Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Nie widzę tematu, jest jedynie wątek stricte Amsterdamu. Nie wiem czy mod połączy w jeden wątek czy Amsterdam zostawi osobno.Tym razem z kumplami postanowiliśmy zaliczyć kolejne wątki historyczne-rok temu Niemcy w odpowiednim temacie.Teraz polecimy trochę serialem Kompania Braci, śladami Market Garden, Generał Maczek i Sosabowski. Z Poznania ponad 8h i dojechaliśmy pod wieczór więc na szybko zaliczyliśmy tylko pomnik w Best. 22 letni Joe Mann sam rozjechał stanowisko Niemców, ranny kolejnego dnia przykrył ciałem granat żeby uchronić innych. Rok później odznaczony Medalem Honoru. W dużym skrócie, wyczytane w książkach. Będą obok wpadliśmy.https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_E._MannDzisiaj lecimy do Bredy i Arnhem.Tyle co widziałem Holandii, to podoba mi się. Jesteśmy na wiosce, czysto, schludnie. Domy mi zalatują UK, okno bez zasłon- ludzie siedzą w chacie i mają w dupie, a z ulicy widzisz wszystko. Klinkier rządzi. Gospodarstwa zadbane. Niemcy syfiaste i za dużo multikulti więc miły skok kulturowy. Zobaczymy dzisiaj więcej.Raczej postaram się wrzucić na bieżąco.Jak wyżej, to będą typowo historyczne wpisy- dla fanów drugiej wojny.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor Generał Maczek- historia zapomniana, pomijana i smutna. Stanisław Maczek studiował na Lwowskim uniwersytecie, filozofię i filologię polska. Wtedy Lwów należał do Polski. Polonista okazał się znakomitym żołnierzem, strategiem, dowódcą i praktykiem pancernej broni.Jego żołnierze przeszli przez Francję, Belgię, Holandię, odgrywając ważną rolę w bitwie pod Falaise. Uczestniczyli w wyzwalaniu Bredy oraz w zdobyciu niemieckiego Wilhelmshaven.Nie przegrał żadnej bitwy.Przez władze komunistyczne pozbawiony obywatelstwa, nie przysługiwała mu emerytura więc dorabiał jako barman do późnych lat.Pracował nawet w hotelu swojego podwładnego z czasów wojny który go publicznie ośmieszał.Władzę PRL robiły z niego wroga. Był zapraszany do kraju, nie przyjechał bo wiedział jaki byłby finał.W 90 przywrócono mu wojskowe stopnie, awansowano, Wałęsa przyznał Order Orła Białego. Na wniosek mieszkańców Bredy przyznano mu obywatelstwo Holandii. Breda to wyzwolone miasto przez Maczka bez strat w ludności cywilnej, pozostałe wojska czekały, tylko 1 Dywizja ruszyła do akcji. Mimo że walczył o wolną Polskę to do kraju nigdy nie powrocił. Dożył 102 lat, zmarł w 1994 i zgodnie z jego ostatnią wolą został pochowany wśród swoich żołnierzy z 1 Dywizji Pancernej na cmentarzu w Bredzie.Stan na dzisiaj- został jeden żyjący żołnierz Maczka. .