standby 1721 Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 Jak to z tym jest że ludzie nie chcą odwiedzać tych państw, przecież taki Krym czy Wilno czy Lwów czy Kijów to miasta z pewnością warte obejrzenia, na dodatek jest tam dosyć tanio, pożywnienie i noclegi w dobrej ceni8e mozna dostać niemalże wszędzie. W tym roku szykuje się właśnie na wyjazd na Ukraine, Z Zamościa do Lwowa, ( 2 dni zwiedzania Lwowa) potem z Lwowa do Kijowa ( 3 dni zwiedzania) i z Kijowa na Krym (jakis tydzień, 10 dni), problemem jest moja nieznajomość Ukraińskiego i Rosyjskiego i (pipi).owo jeżdzące pociągi ( po 20- 30 godzin ale myśle że przygoda będzie tego warta. Czy był ktoś z was w byłem ZSRR? Może coś polecić, napisać? Quote Link to comment
MichAelis 5576 Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 Byłem ostatnio na Ukrainie pare dni sluzbowo. Kijow zaskoczyl mnie na prawde pozytywnie, ładne dosc czyste miasto. Powiedzmy taka Polska Pare fajnych miejsc przejazdem widzialem, z wiadomych wzgledow nie mialem na nie czasu. Jednak jest szkopuł miasto jest drogie. Quote Link to comment
marcin0903 1 Posted July 6, 2009 Share Posted July 6, 2009 (edited) Może miasto i jest fajny, ale dworzec z dupy dla mnie, dlaczego? - głównie przez to, że żeby przejść na inny peron trzeba iść na dosłownie pionowych schodach - bo po co osobie podróżującej torba... BTW. Charków jest też dość ładny, co prawda miałem okazję przez niego przejechać tylko w nocy, ale sprawiał bardzo ładne wrażenie, spokojnego miasta, ale też dość rozległego. W sumie z tego ostatniego to nie daleko do Rosji jakieś 2 godziny drogi do Biełgorodu (tylko problem może być z wizą, bo trzeba dokładnie podać powód przyjazdu i w ogóle wszystko zależy od ich chumoru, tam właśnie byłem przez około tydzień na turnieju. no i gwarantowane stanie na granicy około godziny, jeśli się jest autobusem, bo baba, która odprawiała pisała moje imię kilka minut) Same miasto ciekawie zbudowane, no i jest co oglądać tam, nawet restauracja jest o nazwie "Opole" , tylko akurat tam gdzie ja spałem to było nie wiem jak to można nazwać, ale w każdym razie nawet nie była to dziura do spania - ech..., to po prostu tragedia była - jedzenie ściśle ograniczone ;/, wspólna łazienka na cały jedno piętrowy ośrodek (tzn łazienka, kilka umywalek, plus brodzik 1m x 1m o wysokości 50 cm, o ciepłej wodzie nie mówiąc xF. W każdym razie unikajcie ośrodka, który znajduje się w lesie na obrzeżu miasta, niby chroniony niby fajnie, a tak na prawdę nie. Co do języków to po Ukraińsku na luzie się dogadasz, nie ma problemu dosłownie, gadasz jak z Polakiem, ale w Rosji, to dupa blada, albo nie znają innych języków bo po co im, a jeśli nawet mogą znać to będą udawać, że tylko po Rusku (nie zawsze, ale czasem też tak jest ), no i z pociągami to koszmar, ja jechałem osobiście tak: Opole-->Katowice(1,5h)--->Wa-Wa(4,5h)----->Charków(32h)---->autokarem do Biełgorodu z 2h + 1h na granicy, a z powrotem to jakoś jechałem z przesiadką przez Kijów. No i jak chcesz kasę wymieniać to bierz dolary i potem je zmień na ichnie Chrywny czy jak to się nazywa i Ruble. Edited July 6, 2009 by marcin0903 Quote Link to comment
standby 1721 Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 Marci, a orientujesz się ile koleje kosztują na ukrainie? Quote Link to comment
marcin0903 1 Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Z tego co pamiętam, wagon sypialny, przez całą Ukrainę do Charkowa z Warszawt ok. 500 zł, no i jedzie się przez Kijów, więc jak tam zmierzasz to nie powinno być problemu Quote Link to comment
standby 1721 Posted October 12, 2009 Author Share Posted October 12, 2009 (edited) Zapomniałem napisać w tym temacie Byłem na Krymie w tym roku na wakacjach i we Lwowie, muszę powiedzieć zę było kapitalnie, zaletą są ceny, akurat Hrywna leciała na leb na szyje, więc za 100 zł dostawało się około 300 hrywien a to już bardzo dużo Ceny przykładowe Piwo-3-4 hrywny = 0.90 zł-1.50 zł Wódka (Nemiroff)= 7 zł 3 litry wódki w takiej fajne butelce, plus wódka bardzo smaczna= około 20 zł Chleb- 90 groszy Czpisy-cena ta sama Transport miejski jest żenująco tani- około 30 gr za bilecik Taxi- kurs z Symferopola do Eupatorii (70 pare kilosów) 16 zł!!! Benzyna poniżej 3 zł Obiad w restauracji ( porządny obiad plus napoje deser 9-14 zł Wynajęcie pokoju w kwaterze prywatnej (takie sobie warunki)około 14-20 zł Fajki=2-3 zł Ukraina to bardzo specyficzny kraj, na stacjach kolejowych w czasie podrozy n a krym czekają babuszki z jedzeniem, piciem, owocami, z cieplymi obiadami nawet, wszystko ofkors bardzo tanie, ludzie są całkiem wporządku (oprócz slużb mundurowych i kolejarzy, same (pipi) z kompleksami chyba)po polsku idzie się dogadać bo niektóre slowa są całkiem podobne, Ukraińcy nie znają raczej języków obych wieć trza se jakoś radzić. Rozwiewam też wszelkie mity o niebezpieczeństwie, Ukraina jest bezpieczna i to bardzo, jest znacznie bezpieczniejsza od Polski, po Lwowie po zmroku mogłem chodzić gdzię się chciało i ani razu nie było jakiejkolwiek zaczepki, to samo w miejscowościach wakacyjnych, na dyskotekach tam nie widziałem żadnych "karków" ani potężnych ochorniarzy, nie ma żadnych ekip dresiarzy ani tego typu debili, dworce to samo oczywiście. Woda na Krymie fantastycznie ciepła i czysta, o tamtejszych panienkach nie wspomne bo takiego zagęszczenia uroczych i ślicznych dziewcząt jeszcze nie widziałem, może denerowować że jest troszke brudno i czasem naprawde przygenbiająco, ale to właściwie jedyne wady, reszta jest fantastyczna, o atrakacjach turystycznych nie wspominam bo to by mi zajeło cały dzień. 17 dniowy wyjazd bez żadnego bidowania itd kosztował mnie 1250 zł Edit:Aha, Broń Boże nie brać pks z Przemyśla do Lwowa ani żadnych kolei miedzynarodowych!! Wszystko robić z przesiadkami, będzie kilkakrotnie taniej! Jak przyjedziuecie do lwowa, to szukać małych białych busików ktore zawiozą do granicy za 2-3 zł! Granice przechodzimy pieszo i po ukraińskiej stronie stoją marusztki, koszt przejazdu do lwowa to jakies 15-20 hrywien ( 4-5 zl. Pks was sciągnie za jakieś 20-25 zł Koleje to samo, ukraińskie koleje są bardzo tanie i wygodne więc nie wybierać dojazdu do lwowa bezpośrednio z Polski Edited October 12, 2009 by standby Quote Link to comment
Recommended Posts