Jump to content

Toshiba 46TL939 opinie

Paliodor

Recommended Posts

• 4 weeks later...

Nie widziałem wcześniej tego tematu, ale posiadam ten telewizor więc mogę napisać parę słów jeśli kogoś to interesuje.

Mam ten TV w pokoju gościnnym, używany głównie do oglądania CyfryHD w dzień. Dużo czasu zajęło mi wybranie telewizora do oglądania w dzień, przejrzałem masę tematów na forum hdtv, serwisów zagranicznych itd, i ostatecznie zdecydowałem się na powyższy model, jako rozwinięcie serii TL933 która posiada bardzo dobre opinie jeśli chodzi o jakość obrazu.

Jeśli chodzi o jakość obrazu to jest w porządku, jak na LCD nawet bardzo dobra - z tym, że wyjściowe ustawienia obrazu to tragedia i trzeba go porządnie skalibrować... Zajęło mi parę dni ustawienie kolorów z użyciem paru programów do kalibracji, lecz wciąż nie jestem do końca zadowolony - nie obejdzie się bez profesjonalnej kalibracji z użyciem kolorymetru.

Zalecam oczywiście wyłączenie wszelkich "wspomagaczy" obrazu - nie zauważyłem żadnego smużenia, obraz jest płynny, np pilkę nożną na Canal+ ogląda się świetnie.

Jako smartTV sprawuje się bez zastrzeżeń - odtworzył mi wszystkie pliki łącznie z mkv, napisy w formacie srt - czcionka jest duża i wyraźna. Nie posiada niestety dostępu do ipla, tvn itd, ale podobno Toshiba pracuje nad tym aby te usługi były dostępne.

Jeśli chodzi o gry, to podłączałem pod niego PS3 tylko na parę godzin, ale Input lag jest niestety spory.

Generalnie telewizor jest okej do oglądania TV satelitarnej i filmów, jednak wymaga trochę zabawy z kalibracją obrazu, jak już wspomniałem. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to że...

Osobiście w sypialni mam plazmę Panasia TX-P50GT30E i niestety w porównaniu tych dwóch tv - Toshiba wypada zauważalnie gorzej pod każdym względem. Nie jest to wina tego konkretnego modelu - po prostu taki już "urok" LCD.

Podkreślę raz jeszcze - w śród telewizorów LCD LED, w/w Toshiba jest w czołówce jeśli chodzi o jakość obrazu, i stosunek cena/jakość, i jeśli ktoś używał zawsze LCDków to będzie zadowolony.

W innym wypadku radzę rozejrzeć się za plazmą.