Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Dobry wieczór.

Problem polega na zbyt wolnym pobieraniu danych przez konsolę z internetu.

Aktualnie próbuję pobrać łatkę do BF3 i konsola życzy sobie ok.1000 minut na ten zabieg. Kilka miesięcy temu taką ilość danych ściagnąłbym w 2-3 godziny.

Internet z Neostrady, livebox 2, 6mb/s, przez wi-fi, jakość sygnału bardzo dobra.

Konsola FAT 80gb.

Mniej więcej w tym samym czasie występował błąd 8001000A, ale to naprawiłem przez zmianę języka na angielski.

Próbowałem już wpisywać adres IP i DNS ręcznie do konsoli, chyba zrobiłem wszystko prawidłowo, bo jak wcześniej testując połączenie nie można było się zalogować do PSN tak teraz już można, ale nadal w teście nie pokazuje mi się prędkość pobierania.

Zmieniłem też w ustawieniach routera na statyczny adres IP dla konsoli.

Wyłączenie konsoli przyciskiem z tyłu też nie pomogło (gdzieś w google przeczytałem, że to może rozwiązać problem

16x16_smiley-happy.gif

Granie online jest ok, nie ma lagów itp., generalnie tu nie widac problemu.

Jeżeli temat już był i jest rozwiązanie problemu, proszę o link.

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

U mnie to samo. Internet 6 mega, a czas pobierania 180 minut.

Opublikowano
  • Autor

180 minut jeszcze bym przebolał, ale nie zostawię konsoli na cały dzień żeby się patch ściągał. To samo, tzn. ten sam router i sieć?

Opublikowano

Tak. Ale myślę, że to po prostu wynika z dzisiejszego obciążenia serwerów.

Opublikowano

hmm moze z mln osob rzucilo sie aby sciagnac patch i dodatek ?

znajdz serwer, ktory nie kleknie ;)

Opublikowano
  • Autor

Patch do Battlefield jest tylko przykładem, wszystko co pobieram z pss trwa dłużej niż powinno.

Opublikowano

Moim zdaniem winny tutaj jest Livebox - masz może możliwość pożyczenia od kogoś na 2-3h routera jakiejkolwiek inne firmy z ADSL i przetestowanie łącza? Bo kupować w ciemno jak to może nic nie dać to trochę bez sensu.

Opublikowano

Ciekawa sprawa z tym pobieraniem, wydaje mi się że to wina serwerów Sony. U mnie na PC, w tej samej sieci, jakiekolwiek pliki (m.in właśnie patche) lecą na pełnej prędkości łącza, zaś na PS3 rzadko kiedy jest to full, zwykle około 60%, a niekiedy nawet 30% (aby to sprawdzić testowałem nawet w tym samym czasie).

Edytowane przez Berion

Opublikowano

Ja mam neta z MultiMedia Polska 6/20 - wszystko połączone starym dziadkiem Linksys WRT54GL na Tomato - i nigdy nie miałem z pobieraniem problemów - leci zawsze na maxa na PS3. Serio. PS3 po kablu, 2xlaptop,stacjonarka i cała reszta przez radio. Czasem tylko (raz na 4-5 miechów MM coś robi i przez 2-3h max nie można zalogować się do PSN (błąd DNS'ów). Kiedyś nawet liczyłem - plik 1200MB prawie co do sekundy w 8 minut mi poszedł.

E: Teraz mam okazję przejść do UPC (wreszcie kabel podciągnęli mi pod dom) za tą samą kasę ale za to na 30stkę xD - z tym że z tego co mi sąsiad opowiada jakie ma "jaja" i problemy to olewam temat...

Edytowane przez Kyo

Opublikowano

No tak, ale zwróć uwagę na to: ten sam konfig na PS3 i na PC, są w tej samej sieci (na tą chwilę do testów wyjąłem nawet blaszaka do DMZ), przechodzą przez ten sam router i na PC pobieram patche na full, a na PS3 znacznie wolniej. Dlaczego? Także coś jest na rzeczy, nie tylko ja narzekam jak widze po tym temacie. Coś jest zrypane po stronie CellOS albo karty w PS3.

Edytowane przez Berion

Opublikowano

Generalnie to wydaje mi się że cały PSN kłóci się z serwerami Telekomuny - taki przykład z życia - Uncharted 2 / Borderland - nie mogłem zapraszać do siebie znajomych - 2 użytkownicy Tepsy musieli się sami najpierw zlinkować a potem mnie dopiero zaprosić. Jeśli ja wysłałem zaproszenie to pierwszy dołączył bez problemu ale drugiego albo po chwili wywalało albo miał błąd połączenia. Kiedyś robiliśmy większą ustawkę pod trofea w U2 i był problem (i to ogromny) żeby ludzie się ze sobą połączyli. Pomagało właśnie mieszanie z zaproszeniami. Podobna sytuacja jest z UPC - niestety PSN nie zawsze dobrze działa - jakieś dziwne wylogowania itp. gdzie net na laptopie i Xbox Live działają normalnie.

E: a co do samej prędkości pobierania to Sony ograniczało prędkości przy np. upach sklepu ale od prawie 2 lat nie zauważyłem (przynajmniej u mnie) problemu z tym. Wszystko chodzi naprawdę szybko.

Edytowane przez Kyo

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Niestety nie mam możliwości przetestowania innego routera, a pewnie to jest jeśli nie jedyną, to jedną z przyczyn. Może ktoś poleci niedrogi, który nie ma problemów z ps3...

Opublikowano

Teraz nie ma dobrych routerów. Poszukaj jakiegoś dziadka i wrzuć na niego Tomato.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Teraz nie ma dobrych routerów. Poszukaj jakiegoś dziadka i wrzuć na niego Tomato.

Racja, weź jakiegoś linksysa wrt, wgraj tomato (taki soft) i ciesz się kolosalnymi możliwościami takiego routerka.