Antares 20 Posted June 19, 2008 Share Posted June 19, 2008 (edited) Witam i na wstępie przepraszam jeśli temat który założyłem w jakiś sposób narusza zasady działu. Do "pomoc w RPG" mój problem nie pasuje więc nie mogę tam umieścić posta. Ostatnio zagrywam się ponownie w Obliviona na PC który jako jedna z niewielu gier cRPG potrafi wprawić w taki miły dreszcz przeżywanej przygody który towarzyszył mi dotychczas tylko przy takich tytułach jak Baldurs Gate czy Planescape Torment (Morrowinda nie wymieniam bo to poprzednik Obliviona) i żal mi strasznie, że nie ma żadnej gry w podobnym klimacie w którą mógłbym sieknąć na swoim PSP. Mówiąc krótko: szukam tytułu na jakąkolwiek emulowaną przez PSP platformę w którym mógłbym poprowadzić samodzielnie wybraną i dopracowaną przez siebie drużynę bądź bohatera, grafika niekoniecznie byłaby mangowa (uwielbiam jRPG ale zwyczajnie mi się przejadło) a sama gra zawierałaby dużo różnorakiej eksploracji. Gry z serii Elder Scrolls nawiązują dość mocno do kultowych starych Dungeon Crawlerów które wśród RPG są gatunkiem samym w sobie i chyba właśnie to w nich bardzo mi się podoba. Niestety Emulator DOSa na PSP jest jak narazie tragiczny bo inaczej po prostu spróbowałbym zagrać w TES: Arena bądź Daggerfall. Byłoby też miło gdyby w grze byłby grywalny Orc lub Half-Orc bo bardzo lubię zielono-skórą rasę odkąd gram w WoW'a. Próbowałem już kilka tytułów (np. wydany tylko na PSP Dungeon Explorer który jednak odrzucił mnie swoją okropną prostotą i monotonią) ale nie znalazłem tam nic co mogłoby mnie bardziej przyciągnąć. Chodzi mi głównie o klimat i poczucie odkrywania nieznanego i prowadzenie bohaterów przez ciekawą przygodę niekoniecznie typowo w jRPGowym stylu typu "grupa licealistów przeniesiona do innego wymiaru ratuje świat". Jest cokolwiek takiego? Bardzo żałuję, że zawieszono prace nad TES Travels: Oblivion na PSP bo mógłby być to rewelacyjny tytuł. Całkiem nieźle podpasował mi D&D Tactics na PSP ale odrzuca mnie ślimacze tempo rozgrywki (zwłaszcza w trybie eksploracji). Edited June 19, 2008 by Antares Quote Link to comment
[InSaNe] 2450 Posted June 19, 2008 Share Posted June 19, 2008 Brave Story to najlepszy jRPG na PSP moim zdaniem . Quote Link to comment
Dante 404 Posted June 20, 2008 Share Posted June 20, 2008 parę sekund w Wikipedii # Ultima: Exodus (NES) # Ultima: Quest of the Avatar (NES) # Ultima IV : Quest of the Avatar (Sega Master System) — A faithful port of the original. Only released in English. # Ultima: Warriors of Destiny (NES) # Ultima: Runes of Virtue (Game Boy) — Non-canonical, action based gameplay and puzzle solving. The game's antagonist is called the "Black Knight." This is Garriott's favorite console-based Ultima.[1] # Ultima: Runes of Virtue 2 (Game Boy, Super NES) # Ultima VI: The False Prophet (SNES) — Gameplay adapted for the game pad. Includes plot changes and reduction in violence. # Ultima VII: The Black Gate (SNES) — Gameplay adapted for the game pad. Includes plot changes and reduction in violence. Might and Magic III: Isles of Terra (1991; DOS, Mac, Amiga, SNES, Sega Genesis, PC-Engine CD-ROM) # Might and Magic: The Secret of the Inner Sanctum (1986; Apple II, DOS, Commodore 64, NES, MSX,PC-Engine CD-ROM) # Might and Magic II: Gates to Another World (1988; Apple II, Amiga, DOS, Commodore 64, Mac, Sega Genesis, Super Nintendo Entertainment System (Europe only), SNES (Japan-only, different from the European version), MSX, PC-Engine CD) Ogólnie to na emulatorach trochę tego jest. Z dosboxem trzeba się pobawić i testować każdą grę po kolei bo jedne działaja dobrze a inne tragicznie(np. Fallout którybyłby idealny dla Ciebie Teraz działa on tak Quote Link to comment
Crono 0 Posted June 20, 2008 Share Posted June 20, 2008 Jeśli nie przeszkadza ci oldskulowa grafa to polecam -Eye of Beholder I&II - AD&D, Fearun, Tworzysz drużynę od podstaw, I czesc to mocny dungeon crawler, dwójka to kwintesencja gatunku, ciekawy scenariusz i świetne zagadki logiczne -Dungeon Master I&II - 1 czesc to prekursor gatunku, dwójka jest mocno podkręcona graficzne i systemowo ale jest za to o wiele krótsza. Mimo wszystko poleciłbym sequel -Trylogia Ishar - Klasyk z Amigi, jak na tamte czasy ogromny otwarty świat, ogromna ilosc NPC do stworzenia druzyny i hardcorowy poziom, przy których obecne RPG to bułka z masłem swoja droga do scenariusza Tormenta i rozmachu Baldura ciężko jest cokolwiek porównac Quote Link to comment
Recommended Posts