Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obcojezyczne must-read'y

Featured Replies

Opublikowano

Czyli to co dobre co wychodzi w usa czy uk u nas pojawia sie z 15 letnim poslizgiem (vide ksiazka Gombrich "o Sztuce").

Dajemy tytuly ksiazki, ktora kazdy szanujacy sie czlowiek powinien kupic juz teraz.

"The Corner" - ksiazka autora "The Wire" w necie krazy w roznych wydaniach z rozna iloscia stron (blisko 100 stron roznicy! WTF?!) ja chyba zaopatrze sie w wydanie z 1999 roku. W polsce na wydanie w pl tego tytulu bedziemy czekac X lat. Po co czekac???

"Introduction to a true history of cinema and television" - Jean Luc Godard czyli pozycja obowiazkowa dla kazdego maniaku filmu z krytyka filmowa na czele. Koszt dosc spory, ale oceny ludzi na goodreads nie pozostawiaja watpliwosci. To trzeba znac!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 11,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

The Corner 10/10 kazde dziecko wie.

Mam to wydanie i polecam:

the-corner.jpg

Opublikowano

Ale czy taki temat generalnie ma sens? Ilość dobrych książek nietłumaczonych jest duża, termin "must-read" też jest konfliktowy, to nie kino, że bez problemu 100-200 pozycji da się wymienić, wszakże historia literatury jest dłuższa, więc cały "kanon" to słowo - studnia. Zresztą wszystko sprowadzi się i tak do angielskich wydań, bo to język dominujący.

Jestem jednak w temacie, więc polecę i tak kilka pozycji.

Laszlo Krasznahorkai : Destruction and Sorrow beneath the Heavens ( tyt oryginału: Rombolás és bánat az Ég alatt): bo to jeden z najwybitniejszych pisarzy, nadal u nas niepopularny (tylko 3 tłumaczenia, malusi nakład),  "Seibo There Below"  też polecam

Cesar Aira - w zasadzie wszytko co wyszło po angielsku, u nas nietłumaczony, jeden z najlepszych z hiszpańskiego kręgu kulturowego. Na początek pewnie dobre jest Ghosts albo An Episode in the Life of a Landscape Painter. Beletrystyka pełną parą.

Listę mogę ciągnąć i ciągnąć (no Pynchon też niecały jest i to bez szans na tłumaczenie, zresztą sporo wybitnych amerykanów przeszło nam koło nosa).

Opublikowano
  • Autor

The Corner 10/10 kazde dziecko wie.

Mam to wydanie i polecam:

the-corner.jpg

Ile zaplaciles?
  • 1 miesiąc temu...