Guest tk Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 Dobra rola Dillona w tym pierwszym i M. Rourke w drugim obrazie. sam bukowski zjechał rourke za role w "ćmie", zresztą w dokumencie, o którym wspominasz. Quote
Guest lukasz Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 W "Hollywood" pozytywnie się o nim wypowiada. Quote
Tołdi 8 Posted October 13, 2008 Posted October 13, 2008 Z tego co ja pamiętam z "Hollywood" i dokumentu "Bukowski born to this" to akurat Rourke i jego gra poza małymi uwagami podobały się Bukowi, zresztą jak się poczyta parę wątków z życia Rourke'a to można zobaczyć że gość nie miał lekko i w sumie ma dużo wspólnego z Bukowskim. Nie podobała mu się za to Dunaway w roli Jane (czy jak ona tam miała na imię w filmie), mnie też bardziej siadła partnerka Dillona z Facotum... Quote
G@ucho 0 Posted October 15, 2008 Posted October 15, 2008 Wspomniany tu dokument mozna trafic po polsku w tv tylko nie pamietam ktorej - PLANETE albo discovery chanel. Mnie osobiscie Bukowski zajezdza od lat znanym problemem jak nie czytac ksiazek przez pryzmat tego kim byl ich autor Bo gosc bezsprzecznie byl kozakiem - ale jego ksiazki sa niezle ale mnie osobiscie nie powalają az tak jak sie mowi ze powinny Zastanawiam sie czy gdyby nie to ze jego jako osobowosc mocno powazam nie stwierdzilbym ze poprostu pisal bardzo bardzo srednio Quote
Guest lukasz Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Ja tutaj przedstawiłem moją analize poezji made by Bukowski http://www.cafesnob.blog.pl/ Może ktoś nie ma co robić w domu to zerknie O_o Quote
Robal_09 1 Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Mam zamiar zdobyc jakas jego ksiazke, tylko nie wiem na ktora sie zdecydowac, zeby nie przeczytacj jakiejs "gorszej" bo moge sie zrazic a nie konicznie wszystkie ksiazki takie sa. Dowiedzialem sie o nim przez przypadek czytajac ksiazke o Guns n Roses, kiedy wyczytalem ze Axl Rose czytal jego ksiazki pomyslalem, ze nie moze to byc byle co Quote
Guest lukasz Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Ja zaczęłem od "Najpiękniejsza dziewczyna w mieście", ale równie dobrze możesz zacząć od "Kobiet" czy "Listonosza". Zresztą, te wszystkie jego powieści takie same są poza "Szmirą" (to polecam). To co interesujące u niego to poezja. Quote
Guest tk Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 (edited) Przeczytałem "Listonosza" - podobał mi się. Przeczytałem zbiór wierszy "Z Obłędu Odsiać: Wers, Słowo, Drogę" - to już mniej. Ale ja z poezją nie mam nic wspólnego, szczególnie z tak dziwną i "niesformalizowaną". Edited March 7, 2009 by tk Quote
Guest lukasz Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Najlepszy jego tomik wydany w Polsce to "Płonąc w wodzie, tonąc w ogniu". W tym co Ty czytałeś jest też pare przyjemnych wierszy. Quote
Robal_09 1 Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 dzieki za informacje, mam nadzieje ze sie nie rozczaruje jego ksiazka Quote
Guest Oliwka - Wosku Królowa. Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 Jeden z kilku moich ulubionych pisarzy. Potrafi zamieszać w głowie, chociaz część pań ma klopoty z tym panem - zero dystansu do jego 'szowinizmu'. Quote
JanzKijan 1 Posted June 3, 2009 Posted June 3, 2009 Tak, Bukowski miał talent. Czyta się lekko, za jednym zamachem. Razi troszkę monochromia, ale to w końcu twórczość autoterapeutyczna w dużej mierze...Mimo wszystko robienie z niego objawienia literackiego może budzić wątpliwości. Ogólnie polecam. Przy czym nie są to rzeczy budujące Quote
Ölschmitz 1568 Posted December 27, 2009 Posted December 27, 2009 przeczytalem "listonosza". podobalo mi sie, co mam przeczytac teraz koledzy? Quote
michal 573 Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 factotum ,kobiety ,zapiski starego świntucha. Quote
tk___tk 4795 Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 Tez zaczynałem od "listonosza", rozumiem, ze teraz mam się zabrać za "factotum", "kobiety" i "zapiski starego świntucha"? Btw - nie ja zakładałem ten temat . Quote
michal 573 Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 to jest popliteratura takze nie widze sensu wyszczegolniania pojedynczych tytułów na coś lepszego/gorszego . Ja tam jestem fanem całej jego twórczości ,a w szczególności jego tomików poezji ;D Quote
tk___tk 4795 Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 Czytałem "Z obłędu odsiać słowo, wers, drogę" - spox. Quote
Ari 1 Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 factotum jest dużo fajniejszy od listonosza IMO za to ekranizacja factotum to żal i nędza, jakby co. Quote
Banny 2656 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Lisotnosz przerobiony - dobre, latwe w odbiroze ,a wciaga jak cholera. Klopoty to meska specjalnosc - dzis skonczylem ,fajny zbiorek opowiadan o zyciu. tak. opowiastka z wazonem rządzi XDD Quote
Obsolete 973 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 za to ekranizacja factotum to żal i nędza, jakby co. Nie. Quote
Recommended Posts