawiam się nad kupnem telewizora plazmowego Panasonic Tx-p42s10. Mam pytanie dotyczące tego jak ten TV radzi sobie z grami na PS3. Wiele naczytałem się o green ghostingu, tearingu, smużeniu... Jedni piszą, że to występuje, a drudzy nie. Nie chcę być w sytuacji kiedy to po zakupie nowego TV i włączeniu gry będę zrozpaczony. Z góry dziękuję za odpowiedź. Czekam na Wasze opinie. Quote
D.B. Cooper 3067 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 najlepej to wez konsole idz do sklepu gdzie ten tv stoi,podlacz i wszystko bedzie jasne Quote
Guest Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Green ghosting niby wystepuje w plazmach, ale mimo usilnego sie wlepianie w kilka modeli w sklepie go nie uswiadczylem, moze w sumie sam nie wiem co to jest ;] Ogolnie mysle, ze G10 bylaby lepsza niz S10. Quote
Guest Mr. Blue Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Niech bierz s10. Mam bliźniaczy model P42U10 i żadne smużenie, green ghosting, tearing, imput lag, powidoki i bóg wie co jeszcze nigdy u mnie nie występowały. Z grami radzi sobie doskonale, w Burnouta gra się przecudownie. Quote
Guest Albert Wesker Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Też mam plazmę Panasonika, już 3 lata ma na karku i nie widziałem żadnych takich efektów. Na youtube zobaczyłem jak to wygląda, ale u siebie nie. Najlepiej bierz konsolę pod pachę i do sklepu Quote
Guest Mr. Blue Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Ale przecież i tak nie dadzą mu modelu który będzie testował. GG jest zwyczajną wadą fabryczną, która jeśli występuje, to jest naprawiana na gwarancji. Albert, przecież ten telewizor można brać w ciemno. Quote
Bandi 5 Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 Wszystko zależy od Gier. Plazma pokarze Ci wszystko. Kiedyś zachwycałem się na LCDku grą PGR4 na X360 a teraz jak odpaliłem na nowej plazmie Panasonica TX-P42S10ES to grać się nie da - smużenie (efekt gry) jakość grafiki - fatalna. Inaczej Forza 2 - widać skok, mimo, że jego nie dostrzegłem na LCD. Forza 3 to już jakość. Na PS3 na razie przetestowałem tylko WipeOuta HD i mówię wam - miód - chyba już nie da się zobaczyć lepszego obrazu, bez efektu Green Ghosting w grach. Statek jak się przesówa nawet biały z czarnymi liniami - po prostu nie widać tego efektu - jestem zachwycony i liczę, że już wszystkie gry będą miały taką jakość Ogólnie Green Ghosting to mankament plazm ale to nic w porównaniu ze smużeniem LCDków. Na dniach przetestuje jak się to ma np z MadWorld na Wii bo Green Ghosting ponoć najbardziej dokucza w dynamicznych scenach czarno białych Ale to co pokazali na tym filmiku to jakaś przesada - chyba tylko po to aby pokazać wyraźnie co to jest ten green ghosting bo mało kto jest w stanie go zauważyć jeśli nie wie co to jest. Quote
Guest Mr. Blue Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 (edited) Mojego TX-42U10E mam już ponad 3 miesiące i namiętnie gram w Burnouta: Paradise, GTA IV, Uncharted, Motorstorm: PR, LBP i jeszcze nie zauważyłem GG. Edited February 11, 2010 by Mr. Blue Quote
Bandi 5 Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Gram od kilku godzin w Saboteur na X360 i nie ma Green Ghostingu praktycznie. Owszem, jak się postaramy to go zauważymy ale jak na tego typu grę czarno białą z dużymi elementami biało czarnymi to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Ogólnie śmiem twierdzić, że GG w plazmie to nic strasznego - nawet jeśli występuje u kogoś to jest to efekt do zaakceptowania w przeciwieństwie do cały czas przebijającej fioletem matrycy LCD w większych ciemnych miejscach Quote
burza-lukas 2 Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 (edited) Green Ghostingu czy smużeniem występuję na wskutek starzenia się telewizora i raczej w sklepie nikt takiego czegoś nie uświadczy, no chyba że sprzedawane telewizory są po jakimś refurbishu i sprzedawane jako nowe a uwierzcie, że często kupujecie używane już telewizory a nawet o tym nie wiecie. Zmienia się tylko wygląd zewnętrzny a wnętrzności są pozostałością po jakimś innym telewizorze który trafił do serwisu więc wymieniono uszkodzoną część a resztę pozostawiono. Pracuję już od 3 lat w serwisie w UK, 2 lata naprawiałem telefony komórkowe a teraz naprawiam LCD, plazmy i inne badziewia i wiem dokładnie jak to wszystko wygląda. Co do samego Green Ghostingu w 50% pomaga na to wgranie nowego software w innym przypadku do wymiany Tcon a w najgorszym Screen. Co do smużenia jest pewny myk, który także pomaga tylko w połowie przypadków. Mianowicie podkręcenie części zwanej YSus PCB (sorry, że operuję nazwami angielskimi ale nie wiem jak będą się nazywać po polsku ) na tym Ysus znajdują się takie jakby koreczki które może pokręcać małym śrubokrętem. Przeważnie są w kolorze niebieskim. YSus znajduję się lekko po lewej patrząc na tylną obudowę telewizora. Jest ich kilka do pokręcenia, trzeba próbować czy to lekko w prawo czy w lewo obserwując ekran czy jest poprawa. Ewentualna wymiana taj części (Ysusa). Oczywiście 20% przypadków smużenia to wymiana Screena bo smużenie to nic innego jak zestarzały screen, który możemy lekko podregulować by poprawić jego wydajność która i tak zmierza ku końcowi. Jeżeli komuś skończyła się gwarancja a ma smużenie na ekranie może spróbować samemu, nie jest to wcale trudne. Dorzuce zdjęcie co trzeba dokładnie podkręcać aby pozbyć się smużenia. http://i47.tinypic.com/ff8i8i.jpg Edited February 13, 2010 by burza-lukas Quote
Guest Mr. Blue Posted February 14, 2010 Posted February 14, 2010 W Panasonicu jest 5 lat gwarancji, tyle chyba starcza MajorowiZero64. Quote
Bandi 5 Posted February 14, 2010 Posted February 14, 2010 W Panasonicu jest 5 lat gwarancji, tyle chyba starcza MajorowiZero64. Promocja na gwarancje 5 lat była do 31 Stycznia 2010r Quote
Guest Mr. Blue Posted February 15, 2010 Posted February 15, 2010 O, nie wiedziałem, na szczęście się załapałem. Quote
Bandi 5 Posted February 15, 2010 Posted February 15, 2010 Ja sie nie załapałem, bo choć wiedziałem to kupiłem dopiero 4 Lutego, ale ta gwarancja powyżej 2 lat jest niepewna - w zasadzie mogą wszystko podpiąć pod zużycie matrycy wypaleniem luminoforu czy uszkodzenie elektroniki przepięciami w sieci energetycznej Jak to jest burza-lukas ? Quote
burza-lukas 2 Posted February 15, 2010 Posted February 15, 2010 Ja sie nie załapałem, bo choć wiedziałem to kupiłem dopiero 4 Lutego, ale ta gwarancja powyżej 2 lat jest niepewna - w zasadzie mogą wszystko podpiąć pod zużycie matrycy wypaleniem luminoforu czy uszkodzenie elektroniki przepięciami w sieci energetycznej Jak to jest burza-lukas ? Nie mam pojęcia jak to działa ze strony Panasonica Serwis w którym pracuję zajmuję się największymi sieciami w Anglii jak PC World a także Currys więc raczej są to naprawy ogólne wszystkich marek telewizorów. Najwięcej problemów z Panasonic to właśnie plazmy, jedno jest pewne nigdy plazmy nie kupię ale rzadko przychodzi mi naprawiać Panasonica, muszę przyznać, że większość osób unika w pracy naprawy plazmowych telewizorów bo są czasochłonne w naprawie. LG tez nigdy nie kupię bo psują się jak cholera, tylko i wyłącznie LCD od Samsunga Quote
Bandi 5 Posted February 15, 2010 Posted February 15, 2010 Ja sie nie załapałem, bo choć wiedziałem to kupiłem dopiero 4 Lutego, ale ta gwarancja powyżej 2 lat jest niepewna - w zasadzie mogą wszystko podpiąć pod zużycie matrycy wypaleniem luminoforu czy uszkodzenie elektroniki przepięciami w sieci energetycznej Jak to jest burza-lukas ? Nie mam pojęcia jak to działa ze strony Panasonica Serwis w którym pracuję zajmuję się największymi sieciami w Anglii jak PC World a także Currys więc raczej są to naprawy ogólne wszystkich marek telewizorów. Najwięcej problemów z Panasonic to właśnie plazmy, jedno jest pewne nigdy plazmy nie kupię ale rzadko przychodzi mi naprawiać Panasonica, muszę przyznać, że większość osób unika w pracy naprawy plazmowych telewizorów bo są czasochłonne w naprawie. LG tez nigdy nie kupię bo psują się jak cholera, tylko i wyłącznie LCD od Samsunga Plazmy są technicznie inaczej zaprojektowane niż LCD, mają kupe radiatorów w środku, towarzyszą im większe temperatury niż LCD, przynajmniej jaiś czas temu jak śledziłem temat, ale że się częściej psują niż LCD to szczerze wątpię. Panasonic z tego co słyszałem to praktycznie się nie psuje, tak samo Pioneer. To właśnie Samsung ma najgorsze plazmy. Jeżeli chodzi o LG to te z Polski jeszcze dwa lata temu siadały, bardzo często nie tylko elektronika ale nawet podświetlenie matrycy (pracowałem w sklepie na dziale RTV). Philips (tak i to szczególnie topowe modele) i Sharp też stwarzały problemy i to nie małe. Philips bardzo nieciekawie rozpatruje reklamacje, wręcz olewając klienta - znam kilka reklamacji, w których wręcz pismo producenta było śmieszne. Sharp wymieniał elektronike na gwarancji bez problemów i raz nawet tą po dużym przepięciu od pioruna, co mnie zdziwiło Teraz nie wiem jak to jest, koszty idą w dół to i trzeba gdzieś zaoszczędzić. Producenci nie mogą produkować TV z kluczowych części używanych, takich jak matryce w Plazmach. Jeżeli wypuszczą taki produkt to muszą zaznaczyć w ofercie, że to jest model odnawiany fabrycznie. Quote
Recommended Posts