Jump to content

Frutti di mare


kold

Recommended Posts

Posted

Ryby to u mnie podstawa diety - poczynajac od wedzonych makrel, pstragi i lososie. Tunczyk, panga i dorsz. Na grill i patelnie najlepszy jest dorszyk i panga. Krewetki uwielbiam po prostu z lisciem salaty i majonezem na jasnym pieczywie francuskim. Generalnie rewela.

  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Zależy jak hodowana. Jeśli po prostu hodowana, to ok. Ale gdy rybka jest dodatkowo popędzana, przyspiesza się hormonami jej ciążę (czy co to tam u ryb jest) i karmi nie wiadomo czym, to już nie jest ok.

Posted

Generalnie przez żywność mamy teraz takie wątłe społeczeństwo. Bo chyba nie jest normalne to, że z kilograma mięsa otrzymuje się półtora kilo szynki, jeśli nie dwa.

Posted

Racja, ale sa tez wedliny, w ktorych z kilograma miesa otrzymuje sie 0,8kg :(. A tak generalnie to szynka jest czesto nasaczana woda. Ale my tu o owocach morza...

Posted

No to prawie jak owoce morza.

 

 

Najlepiej całą chemię widać po kolorowym nalocie na szynce. Na pewno się z tym spotkaliście. Taki kolor jakby do kałuży benzynę wylać.

Ciekawie jest również z wędzonkami, ale to inna bajka.

  • 2 months later...
Posted

Hehe, no wiemy ocb ;].

 

Dobra, jedziemy z przepisem na krewetki w sosie pomidorowym z czosnkiem na ostro. Sam dzis rozkminilem i uwazam, ze zacne zarcie.

 

Na 1 osobe potrzeba

- krewetki - ze 2-3 garsci (mrozone sa okej)

- cebula

- 2 pomidory

- 1-2 zabki czosnku

- maslo

- sol, pieprz, papryka slodka i czili

 

Lycha masla na patelnie, na to drobno posiekana cebula razem z krewetkami i zabkiem czosnku, dusimy troche, potem dorzucamy sparzone, drobno pokrojone pomidory, dusimy dalej az uzyskamy sosiasta rzecz. Doprawiamy na koniec czy w trakcie probujac w miedzyczasie ;].

 

Ryz gotujemy obok zaczynajac od zagotowania wody w czajniku :P.

 

Laczymy. Podajemy z salata z kwasnym dresingiem.

Szybkie, proste i wykwintne. Tak jak lubie.

  • 10 months later...
Posted

wcale nie trzeba wybulić dożo kasy.

 

Spaghetti frutti di mare a'la tewinsky

 

1 mieszanka mrożonych owoców morza

1 papryka chili albo pepperoni (świeże)

4/5 ząbków czosnku

1/3 kostki masła

pól szklanki oliwy z oliwek

kolendra/pietruszka

parmezan lub inny twardy dojrzewający, twardy do posypania finalnego

kostka smaku - papryka

 

no i teraz:

 

rozmrażasz owoce morza na sitku i potem zostawiasz żeby obciekły

 

na patelni rozgrzewasz 1/3 oliwy z łyżką masła

 

wrzucasz na to pokrojony w drobno (zgnieciony szybciej robi się gorzki) czosnek i paprykę (tez drobniutko)

 

przez chwile to podsmażasz ale nie za długo

 

wrzucasz na to owoce morza i CHWILE (dosłownie po 2 minuty z każdej strony) obsmażasz je w czosnku i papryce

 

dodajesz do tego resztę masła i oliwy

 

dorzucasz do smaku kolendrę (świetnie komponuje się z rybami i owocami morza) i kostkę smaku paprykowa i odrobinę natki pietruszki

 

przyprawiasz do smaku wedle uznania (powinno być dosyć pikantne)

 

zdejmujesz z ognia

 

a jak już ugotujesz i odcedzisz sobie makaron (polecam bucatini) wylewasz na niego wszystko z patelni

 

i posypujesz parmezanem.

 

koszt?

jeżeli posiadasz w domu masło i oliwę, świeże zioła i makaron (zawsze w kuchni powinny być;) ) to zabulisz jedynie za paczkę owoców morza, czyli jakieś 20 zl

 

remember: owoce morza nie mogą się długo smażyć/gotować/grillować/grzać bo robią się twarde i gumowate.

poza tym, te mrożone w większości przypadków są wcześniej sparzone (dlatego krewetki są różowe... bo normalnie są zielone) wiec, w zasadzie trzeba je jedynie mocno podgrzać.

Guest MasterShake
Posted

w carefour owoce morza pakowane sa za jakies 12 zika bodajze wiec drogo nie jest.

 

W ogole ostatnio w marketach jest tego sporo - szczypce krabow w panierce ( fakt ze surimi ale z sosem chilli slodkim sa genialne ), krewetki, kalmary itp.

Guest MasterShake
Posted

nie no ja zawsze wpie.rdalam owoce morza na slonecznej plazy ale czasami sie zdarzy ze musze zjesc w domu

Posted
Jadł ktoś spaghetti z owocami morza? (krewetki, małże itp.) Szkoda, że za takie coś u nas trzeba wybulić kupę forsy . ; /

Jadłem, jak byłem nad Adriatykiem. Nazywało to się 'Spaghetti di Mare' i było pyszne, bo aż czuć było świeżość składników. No ale wiadomo, że nad ciepłym morzem pełno tego robactwa pływa - nic tylko wyławiać i szamać. Gdy później próbowałem potrawy wykonanej z mrożonych owoców morza, to już mi aż tak nie smakowała, ale to pewnie przez moje małe umiejętności kulinarne. W każdym razie polecam spróbować takie danie podczas pobytu w cieplejszym kraju - jest trochę zabawy z otwieraniem skorupiaków, ale warto :).

  • 3 months later...
Guest MasterShake
Posted

jakis przepis na osmiornice ktos ma? W kerfurze maja za 22 zika / kg to bym chetnie cos z tym zrobil

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...