Paweł Galas 0 Posted September 6, 2010 Share Posted September 6, 2010 (edited) Cześć. Ostatnio przechadzając się po jednym z Warszawskich Empików natknąłem się w dziale z grami na wyżej wymienioną książkę. Nie zastanawiając się zbyt długo, jeszcze zanim policzyłem pieniądze w portfelu, włożyłem owe wydawnictwo pod pachę i powędrowałem do kasy. Krótki opis tego tytułu znajduje się tutaj. Moje pytanie brzmi, czy czytaliście już tę pozycję i jeśli tak, to jakie wrażenie na Was wywarła? Ja jestem mniej więcej w połowie, więc swój komentarz zamieszczę za kilka dni, po skończeniu książki. Edited September 6, 2010 by Paweł Galas Quote Link to comment
aux 3784 Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 O książce dowiedziałem się z Polygamii i kupiłem jak tylko wyszła. Książka jest dobra, wciąga i przyjemnie się czyta. Jak napisał ktoś w recenzji, nie jest to poziom akademicki tylko bardziej liceum. Książka nie wyczerpuje tematu tylko opisuje najważniejsze wydarzenia i gry. Fajnie że autor doszedł aż do czasów współczesnych, chociaż tego okresu czytelnicy najbardziej się czepiali bo jest opisany pobieżnie i zbyt subiektywnie oraz pomija kilka rzeczy. Mnie w książce irytuje tylko jedno - chamskie spojlery dotyczące zakończeń które zepsuły mi już dwie gry które miałem na liście "do przejścia kiedyś". Zamiast "bohater na końcu ginie, a zdrajcą okazuje się być jego lokaj" można było napisać "zakończenie było zaskakujące, i gracze byli wstrząśnięci. Warto samemu się o tym przekonać". Quote Link to comment
Paweł Galas 0 Posted September 9, 2010 Author Share Posted September 9, 2010 winien jestem swoją opinię, więc ją napiszę Otóż według mnie książka jest napisana bardzo fajnym językiem, jak to się mówi - lekkim piórem . Starszym czytelnikom przypomni na pewno wiele nazwisk czy tytułów, a młodych (czyli takich, którzy nie mieli styczności nawet z naszym Pegasusem bądź też niepamiętających jeszcze pierwszego Playstation) zaznajomi z branżą i pogłębi jej znajomość. Niestety, ci starsi nic odkrywczego tutaj nie znajdą. Mimo to polecam każdemu, kto chce przywołać kilka wspomnień. Ot, takie Ekstrimowe "To było grane" w formie książkowej Quote Link to comment
MichAelis 5547 Posted September 10, 2010 Share Posted September 10, 2010 Przeczytalem. Nie ma co sie czepiac, ze jakies gry nie ma w ksiazce, bo ciezko jest umiescic 'wszystko' aby kazdy byl zadowolony. Jednak czytajac ksiazke nasuwaly mi sie dwie rzeczy, jesli starsze generacje(tak do czasow nesa) byly opisywane bardzo obszernie i szczegolowo tak nowa generacja to niemal tylko pare zdan. Jak pisalem nie da sie dogodzic kazdemu, ale niewybaczalne jest ze niemal zupelnie Polska zostala pominieta. Autor wspomina troche o pewexach i LKavalon i to chyba na tyle. Quote Link to comment
Recommended Posts