Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacinający się przycisk "open" w PSOne

Featured Replies

Opublikowano

Może się komuś przyda, bo przy okazji rozwiązywania większego problemu pozbyłem się tego ;-)

Zauważyłem, że zacinanie się przycisku podnoszenia klapki w PSone, czyli pomniejszonej wersji scph-102, to dosyć popularny problem. Irytujący, bo trzeba postukać/podważać, ale da się go łatwo naprawić.

Od spodu trzeba odkręcić trzy wkręty po stronie slotów kart pamięci. Wystarczy, zwłaszcza gdy ktoś chce zachować plombę gwarancyjną ;-) Jeśli nie jest ważna, to można sobie ułatwić i zdjąć wierzch obudowy.

Budowa przycisku jest w teorii dobra, ale w praktyce plastikowy "pazur" wchodzący w suwaczek (wskazany na fotce wkrętakiem) - z ząbkiem trzymającym klapkę - zacina się. Co zatem z tym zrobić? Kto smaruje, ten jedzie. 

Trzeba wziąć na patyczek trochę smaru (ja wziąłem do taki łożysk) i nanieść na suwaczek i w miejscu wsuwania się "pazura". Do trzpienia/prowadnicy przycisku (który rusza się w tym "słupku" obudowy) też można troszkę smaru wcisnąć, bo tam też plastik o plastik trze. Rozruszać, a efekt będzie widoczny od razu. Psiukanie wd40 czy innym odradzam, bo ostatecznie odparuje, ale na początku będzie wszędzie wyłaził spod przycisku ;)

Voile'a ;)

IMG_20240409_162054.jpg

IMG_20240409_162358.jpg

Edytowane przez macGyver

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra porada, mam to samo. Wygrywasz natomiast konkurs na najlepsze zdjęcia na forum tego tygodnia.

• Wow. Nie wiedziałem, jeszcze nie otworzyłem poprzedniego numeru. (wstyd)   Skrzynka okazała się giga czasochłonnym projektem i… mam nadzieję, że jutro skończę. Miałem też już nadzieję i dzis

Opublikowano
  • Autor
49 minut temu, dominalien napisał:

Dobra porada, mam to samo. Wygrywasz natomiast konkurs na najlepsze zdjęcia na forum tego tygodnia.

Tak, wiem, ale nic nie poradzę na to. Mam smartfona z tak wujowym aparatem, że nie ma opcji złapania ostrości na bliskich fotkach. To jest jego maksimum opcji (kupiona dwa-trzy lata temu nokia c20, jakby ktoś pytał i chciał sobie kupić :D). Do fotek dobrych mam aparat cyfrowy, ale akurat aku się rozładował jak fotki robiłem (które i tak musiałbym zgrać na lapka i dopiero potem załączyć). 

Tak z grubsza widać, więc nie było potrzeby robienia fotki na miarę nagrody national geographic photo of the year ;P

Btw: a jak tam skrzynka? Wiesz, że byłeś w GL?

Edytowane przez macGyver

Opublikowano
1 godzinę temu, macGyver napisał:

Btw: a jak tam skrzynka? Wiesz, że byłeś w GL?

Wow. Nie wiedziałem, jeszcze nie otworzyłem poprzedniego numeru. (wstyd)

Skrzynka okazała się giga czasochłonnym projektem i… mam nadzieję, że jutro skończę. Miałem też już nadzieję i dzisiaj i wczoraj, ale c**j. Napiszę co i jak na pewno. Zdjęcia też zrobię, co najmniej tak dobre jak twoje.:)

Opublikowano

Ja po prostu rozmontowałem elementy przycisku i wyczyściłem wnękę w obudowie i przycisk.