Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym kupić PS2 w wersji NTSC-U (amerykańskiej), ponieważ gry działają na niej lepiej niż na PAL. Zebrałem już trochę informacji i przygotowałem listę kroków. Czy coś pominąłem albo jest jakiś błąd?

1. Zakup konsoli: Rozumiem, że wersje NTSC-U są trudno dostępne w Polsce. Czy Amazon lub eBay to najlepsze opcje, czy polecacie inne serwisy? Na co zwrócić uwagę przy wyborze modelu?

2. Zakup telewizora CRT: Zależy mi na autentycznym doświadczeniu, a gry wyglądają lepiej na kineskopie. Czy mogę kupić CRT w Polsce (pomimo systemu PAL)? Sprowadzanie z USA jest chyba nieopłacalne.

3. Podłączenie konsoli do TV: Zakładam, że będę potrzebował konwertera napięcia. Jaki polecacie i na co zwracać uwagę przy jego wyborze?

Domyślam się, że to nie wszystko, dlatego proszę o Waszą weryfikację i uzupełnienie moich punktów. Dzięki! )

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Też wydaje mi się, że lepiej kupić po prostu zmodowaną europejską konsolę niż bawić się w ebaye i konwertery prądu. Nikt nie broni grać w oryginalne gry NTSC na zmodyfikowanej konsoli

Opublikowano

Może ktoś mnie poprawi, że gadam głupoty, ale...

To gry działają lepiej, nie konsola. Jeśli włożysz amerykańską wersję gry do europejskiej konsoli będzie działała jak w USA. Musisz mieć FreeMcBoot na karcie pamięci (jak jakiś czas temu kupowałem na allegro karty pamięci to z założenia miały wgrane), albo zmodyfikowaną konsolę (modchip albo swapdisc) - ale FMB jest najprostsze.

Wiele TV europejskich obsługuje NTSC, więc powinieneś być w stanie bez problemu tu taki kupić. Wyjąłem ostatnio z piwnicy u znajomych Trinitron Sony 25", obraz jest żyleta, coś pięknego. Z mojego prywatnego doświadczenia do takiego TV najlepszy obraz jest po kablu S-Video (nie RGB), ale oczywiście możesz mieć inne zdanie.

Jeśli zależy ci na "100% oryginalnym" doświadczeniu i koniecznie chcesz amerykańskie PS2, to pozostaje kwestia zasilania. Jeśli kupisz PS2 z wbudowanym zasilaczem (fat albo ostatnie wersje slim, chyba 90xxx) to będziesz potrzebował konwerter prądu. Nie tylko napięcia (230 na 110V), ale też być może częstotliwości (50 na 60Hz) - można takie kupić, droższe niż te, które zmieniają tylko napięcie. Ale nie wiem, może amerykańskie PS2 będzie chodziło na 50 Hz też. Większość PS2 slim ma zewnętrzne zasilacze, które dają prąd stały (chyba 12V) i takie amerykańskie PS2 powinno dobrze chodzić z europejskim zasilaczem.

Edit: I konwerter napięcia nie do "Podłączenie konsoli do TV", tylko do prądu oczywiście. :-)

Edytowane przez dominalien

Opublikowano

Też wydaje mi się, że lepiej kupić po prostu zmodowaną europejską konsolę niż bawić się w ebaye i konwertery prądu. Nikt nie broni grać w oryginalne gry NTSC na zmodyfikowanej konsoli

Opublikowano

Jak wyżej, europejska z chipem + kabel RGB i masz wszystko co trzeba. Akurat w przypadku PS2 nie trzeba kombinować.

Opublikowano

Potwierdzam, gry NTSC-U działają bez problemu w 60hz na konsoli PAL z chipem i kablem RGB.

Edytowane przez czapa

Opublikowano

Niektóre gry PAL mają do wyboru tryb 60hz, więc można takie kupować u nas.

Zasilacz zewnętrzny do slimki z US jest przystosowany do 240v/50hz, więc konwerter nie jest potrzebny. Mam taki, i działa bez problemu.

Opublikowano
5 minut temu, Mari4n napisał(a):

Zasilacz zewnętrzny do slimki z US jest przystosowany do 240v/50hz, więc konwerter nie jest potrzebny.

A rzeczywiście, zasilacz do mojej slim europejskiej też jest uniwersalny. Jak kiedyś miałem fata to potrzebował konwertera.