kamil_j87 1 Posted December 26, 2010 Posted December 26, 2010 Witam. Laser mojej PS2 już dawno przestał sobie radzić z grami na PSXa (CD), a i odczyt gier PS2 (DVD) pozostawia wiele do życzenia - niektóre gry odczytuje jeszcze w miarę znośnie, tnąc tylko podczas filmików, inne zaś wieszają się przy pierwszej lepszej okazji lub już na wstępie wita mnie komunikat o treści "Disc read error". Korzystam, więc z Open PS2 Loadera (wcześniej z HD) zrzucając gry przez napęd PC, jednak nowy Open PS2 Loader (0.8) pozwala na zrzucanie gier "przez kabelek", tj. HDL Server od strony PS2 i HDL Dumb od PC. Tutaj właśnie mam problem, którego rozwiązać nie potrafię chociaż próbowałem już na 1001 sposobów. Na kompie jest Windows XP, mam dwie karty sieciowe - jedna do internetu, udostępnia ona także połączenie drugiej, dzięki czemu mogę podłączyć PS3 lub X360 do sieci i wszystko śmiga aż miło. Niestety z PS2 już tak fajnie nie jest. Może to w ogóle inna kwestia, bo PS2 nie chcę podłączyć do internetu a tylko do PC to i ustawienia powinny być całkiem inne? Routera niestety nie posiadam, a byłoby pewnie znacznie prościej a znaleźć jakiś tutorial nie byłoby problemu. Czy jest więc w ogóle możliwe zrzucenie gier bezpośrednio z PC na dysk PS2 nie posiadając tak zacnego urządzenia jakim jest router? Jeśli tak to Jak skonfigurować to całe połączenie PS2 z PC? Chodzi mi o konfigurację zarówno od strony PC jak i PS2, tj. IP, bramy, maski, porty, firewall itd. Wiem, że mój opis sytuacji nie jest idealny i mogłem coś przekręcić albo o czymś zapomnieć, ale proszę was o pomoc, bo mnie to już przerasta;) Pozdrawiam. Quote
Berion 207 Posted January 1, 2011 Posted January 1, 2011 Nie zrzuca się gier "przez kabelek" tylko streamuje z zewnątrz (PC/'japko', NAS itd.) po protokole SMB. Możliwe jest, ale nie mam NA, więc w tej materii nie pomogę. http://sksapps.com/index.php?page=opl.html Quote
kamil_j87 1 Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 Dzięki, Berion za odpowiedź, ale chyba nie całkiem o to mi chodziło. Streamowanie było już dostępne w OPS2L kilka wersji temu. Najnowsza (v0.8) ma dodane, według tego tutoriala http://opl.psx-scene.com/8/ , opcje instalacji gier przez bezpośrednio z kompa ("Added HDL Server for HDD game installation over network"), czyli zrzucanie gier "przez kabelek". Tak przynajmniej to zrozumiałem Jeśli jednak się mylę, to może w jakiś inny sposób można to zrobić, tzn. bez OPS2L? Pozdrawiam. Quote
KiNiO_64 18 Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 No najprościej jak dla ciebie było by wygrzebać HDD z konsoli i podpiąć do kompa, na skapps znajdziesz soft do instalacji gier w formacie HDL z poziomu kompa. Quote
kamil_j87 1 Posted February 14, 2011 Author Posted February 14, 2011 Niby prościej i szybciej, tak zresztą robiłem do tej pory (WinHiip), ale mam mały problem z dyskiem w PC. Coś nie łączy jak się tylko ruszy taśmy, więc nie chcę nawet rozkręcać kompa. Próbowałem kombinować coś z HDL Dumb i HDL Server, ale PC nie widzi PS2 ("kabel sieciowy jest odłączony"). Możliwe, że mój NA już nie działa, bo innych pomysłów nie mam. Rozwiązanie widzę tylko jedno - kieszeń na dysk do PS2! Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts