Opublikowano 16 października 201212 l Hej, macie może jakiś sprytny pomysł na przykład (b) bez wymnażania wszystkiego po kolei? http://imageshack.us/scaled/landing/850/imag0491fi.jpg
Opublikowano 16 października 201212 l Ja bym popróbował tak : -wspólny mianownik -wyłączanie przed nawias wspólnych członów
Opublikowano 16 października 201212 l Jestem biologiem, ale strzelam - przejrzyj wzory skróconego mnożenia. A drugi sprytny sposób, to wprowadź to do jakiegoś programu rysującego wykresy i sprawdź czy się pokryją.
Opublikowano 16 października 201212 l Najsprytniej będzie jak jednak posłuchasz dobrej rady użytkownika krupek1 i sprowadzisz wszystko do jednego mianownika. Podpowiem jeszcze, że mnożenie jest przemienne. No a potem pozostaje zrobić tak, jak podpowiada MierzejX, przejrzeć wzory skróconego mnożenia.
Opublikowano 16 października 201212 l Autor Ale popatrz na to, ile tu jest mnożenia Tu musi być jakiś sprytny sposób, bo w reszcie znalazłem
Opublikowano 17 października 201212 l jak podstawisz ze np x=b to 1 i 3 człon z lewej strony da 0, czyli zostaje srodkowe = b^2 po podstawieniu licznik i mianownik bedzie sobie rowny czyli = 1, czyli to b^2 z lewje = b^2 z prawej. bez rozpisywania, te załozenia sa po to by mianownik nie był = 0, prosta sprawa. Najsprytniej będzie jak jednak posłuchasz dobrej rady użytkownika krupek1 i sprowadzisz wszystko do jednego mianownika. Podpowiem jeszcze, że mnożenie jest przemienne. No a potem pozostaje zrobić tak, jak podpowiada MierzejX, przejrzeć wzory skróconego mnożenia. student geografii rozumiem Edytowane 17 października 201212 l przez _Milan_
Opublikowano 17 października 201212 l Autor jak podstawisz ze np x=b to 1 i 3 człon z lewej strony da 0, czyli zostaje srodkowe = b^2 po podstawieniu licznik i mianownik bedzie sobie rowny czyli = 1, czyli to b^2 z lewje = b^2 z prawej. bez rozpisywania, te załozenia sa po to by mianownik nie był = 0, prosta sprawa. Właśnie na to dzisiaj wpadłem z panem na kółku Plus twierdzenie o wielomianach n tego stopnia i przecinaniu się w n+1 punktach i koniec zadania. To jest ten sprytny sposób