Skocz do zawartości

Frutti di mare

Featured Replies

Opublikowano

Ryby to u mnie podstawa diety - poczynajac od wedzonych makrel, pstragi i lososie. Tunczyk, panga i dorsz. Na grill i patelnie najlepszy jest dorszyk i panga. Krewetki uwielbiam po prostu z lisciem salaty i majonezem na jasnym pieczywie francuskim. Generalnie rewela.

  • Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panga to chyba największe ścierwo wśród ryb.

Opublikowano

Panga to jest genialna :)

Opublikowano

Daj spokój. Sztucznie pędzona ryba. Może i dobrze smakuje, ale naturalna to ona nie jest.

Opublikowano
  • Autor

To znaczy, ze hodowlana to zla?

Opublikowano

Zależy jak hodowana. Jeśli po prostu hodowana, to ok. Ale gdy rybka jest dodatkowo popędzana, przyspiesza się hormonami jej ciążę (czy co to tam u ryb jest) i karmi nie wiadomo czym, to już nie jest ok.

Opublikowano
  • Autor

To samo co z krowami miesnymi i mlecznymi. Nic takiego nie jest okej.

Opublikowano

Generalnie przez żywność mamy teraz takie wątłe społeczeństwo. Bo chyba nie jest normalne to, że z kilograma mięsa otrzymuje się półtora kilo szynki, jeśli nie dwa.

Opublikowano
  • Autor

Racja, ale sa tez wedliny, w ktorych z kilograma miesa otrzymuje sie 0,8kg :(. A tak generalnie to szynka jest czesto nasaczana woda. Ale my tu o owocach morza...

Opublikowano

No to prawie jak owoce morza.

 

 

Najlepiej całą chemię widać po kolorowym nalocie na szynce. Na pewno się z tym spotkaliście. Taki kolor jakby do kałuży benzynę wylać.

Ciekawie jest również z wędzonkami, ale to inna bajka.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Hehe, no wiemy ocb ;].

 

Dobra, jedziemy z przepisem na krewetki w sosie pomidorowym z czosnkiem na ostro. Sam dzis rozkminilem i uwazam, ze zacne zarcie.

 

Na 1 osobe potrzeba

- krewetki - ze 2-3 garsci (mrozone sa okej)

- cebula

- 2 pomidory

- 1-2 zabki czosnku

- maslo

- sol, pieprz, papryka slodka i czili

 

Lycha masla na patelnie, na to drobno posiekana cebula razem z krewetkami i zabkiem czosnku, dusimy troche, potem dorzucamy sparzone, drobno pokrojone pomidory, dusimy dalej az uzyskamy sosiasta rzecz. Doprawiamy na koniec czy w trakcie probujac w miedzyczasie ;].

 

Ryz gotujemy obok zaczynajac od zagotowania wody w czajniku :P.

 

Laczymy. Podajemy z salata z kwasnym dresingiem.

Szybkie, proste i wykwintne. Tak jak lubie.

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Jadł ktoś spaghetti z owocami morza? (krewetki, małże itp.) Szkoda, że za takie coś u nas trzeba wybulić kupę forsy . ; /

Opublikowano

wcale nie trzeba wybulić dożo kasy.

 

Spaghetti frutti di mare a'la tewinsky

 

1 mieszanka mrożonych owoców morza

1 papryka chili albo pepperoni (świeże)

4/5 ząbków czosnku

1/3 kostki masła

pól szklanki oliwy z oliwek

kolendra/pietruszka

parmezan lub inny twardy dojrzewający, twardy do posypania finalnego

kostka smaku - papryka

 

no i teraz:

 

rozmrażasz owoce morza na sitku i potem zostawiasz żeby obciekły

 

na patelni rozgrzewasz 1/3 oliwy z łyżką masła

 

wrzucasz na to pokrojony w drobno (zgnieciony szybciej robi się gorzki) czosnek i paprykę (tez drobniutko)

 

przez chwile to podsmażasz ale nie za długo

 

wrzucasz na to owoce morza i CHWILE (dosłownie po 2 minuty z każdej strony) obsmażasz je w czosnku i papryce

 

dodajesz do tego resztę masła i oliwy

 

dorzucasz do smaku kolendrę (świetnie komponuje się z rybami i owocami morza) i kostkę smaku paprykowa i odrobinę natki pietruszki

 

przyprawiasz do smaku wedle uznania (powinno być dosyć pikantne)

 

zdejmujesz z ognia

 

a jak już ugotujesz i odcedzisz sobie makaron (polecam bucatini) wylewasz na niego wszystko z patelni

 

i posypujesz parmezanem.

 

koszt?

jeżeli posiadasz w domu masło i oliwę, świeże zioła i makaron (zawsze w kuchni powinny być;) ) to zabulisz jedynie za paczkę owoców morza, czyli jakieś 20 zl

 

remember: owoce morza nie mogą się długo smażyć/gotować/grillować/grzać bo robią się twarde i gumowate.

poza tym, te mrożone w większości przypadków są wcześniej sparzone (dlatego krewetki są różowe... bo normalnie są zielone) wiec, w zasadzie trzeba je jedynie mocno podgrzać.

Opublikowano

w carefour owoce morza pakowane sa za jakies 12 zika bodajze wiec drogo nie jest.

 

W ogole ostatnio w marketach jest tego sporo - szczypce krabow w panierce ( fakt ze surimi ale z sosem chilli slodkim sa genialne ), krewetki, kalmary itp.

Opublikowano

A dup/a tam takie mrożonki, nie ma to jak usiąść w jakimś egzotycznym kraju przy plaży i wcinać takie cuda.

Opublikowano

nie no ja zawsze wpie.rdalam owoce morza na slonecznej plazy ale czasami sie zdarzy ze musze zjesc w domu

Opublikowano
Jadł ktoś spaghetti z owocami morza? (krewetki, małże itp.) Szkoda, że za takie coś u nas trzeba wybulić kupę forsy . ; /

Jadłem, jak byłem nad Adriatykiem. Nazywało to się 'Spaghetti di Mare' i było pyszne, bo aż czuć było świeżość składników. No ale wiadomo, że nad ciepłym morzem pełno tego robactwa pływa - nic tylko wyławiać i szamać. Gdy później próbowałem potrawy wykonanej z mrożonych owoców morza, to już mi aż tak nie smakowała, ale to pewnie przez moje małe umiejętności kulinarne. W każdym razie polecam spróbować takie danie podczas pobytu w cieplejszym kraju - jest trochę zabawy z otwieraniem skorupiaków, ale warto :).

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

jakis przepis na osmiornice ktos ma? W kerfurze maja za 22 zika / kg to bym chetnie cos z tym zrobil

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.