Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gone Girl - 2014 - David Fincher

Featured Replies

Opublikowano

http://movietrailers.apple.com/trailers/fox/gonegirl/

w linku nowy zwiastun. bardzo jestem ciekaw jak finczer poradzi sobie z przełożeniem dość nietypowej narracji z literackiego pierwowzoru na język filmowy. no i dość ryzykowne nazwiska w obsadzie (neil patrick harris, tyler perry). za muzykę po raz trzeci odpowiadają reznor i ross.

ps: proszę o korektę w nazwisku dejwida :P

Edytowane przez tk___tk

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

nie. niezły kryminał z ciekawym twistem.

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

idealny film na randkę, nie zawiedziecie się :).

Opublikowano

Nom, poznacie nowe pozycje. Film przestrzegający mężów przed zdradą :) Bardzo fajnie się to ogląda. Muzyka 10/10. Cały film ocieka wręcz gęstością klimatu. 

Opublikowano

idealny film na randkę, nie zawiedziecie się :).

Własnie chcę iść na niego w piątek na randkę. Dobry, tak jak ludzie piszą? Poziom starszych filmów Finchera i wyżej niż Dziewczyny z Tatuażem? 

Opublikowano
  • Autor

tak. zodiak to to nie jest, ale daje radę.

Opublikowano

pisalem wczoraj prosto po seansie w "ostatnio widzialem" ale wkleje tez tu:

ojjj juz dawno Fincher nie byl w takiej formie, ojjj dawno, swietny po prostu swietny, nawet Afleck zagral dobrze, malzenstwo - laska nagle znika, maz zaczyna ja szukac, rownoczesnie leci druga historia pokazujaca co sie dzialo w malzenstwie zanim laska zniknela....i tyle bez spoilerow , jest wciagajaco, jest zaskakujaco, warto

Ksiazek nie czytam wiec nie wiedzialem nic o tej historii, trailery tez mnie jakos nie potrwaly, dobor aktorow tez mi sie nie podobal ale to jak to wszystko zagralo w filmie mimo moich obaw to glowa mala, swietny film, nie najlepszy w repertuarze Finchera ale zdecydowanie jego najlepszy od dluzszego czasu

Opublikowano

przy okazji co powiecie odnosnie zakonczenia i tego co dalej?

ja bym na miejscu Aflecka zaje.bal ta psychiczna dzide w nocy i chyba potem sam siebie, no zyc tak cale zycie i udawac przed spoleczenstwem idealna pare po tym co ta furiatka odwalila bym nie potrafil, a raczej po tym wszystkim juz wyjsc z twarza by sie nie dalo by uniknac dozywocia lub kary smierci, kij z tym, ze w sumie to Alfeck to wszystko sprowokowal bo po przeprowadzce interesowal sie tylko chora matka, a potem bzykaniem swojej studentki

Opublikowano

Świetnie zrealizowany film. Aktorzy dobrze dobrani, gęsty klimat, twisty z dokładnością co do sekundy aby widz się nie znudził a do tego szczypta humoru. Do tego wszystkiego dreszczowa elektronika od Rossa i Reznora.

Szczerze polecam w te jesienne wieczory.

Opublikowano

Zacznijmy od zalet. Afleck. Wybranie drewnianego Bena było w stu procentach skalkulowane, bo kto miał wypaść mniej wiarygodnie w serwisach informacyjnych? Wyszło to dosyć autentycznie i główny bohater budzi mieszane uczucia. Pike też bardzo dobrze wypadła. Ona z kolei musiała poszaleć, moim zdaniem podołała i kocham ją jeszcze bardziej. Syntetyczny język w retrospekcjach, uzasadniony fabularnie. Muzyka.

Minusy. Trochę nie łapię konwencji. Thriller? Dramat? Kryminał? Czarna komedia? Ja pod koniec brechtałem w myśl "ale jaja!", tyle, że przez większość filmu nie czułem się specjalnie zaangażowany w proponowaną intrygę. Nie czułem specjalnych emocji ani po pierwszej połowie, ani po zakończeniu seansu, który przecież "na papierze" wydaje się jednak intrygujący (np. zupełnie inaczej odbieram tę końcówkę niż Ficuś w spoilerze). Filmik się skończył, a ja hyc do domu. Klimatu nie trzeba kroić nożem, bo go specjalnie nie ma. Tyle, że co, to ma być wada? Nie do końca, w końcu nie mamy do czynienia z thrillerem (bo niby gdzie tutaj się buduje to napięcie?). Jak się tak trochę zastanowić, to Fincher trochę się zabawił formą i jeszcze może nie dojrzałem do tego, ale na dzisiaj -4/5

Opublikowano

IMO przedłużona końcówka zepsuła cały twist z

Doogie Howserem

Opublikowano

Moja dziewczyna nie wiedziała kto to

Doogie Houser

, poczułem się taki stary siedząc na tym seansie. ;/

• 2 miesiące temu...