Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Zakladam taki watek, poniewaz po Japonii zastanawiam sie nad ugryzieniem tego tematu. Byl ktos moze lub zna kogos kto byl? ^^

Z tego co mi sie wydaje, tudziez podpowiada kolega GPT, Seoul to taka podkrecona wersja Tokyo, do tego z opcja podjechania do DMZ i zobaczenia przez lornetke jak zyje sie w Korei Pln (mega dla mnie).

Dajcie jakies opinie jesli ktos postawil tam stope (na poludniu rzecz jasna, chociaz jesli ktos zaliczyl rowniez polnoc, prosze o opinie jeszcze bardziej).

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Byłem dwa razy w Seulu, ale tylko po dwa dni w trakcie flyover. Pierwszy szok w hotelu odpalasz telewizor to pierwsze kilka kanałów emitowało jakieś show muzyczne z k-popem, coś jak mam talent ale wsz

• bountyhunter
    bountyhunter

Are you me? My po Japonii lecimy teraz do Korei, a w zasadzie to już niedługo, bo w połowie maja. Tym razem nie mamy jakiegoś wielkiego planu na wycieczkę. Wszystkie noclegi mamy w Seulu. Myśleliśmy

Opublikowano

Are you me? ) My po Japonii lecimy teraz do Korei, a w zasadzie to już niedługo, bo w połowie maja.

Tym razem nie mamy jakiegoś wielkiego planu na wycieczkę. Wszystkie noclegi mamy w Seulu. Myśleliśmy jeszcze o Busan, ale po ostatniej wyprawie, to budżet już nie jest ten )

Na pewno odwiedzimy DMZ, w sumie to wczoraj bukowałem toura.

Edytowane przez bountyhunter

Opublikowano

Byłem dwa razy w Seulu, ale tylko po dwa dni w trakcie flyover. Pierwszy szok w hotelu odpalasz telewizor to pierwsze kilka kanałów emitowało jakieś show muzyczne z k-popem, coś jak mam talent ale wszędzie k-pop. W przejściach podziemnych tak jak u nas masz żabki, tam były sklepy całe w k-popie, same gadżety z gwiazdorami. W sklepach jak u nas masz różne gwiazdy sportu, zagraniczne, krajowe, niskie, wysokie, nawet grube jakiś murzyn się znajdzie - tak tam wszystko reklamują gwiazdy k-popu jak dla mnie wszystkie identyczne mordy. Wiedziałem że Korea stoi Kpopem ale ilość tego mnie i tak trochę przytłoczyła ninja

Dwa razy nocowałem w okolicach Myeongdong, tam jest duzo neonów i nocny market ze street foodem - dla mnie to jest zawsze ten klimat jakiego szukam w Azji, bo tak mi to cyberpunkowe anime pokazywało jak byłem małolatem w szarej Polsce ) Można sobie pochodzić w tłumie i pojeść jakieś wynalazki robione na twoich oczach.

f-08807.jpg

f-08800.jpg

f-08813.jpg

Drugim plusem że w okolicy, bo z buta możesz dojść na Gyeongbokgung czyli dawnej rezydencja dynastii królewskiej, można tam spędzić kilka godzin na spacerach i fotach. Akurat trafiliśmy na zmianę warty i dużo bardziej warte to jest zobaczenia niż Anglii, bo chłopy robią mały show, a przy okazji stałem obok bębniarza i przy każdym walnięciu czułem się jakby zaczynał się jakiś Mortal Kombat.

f-09012.jpg

f-08992.jpg

f-08949.jpg

f-08934.jpg

f-08968.jpg

Nie mam za wielu rad, bo byłem krótko. Jakbyś szukał mocniejszego alkoholu to ja nie wiem czy tam nie sprzedaja w sklepach czy co, ale na półkach nie znaleźliśmy ale jak w końcu zagadaliśmy do sprzedawcy w jednym sklepie to nam sprzedał spod lady jakiś bimber, nie wiem co to było bo było w plastikowej butelce i cała etykieta była w krzaczkach, ale trzepało jak mocna wóda. Tak więc trzeba pytać.

Ostatni raz byłym przed pandemią, więc mogło się trochę zmienić.

f-08858.jpg

f-09021.jpg

f-09034.jpg

f-09027.jpg

Edit. dorzuciłem kilka moich randomowych fotek.

Edytowane przez Observer

Opublikowano
10 minut temu, Observer napisał(a):

Jakbyś szukał mocniejszego alkoholu to ja nie wiem czy tam nie sprzedaja w sklepach czy co, ale na półkach nie znaleźliśmy ale jak w końcu zagadaliśmy do sprzedawcy w jednym sklepie to nam sprzedał spod lady jakiś bimber, nie wiem co to było bo było w plastikowej butelce i cała etykieta była w krzaczkach, ale trzepało jak mocna wóda. Tak więc trzeba pytać.

Pewnie soju, najpopularniejszy alkohol, zazwyczaj w okolicach 12%, ale są mocniejsze, oni to głównie piją i browary. Ewentualnie makgeolli, wino ryżowe, ale to ma taki mleczny kolor.

soju-damso-original-17-350ml.jpg.webp

Opublikowano

A możliwe, tylko że wygladała bardziej chałupniczo w plastiku i z dziwną etykietą gdzie nic nie było po naszemu, ale wiki mówi "Zawiera 16,8–53% obj. alkoholu" więc niezły rozrzut. Można dobrze trafić jak się nie rozumie krzaczków.

Opublikowano
  • Autor
4 hours ago, bountyhunter said:

Are you me? ) My po Japonii lecimy teraz do Korei, a w zasadzie to już niedługo, bo w połowie maja.

Tym razem nie mamy jakiegoś wielkiego planu na wycieczkę. Wszystkie noclegi mamy w Seulu. Myśleliśmy jeszcze o Busan, ale po ostatniej wyprawie, to budżet już nie jest ten )

Na pewno odwiedzimy DMZ, w sumie to wczoraj bukowałem toura.

Daj relacje po powrocie jak możesz, szczególnie temat DMZ bo napewno tez wezme jak sie zdecyduje, duzo czytam o Korei Pln. i jest to dla mnie fascynujący temat zobaczyć to naprawde, nawet przez lornetkę (ponoć widać tez normalne tereny, bez aktorów).

No I porównanie z Tokyo rowniez bedzie interesujące jak wygląda to zostawiając obie metropolie ze sobą.

Ja lecę poki co do Tokyo za 3 tyg wiec narazie pełen fokus na ten temat, ale potem... Stąd tez wątek.

Edytowane przez Bud