Jump to content

Lokata w mBank

Arkady

Recommended Posts

Planuje dać trochę kasy na lokate, nie chcę mi się bawić w nowe banki i dlatego mam do wyboru tylko Inteligo i mBank. O ile patrzyłem to Inteligo odpada, za wpłacone 5000zł po 2 miesiącach otrzymam 37,50zł. W mBanku tabela jest następująca:

2 miesięczna - 4,70%

3 miesięczna - 4,75%

4 miesięczna - 5,40%

6 miesięczna - 5,50%

9 miesięczna - 5,15%

12 miesięczna - 5,70%

2 miesięczna to 4,70%, ale zapewne w skali roku? Bo to by było za piękne. Miałem dzwonić do nich, ale zapewne zaczną walić mi takimi terminami, że już kompletnie nic nie załapie. Zakładał ktoś lokate w mBanku, lub chociaż dowiadywał się czegoś?

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Zadzwoń, nic nie stracisz. Co do lokaty to na pewno procent jest liczony w skali roku, 5000 to dość mała kwota jeśli chodzi o zabawę w lokaty. Gdyby nie było ograniczeń co do wpłacanej kwoty i procenty byłyby liczone w skali miesiąca można by zostać bardzo szybko multimilionerem :).

• 3 weeks later...
albo wez sobie zaloz darmowe konto emax w mbanku, tam masz 5% w skali roku, jedna wyplata w miesiacu za friko, kazda kolejna 5zl

Można też 2 emax - te same korzyści, za to wentyl bezpieczeństwa w postaci 2 darmowych wypłat w miesiącu, tak na wszelką-wszelkość;)

Należy tylko pamiętać że na takich kontach oszczędnościowych oprocentowanie jest zmienne. Teraz procenty są duże bo banki walczą o wpłaty, ale niedługo będą spadać stopniowo, pewnie do max 3%.

Oczywiście oprocentowanie podawane jest w skali roku.

Dzięki za odpowiedzi, kilka dni temu założyłem w mBanku, mam 5,7% po roku, minus podatek Belki. eMax odpada, bo te 5-6% jest kiedy wpłaci się minimum 50.000zł jeżeli dobrze sprawdziłem oczywiście. W konta oszczędnościowe się nie pchałem, powód taki jak napisał Łu#, zmienne oprocentowanie. Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie.

Maiden, o PolBanku właśnie słyszałem, ale już nie chciałem zakładać kolejnego konta. Można również mieć tylko lokate, ale już jakieś opłaty wstępne są w wysokości 50zł.

Guest Maiden

Chidziło mi o eurobank. A oprocentowanie choć zmienne, jest zależne od stóp procentowych. Jak spada, to wszędzie.

Do 15 000, ale kont można mieć nawet 10.