szaden 228 Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Forumowicze, mam do zrobienia grupowy projekt na zajęcia PR wewnętrznego. Projekt ma dotyczyć jakiegoś rozwiązania za pomocą, którego Uniwersytet wprowadzi studentów w życiu uczelni. Moja grupa wpadła na pomysł aplikacji na komórki i tablety, na której można by znaleźć wszystkie niezbędne informacje, takie jak mapy uczelni, aktualności, porady, oferta gastronomiczna w okolicach budynku, przepisy prawne, możliwości wyjazdów na zagraniczne szkolenia itp. itd. Dodatkowo wpadliśmy na pomysł, że niektóre z tych danych można oprzeć na zasadach grywalizacji, a więc zamiast typowych informacji o historii Uniwersytetu, użytkownik dostaje mini gierkę w formie quizu, sprawdzającą znajomość wiedzy o uczelni, a nagrodą są np. zniżki do bufetu. Takie rozwiązanie byłoby fajną formą motywacji do poznawania swojej uczelni W pewien sposób chcemy oprzeć ten projekt na aplikacji, którą posiada Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu: Co sądzicie o takim pomyśle? Jestem otwarty na wszelkie sugestie i z góry za nie dziękuje Quote Link to comment
Accoun 252 Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Ode mnie: jakby co, to ja bym dodał RSSa lub coś w tym stylu z samymi zajęciami, które się nie odbywają itp. (zakładam, że uczelnia/wydział ma takie info w osobnym RSSie). Najlepiej z powiadomieniami (Android ma tą swoją górną belkę, gdzie aplikacje mogą wyświetlać swoje powiadomienia - nie wiem, jak iOS). Wtedy przydało by się nie tylko dla nowych. 1 Quote Link to comment
szaden 228 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Niestety aplikacja odpada, ponieważ musimy mieć ten projekt w formie ukończonej i działające, a napisanie takiej aplikacji w 2 tygodnie, pomijając, że nikt z mojej grupy tego nie potrafi, jest niemożliwe. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły? Zastanawiamy się nad terminarzo- notatnikiem albo zakładkami do książek. Pomóżcie Quote Link to comment
BoroBoro 161 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 jak pisanie aplikacji odpada to najprostsze rozwiązanie to zaprojektowanie ulotki coś ala przewodnik ?, rozdawanie na uczelni ?. Wsumie to samo co wersja cyfrowa tylko na papierze ? 1 Quote Link to comment
sosnaa 1205 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Stwórzcie coś w rodzaju Aviny znanej z mass effecta. hologram przewodnik, postawicie takie coś przed rektoratem czy innym ważnym punktem na uczelni. zamiast obrazu Asari może być np. mama Madzi albo Monika Olejnik. 1 Quote Link to comment
Colin 1969 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Zastanawiamy się nad terminarzo- notatnikiem albo zakładkami do książek. ulotki coś ala przewodnik ?, rozdawanie na uczelni ? zawsze można połączyć jedno z drugim. zróbcie fajny terminarz, sporo miejsca na własne notatki albo zapiski z zajęć. do tego obszerny przewodnik z najważniejszymi informacjami o uczelni i to co dla studentów najważniejsze - co, gdzie i kiedy itd. do tego lokalizacje ulubionych miejsc spotkań studentów, puby itp. każdy dział czy info zobrazować kodem QR z linkiem dla smarfonów. no i fajnie by było, by ten terminarz nie był jakiś klasycznie prostokątny tylko wycięty w np w kształt logo uczelni czy obrysu całego kampusu. coś kreatywnego, kolorowego. 1 Quote Link to comment
Kazuun 221 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Moja grupa wpadła na pomysł aplikacji na komórki i tablety... versus Niestety aplikacja odpada W tym momencie się trochę zgubiłem. To aplikacja czy nie? O.o Quote Link to comment
Colin 1969 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 pierwszy pomysł był na apkę ale niestety z przyczyn techniczno-czasowych jednak odpada. Quote Link to comment
Lucek 4417 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 BTW to pięknie pokazuje jak system zabija kreatywność i fajne inicjatywy Zamiast realizacji fajnego pomysłu na aplikację będą musieli zrobić jakieś 'coś', bo to musi być skończone już, natychmiast. Quote Link to comment
Guest _Be_ Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 BTW to pięknie pokazuje jak system zabija kreatywność i fajne inicjatywy Zamiast realizacji fajnego pomysłu na aplikację będą musieli zrobić jakieś 'coś', bo to musi być skończone już, natychmiast. i tak by pewnie nie dali rade napisać hehe Quote Link to comment
szaden 228 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 (edited) Gdyby było tak, że tymczasowo mamy zaprezentować sam pomysł, a potem go zrealizować, to taka apka by powstała, bo mam znajomych zajmujących się takimi rzeczami, ale wątpię, żeby któryś z nich chciał działać na szybko Zresztą możliwe, że jeszcze uda się coś zrealizować pod kątem tego pomysłu... Edit: Stanęło na tym, że robimy terminarz, a raczej reszta grupy tak zadecydowała Edited April 17, 2013 by szaden Quote Link to comment
Guest Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 (edited) a nie mozesz zrobic www imitujaca taka aplikacje? na ajfonach czy galaxy to prawie by sie nie roznilo, a jedyne co tak naprawde w tym bys potrzebowal to porobic linki do uczelni ze strony startowej, ktora wygladalaby jak to co wkleiles. pamietaj, ze liczy sie pomysl, nie musisz miec gotowego produktu, bylebys go przedstawil jako gotowy produkt. profesorek pewnie nawet sie nie polapie. Edited April 27, 2013 by Guest Quote Link to comment
Recommended Posts