kold 8 Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Ryby to u mnie podstawa diety - poczynajac od wedzonych makrel, pstragi i lososie. Tunczyk, panga i dorsz. Na grill i patelnie najlepszy jest dorszyk i panga. Krewetki uwielbiam po prostu z lisciem salaty i majonezem na jasnym pieczywie francuskim. Generalnie rewela. Quote
ojejcu 87 Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Panga to chyba największe ścierwo wśród ryb. Quote
ojejcu 87 Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Daj spokój. Sztucznie pędzona ryba. Może i dobrze smakuje, ale naturalna to ona nie jest. Quote
ojejcu 87 Posted March 9, 2008 Posted March 9, 2008 Zależy jak hodowana. Jeśli po prostu hodowana, to ok. Ale gdy rybka jest dodatkowo popędzana, przyspiesza się hormonami jej ciążę (czy co to tam u ryb jest) i karmi nie wiadomo czym, to już nie jest ok. Quote
kold 8 Posted March 12, 2008 Author Posted March 12, 2008 To samo co z krowami miesnymi i mlecznymi. Nic takiego nie jest okej. Quote
ojejcu 87 Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 Generalnie przez żywność mamy teraz takie wątłe społeczeństwo. Bo chyba nie jest normalne to, że z kilograma mięsa otrzymuje się półtora kilo szynki, jeśli nie dwa. Quote
kold 8 Posted March 12, 2008 Author Posted March 12, 2008 Racja, ale sa tez wedliny, w ktorych z kilograma miesa otrzymuje sie 0,8kg . A tak generalnie to szynka jest czesto nasaczana woda. Ale my tu o owocach morza... Quote
ojejcu 87 Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 No to prawie jak owoce morza. Najlepiej całą chemię widać po kolorowym nalocie na szynce. Na pewno się z tym spotkaliście. Taki kolor jakby do kałuży benzynę wylać. Ciekawie jest również z wędzonkami, ale to inna bajka. Quote
kold 8 Posted May 29, 2008 Author Posted May 29, 2008 Hehe, no wiemy ocb ;]. Dobra, jedziemy z przepisem na krewetki w sosie pomidorowym z czosnkiem na ostro. Sam dzis rozkminilem i uwazam, ze zacne zarcie. Na 1 osobe potrzeba - krewetki - ze 2-3 garsci (mrozone sa okej) - cebula - 2 pomidory - 1-2 zabki czosnku - maslo - sol, pieprz, papryka slodka i czili Lycha masla na patelnie, na to drobno posiekana cebula razem z krewetkami i zabkiem czosnku, dusimy troche, potem dorzucamy sparzone, drobno pokrojone pomidory, dusimy dalej az uzyskamy sosiasta rzecz. Doprawiamy na koniec czy w trakcie probujac w miedzyczasie ;]. Ryz gotujemy obok zaczynajac od zagotowania wody w czajniku . Laczymy. Podajemy z salata z kwasnym dresingiem. Szybkie, proste i wykwintne. Tak jak lubie. Quote
Lain 107 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 Jadł ktoś spaghetti z owocami morza? (krewetki, małże itp.) Szkoda, że za takie coś u nas trzeba wybulić kupę forsy . ; / Quote
tewus 19 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 wcale nie trzeba wybulić dożo kasy. Spaghetti frutti di mare a'la tewinsky 1 mieszanka mrożonych owoców morza 1 papryka chili albo pepperoni (świeże) 4/5 ząbków czosnku 1/3 kostki masła pól szklanki oliwy z oliwek kolendra/pietruszka parmezan lub inny twardy dojrzewający, twardy do posypania finalnego kostka smaku - papryka no i teraz: rozmrażasz owoce morza na sitku i potem zostawiasz żeby obciekły na patelni rozgrzewasz 1/3 oliwy z łyżką masła wrzucasz na to pokrojony w drobno (zgnieciony szybciej robi się gorzki) czosnek i paprykę (tez drobniutko) przez chwile to podsmażasz ale nie za długo wrzucasz na to owoce morza i CHWILE (dosłownie po 2 minuty z każdej strony) obsmażasz je w czosnku i papryce dodajesz do tego resztę masła i oliwy dorzucasz do smaku kolendrę (świetnie komponuje się z rybami i owocami morza) i kostkę smaku paprykowa i odrobinę natki pietruszki przyprawiasz do smaku wedle uznania (powinno być dosyć pikantne) zdejmujesz z ognia a jak już ugotujesz i odcedzisz sobie makaron (polecam bucatini) wylewasz na niego wszystko z patelni i posypujesz parmezanem. koszt? jeżeli posiadasz w domu masło i oliwę, świeże zioła i makaron (zawsze w kuchni powinny być ) to zabulisz jedynie za paczkę owoców morza, czyli jakieś 20 zl remember: owoce morza nie mogą się długo smażyć/gotować/grillować/grzać bo robią się twarde i gumowate. poza tym, te mrożone w większości przypadków są wcześniej sparzone (dlatego krewetki są różowe... bo normalnie są zielone) wiec, w zasadzie trzeba je jedynie mocno podgrzać. Quote
Guest MasterShake Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 w carefour owoce morza pakowane sa za jakies 12 zika bodajze wiec drogo nie jest. W ogole ostatnio w marketach jest tego sporo - szczypce krabow w panierce ( fakt ze surimi ale z sosem chilli slodkim sa genialne ), krewetki, kalmary itp. Quote
Lain 107 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 A dup/a tam takie mrożonki, nie ma to jak usiąść w jakimś egzotycznym kraju przy plaży i wcinać takie cuda. Quote
Guest MasterShake Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 nie no ja zawsze wpie.rdalam owoce morza na slonecznej plazy ale czasami sie zdarzy ze musze zjesc w domu Quote
Lain 107 Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 W PL tylko jem pizzę z owocami morza. Genialna ; ] Quote
Totamten 123 Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Jadł ktoś spaghetti z owocami morza? (krewetki, małże itp.) Szkoda, że za takie coś u nas trzeba wybulić kupę forsy . ; / Jadłem, jak byłem nad Adriatykiem. Nazywało to się 'Spaghetti di Mare' i było pyszne, bo aż czuć było świeżość składników. No ale wiadomo, że nad ciepłym morzem pełno tego robactwa pływa - nic tylko wyławiać i szamać. Gdy później próbowałem potrawy wykonanej z mrożonych owoców morza, to już mi aż tak nie smakowała, ale to pewnie przez moje małe umiejętności kulinarne. W każdym razie polecam spróbować takie danie podczas pobytu w cieplejszym kraju - jest trochę zabawy z otwieraniem skorupiaków, ale warto . Quote
Guest MasterShake Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 jakis przepis na osmiornice ktos ma? W kerfurze maja za 22 zika / kg to bym chetnie cos z tym zrobil Quote
kamilpolpak 61 Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 W PL tylko jem pizzę z owocami morza. Genialna ; ] również, ale tylko z 2 razy jadłem i jakoś specjalnie mi nie zasmakowała Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.