Berion 207 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Tak dziś mnie coś naszło na sprawdzenie co ta PS3 obsługuje, jak i czego nie. Od razu na wstępie muszę powiedzieć, że jestem trochę zażenowany tym czego dowiedziałem się, podczas testów (fw v3.41 (rev A)), ale po kolei: Obsługiwane systemy plików to FAT16 i FAT32 (FAT12 nie sprawdzałem, ale pewnie też jest). Brak obsługi tzw. FAT64 (exFAT), NTFS4, EXT2/3, EXT4 itd. - ale to już dawno wszyscy wiedzą. ;] Brak też możliwości formatowania z poziomu PS3, co też każdy wie. Wielkość klastrów (i prawdopodobnie partycji) nie ma znaczenia (byleby było oczywiście zgodne ze specyfikacją). Obsługiwane partycje to zarówno partycje podstawowe jak i rozszerzone/logiczne, z tym że PS3 widzi jedynie ostatnią partycję w tablicy (!)... Jeśli partycja ma dodatkowe flagi jak boot, ukryta itp. przy próbie operacji na plikach (np. kopiowanie) wywala komunikat o błędzie 80030501... Na razie testowane na MBR, nie mam czym założyć partycji na GPT, więc jeszcze nie testowałem tego - i tutaj apel, może ktoś wie jakim, najlepiej darmowym, programem założyć GPT. Dotychczas bawiłem się gparted i koszmarkiem z windowsa - każdy defaultowo maluje mi na MBR (Windows 7 pyta się o GPT dopiero jeśli dysk przekracza jakiś tam rozmiar, bawię się jednak na 8GB pendraku). Quote Link to comment
Krzys PL 28 Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 (edited) Mam pytanie, czy PS3 ma jakieś ograniczenie jeśli chodzi o rozmiar dysku zewnętrznego? I czy jeśli na dysku (np500gb) zrobię sobie dwie partycję jedną FAT32 dla PS3 i drugą w NTFS dla kompa to czy PS3 będzie miała problem z wykryciem tej pierwszej partycji? EDIT: Dzięki. Edited September 2, 2010 by Krzys PL Quote Link to comment
CoATI 1028 Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 nie bedzie problemu aktualnie posiadam hdd zewnetrzny 1tb na którym mam jedna partycje pod ps3 z systemem fat32 i drugą w ntfs. wszystko dziala jak powinno. jesli bedziesz miał problem z formatem na system plików fat32 to polecam rozgladnąc sie za stosownym tematem w dziale PC na tym forum [było to tam omawiane] Quote Link to comment
Berion 207 Posted September 2, 2010 Author Share Posted September 2, 2010 Wszystkie ograniczenia rozmiaru partycji, plików itd. są ograniczeniami FAT32, a nie PS3. Nie pamiętam jaka jest max wielkość partycji na FAT32, na wiki gdzieś będzie. ;] Dziś sprawdzę GPT, czyli format przyszłości. ;] Stawiam browara, że PS3 tego nie obsłuży (tak w kościach coś czuję ;]). Quote Link to comment
stasimon 0 Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 I jak tam GPT na PS3? Quote Link to comment
hivonzooo 12 Posted September 5, 2010 Share Posted September 5, 2010 A sprawdzał ktoś btrfs? Z tego co wiem już siedzi w becie Ubuntu 10.10. Quote Link to comment
Berion 207 Posted September 5, 2010 Author Share Posted September 5, 2010 A sprawdzał ktoś btrfs? Z tego co wiem już siedzi w becie Ubuntu 10.10. Wierzysz w to? Aż musiałem gugla odpalić. Heh https://help.ubuntu.com/community/btrfs - - - I jak tam GPT na PS3? Nie miałem czasu w weekend. Quote Link to comment
Berion 207 Posted September 6, 2010 Author Share Posted September 6, 2010 (edited) Sprawdziłem i tak jak przypuszczałem GPT nie jest obsługiwany. Sformatowałem pendraka na FAT32 (jedna, główna partycja) z tablicą GPT i nie jest nawet rozpoznawany. Kpina. Jak ktoś nie wierzy to z poziomu Windows7 można założyć GPT w managerze dysków jeśli pojemność przekracza 1TB (n/c...). Może da się jakoś z cmd, ale nie interesowałem się tym. Na Linuksach można za pomocą np. GParted (nowa tablica partycji -> zaawansowane -> i tam z listy wybrać gpt). Edited September 6, 2010 by Berion Quote Link to comment
Recommended Posts