Forum Psx Extreme: Tutorial - Jak wypalać ? - Forum Psx Extreme

Skocz do zawartości

Dobra rada

Zanim coś napiszesz, koniecznie przeczytaj regulamin!Regulamin znajdzieszTUTAJNieprzestrzeganie regulaminu może być źródłem wielu Twoich kłopotów!!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Tutorial - Jak wypalać ? wszystkie aspekty grzania płyt dla PSX'a Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   jotor

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 0
  • Rejestracja 20-styczeń 08

Napisano 03 luty 2008 - 15:28

Jest sprawa: otóż zrobiłem se kompilacje gier z demomenu losera i na emu ePSXe hula, a na szaraku nie teges :| Przy bootowaniu ekran licencji jest skaszaniony i zwiecha.
Mam 5502, obraz robiłem tym: CDGenPS2 3.0 PL [v1.2], spatchowałem tym: PSXBootScreenEditoremV2, a wypaliłem tym: CDRwin 6.1
I nie wiem o co chodzi blink.gif Dodam jeszcze, że Metal Slug wypalony w Nero z nieruszanego obrazu śmiga jak złoto.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Berion

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 227
  • Rejestracja 11-lipiec 04
  • SkądAnother World
  • PSN idberion_

Napisano 05 luty 2008 - 10:02

Jeśli wgrałeś licencję i *.tmd to nie może być skaszaniony. W tym bym się doszukiwał winy.
Nie zawsze da się bezboleśnie rozmontować daną grę. Niektóre maja niewpisane w TOC pliki (np. Chrono Cross) lub XA/STR z sub headerami (trzeba wtedy skopiować je w mode2 a nie mode1 na dysk PC i tak samo potem włożyć do obrazu).

Jak domniemywam, potrafisz ustawić sobie wszystkie potrzebne opcje w CDRWin-ie? BTW: Są dwa CDRWin - jeden od Golden Hawk i drugi jeszcze jakiś.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Scobom X

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 0
  • Rejestracja 22-wrzesień 05

Napisano 08 luty 2008 - 16:15

Witam, postanowiłem napisać i zapytać fachowców gdyż mam wielki dylemat....do rzeczy:
Moja PS2 sprawuje się idealnie, aczkolwiek warunkiem jest korzystanie z dobrych płyt DVD. TDK nie sprawdzały się, jednak przy Verbatim'ach wszystko śmiga jak należy i nie tnie się. Mój problem polega na tym iż chce wypalić pare moich ulubionych gier z PSX'a. Nie mam jednak pojęcia jakich płyt użyc. Kiedyś przeczytałem że czym gorsze płyty tym bardziej męczy się laser, a nie chciałbym go 'zajechać' słabymi CeDekami. Kupiłem więc Verbatim 'Extra Protection' oraz jakies CD Emtec'a. Jednak płyty nie wyglądają najlepiej..to już nie te CD Verbatima co kiedys (ciemne spody) nie mówiąc już o 'Reflex Ultra' TDK. Tych jednak nie można już niestety dostać od dawna. Tak więc nie wiem co robić, a nie chce ryzykować. Proszę o rade - jakie CD są na dzień dzisiejszy najlepsze/najpewniejsze i czy mogą być/nie są szkodliwe dla mojej PS2 oraz czy zakupione przeze mnie CD są dobre. Z góry dziękuje za ewentualne rozwianie moich wątpliwości, pozdrawiam wink.gif
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Berion

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 227
  • SkądAnother World
  • PSN idberion_

Napisano 15 luty 2008 - 11:04

Verbatim Crystal Azo/Crystal Super Azo albo Pastel. Mi tam nadal w testach wypadają najlepiej. Extra Protection? Nie używałem.

Generalnie to ja zawsze odradzałem używać CD-R na PS2 i odradzam nadal. Mam skrzywienie psychiczne na tym punkcie. wink.gif
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Scobom X

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 0
  • Rejestracja 22-wrzesień 05

Napisano 15 luty 2008 - 13:26

Właśnie takowe zdarzyłem kupić, więc dzięki za potwierdzenie (na Twoje głównie liczyłem, nie ma co ukrywać wink.gif )
BTW mógłbyś napisać coś więcej o tym 'skrzywieniu'? Zapewne pomogłoby mi to w podjęciu decyzji - 'używać CD czy nie'. Pokusa zagrania jeszcze raz w Suikodeny i MGS jest ogromna jednak nie chciałbym też w głupi sposób zniszczyć sobie napędu.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Berion

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 227
  • SkądAnother World
  • PSN idberion_

Napisano 15 luty 2008 - 23:59

Wielu moich znajomych, pozarzynało laser na CD. I nie jakiś no-name tylko porządnych. Nie wiem, może to fatum, pech cokolwiek ja tam osobiście się zwyczajnie ich boję. Może to i dziwne, może to i chore. Wielu np. tutaj na forum do dziś pruje na CD i nie narzekają (przynajmniej tak piszą).
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Siwy_

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 71
  • Rejestracja 18-czerwiec 05

Napisano 10 maj 2008 - 07:58

mam male pytanie
kupilem jakis czas temu nowa nagrywarke dvd i w alkoholu 120% nie moge ustawic predkosci nagrywania plikow iso z predkoscia mniejsza niz x16 (cd), mozna cos z tym zrobic ?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Berion

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 227
  • SkądAnother World
  • PSN idberion_

Napisano 10 maj 2008 - 22:46

Nie używaj A120%. To przereklamowany program, który dobiera (a raczej wymusza na nagrywarce) dziwne strategie zapisu.

Najlepszy jest IMO CDRWin (od Goldenhawk), tyle że bardzo wybrzydza na nagrywarki (nie wiele obsługuje) i ImageBurn (v3.4.0.0).
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   _Blizzard_

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 21
  • Rejestracja 02-marzec 08
  • SkądŁódź

Napisano 19 lipiec 2008 - 14:34

Mam obraz (iso) CTR i chciałbym go wypalić na płytkę, aby moc pograć z kuzynem.
Jak to dobrze zrobić ? Jakie programy ściągnąć ?
Proszę o odpowiedz spieszy mi się sad.gif.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Berion

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 227
  • SkądAnother World
  • PSN idberion_

Napisano 20 lipiec 2008 - 09:41

http://konsole.cdrin.../PSXkopiowanie/

Możesz też użyć ImgBurn, domyślnie wypali to w mode2 w RAW-DAO.

A do gier dla PSXa nie używa się *.iso...
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Sonotori

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 12
  • Rejestracja 19-kwiecień 08

Napisano 21 listopad 2008 - 15:36

CYTAT(Berion @ 15 07 2005, 15:32) Wyświetl post
[*]Alcohol120% (testowane na v1.9.2 build 1705)
W celu wykonania kopii posiadanej gry należy:
1.) Wybieramy z "Menu" "kreator odczytu"
2.) Pojawi się okienko. Wybieramy naszą nagrywarkę. Profil Playstation i klikamy "dalej"
3.) Wybieramy miejsce na utworzenie naszego obrazu i jego nazwę. Wybieramy rozszerzenie *.mds/*.mdf (równie dobrze może być i *.ccd/*.img/*.sub). Klikamy "start".
4.) Wybieramy plik z obrazem i klikamy "dalej"
5.) Wybieramy nagrywarkę, prędkość definujemy na x2-x8, profil Playstation 2 i klikamy "start".

Na pewno przy nagrywaniu ma być profil Play Station 2? Play Station tylko przy tworzeniu obrazu? Poza tym, jeśli mam już obraz w innej postaci niż podane przez Ciebie formaty, to czy muszę/mogę go zamontować w napędzie i przerobić na *.mds/*.mdf lub *.ccd/*.img/*.sub, jakbym kopiował z fizycznego napędu? Czy to w ogóle nie ma sensu?
P.S. Powyższe pytania chwilowo nieaktualne. Przyjmuję dla spokoju, że ISO dobre co najwyżej do emulacji, a bo napalania *.bin./*.cue styknie sędziwy CDRWin.

Użytkownik Sonotori edytował ten post 22 listopad 2008 - 23:36

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Berion

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 227
  • SkądAnother World
  • PSN idberion_

Napisano 25 listopad 2008 - 23:24

Błąd przy pisaniu. Który profil wybierzesz nie ma znaczenia bo to są TE same opcje. Naprawdę. smile.gif

CYTAT
[...] *.mds/*.mdf lub *.ccd/*.img/*.sub, jakbym kopiował z fizycznego napędu? Czy to w ogóle nie ma sensu? [...]

Weź poprawkę na dwie rzeczy: tutoriale są z reguły dla total n00bs. Ta grupa nie lubi zbyt wiele czytać i mieć zbyt wiele możliwości. Akurat kiedy to pisałem najprostszy był Alcohol 120%, a CDRWin opisałem bo wówczas był to mój program nr.1 którego używałem. Kopiować te płyty można miliardem innych programów, tylko trzeba pamiętać co ustawiać:

ISO09660 (8+3), mode2, RAW-DAO96, jedna - zamknięta sesja, odczyt danych sub kanałowych z data i audio, nie naprawianie danych sub kanałowych i chyba jeszcze nie naprawianie słabych sektorów.

I to w zasadzie wszystko. Reszta pozostaje w gestii nagrywarki, nośnika, lasera w konsoli itd.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Pan Pieczarka

• Streszczacz Postów
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 299
  • Rejestracja 25-wrzesień 07
  • SkądSiedlce
  • GG4156070

Napisano 26 grudzień 2008 - 16:42

Cześć chłopaki, mam problem.

Otóż kiedyś, jak miałem PSP, to zassałem skądśtam gotowego eboota FFT do włożenia na memorkę i grania. Wszystko trybiło wyśmienicie. Jako, że nie mam już PSP, a pograć na szaraczku w FFT się zachciało, to wyciągnąłem z eboota plik bin, wypaliłem obraz na płytkę i siadam do konsoli. Ale zonk, gra strasznie się zacina, ładuje się wszystko w ślimaczym tempie. Cóż, myślę sobie "przekonwertuję do iso i potem wypalę", ale nie pomogło. Używałem do nagrywania nero express i jakichś tanich płytek (jakaś sigma i esperanza czy coś). Wina płyty czy iso?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Dreamcaster

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 60
  • Rejestracja 17-lipiec 05
  • SkądLodz
  • GG7709892
  • Tlensamuel666

Napisano 26 grudzień 2008 - 18:01

Panie ... wchodzisz tutej, sciągasz obraz dedykowany Playstation, idziesz do Media Markt po Verbatima Extra Proctection, nagrywasz i wszystko praży -_-
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Pan Pieczarka

• Streszczacz Postów
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 299
  • Rejestracja 25-wrzesień 07
  • SkądSiedlce
  • GG4156070

Napisano 26 grudzień 2008 - 21:45

Ożesz, dzięki za linkacza. MM nie mam, ale jutro sobie poradzę.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Burning Ranger LOL

• Ikona
  • Grupa Wyrzutki
  • Postów 2
  • Rejestracja 10-luty 09
  • SkądHentajec
  • GG7

Napisano 11 luty 2009 - 18:34

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Sito

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 0
  • Rejestracja 03-styczeń 04
  • SkądLondon
  • GG5470980

Napisano 13 maj 2009 - 10:13

CYTAT(Berion @ 15 02 2008, 11:04) Wyświetl post
Verbatim Crystal Azo/Crystal Super Azo albo Pastel. Mi tam nadal w testach wypadają najlepiej. Extra Protection? Nie używałem.

Generalnie to ja zawsze odradzałem używać CD-R na PS2 i odradzam nadal. Mam skrzywienie psychiczne na tym punkcie. wink.gif

Moje gry z Psx'a dalej sie na nich trzymaja, Cala seria Ace combat i tekkena lezy juz 9 lat na Crystal Azo smile.gif a jak dobrze bedziez chronil MTECi od swiatła to tez dadza rade, aczkolwiek sa bardzo delikatne, upadki oraz zarysowania im nie słuza tongue.gif dziwi mnie natomiast fakt ze wiekszosc gier na moich Mtecach nie powinno juz dzialac.. a jednak, ale pewnie jak juz ktos wczesniej wspomnial, laser sie musi cholernie meczyc.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrom

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 74
  • Rejestracja 07-czerwiec 04

Napisano 13 maj 2009 - 21:16

mam gdzieś nawet 12 letnie CD katowane wiele razy, które ciągle prawdopodobnie śmigająsmile.gif co do ps2 z płytami cd, to też odradzam
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Faith

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 3
  • Rejestracja 01-styczeń 09
  • Skądeudezet
  • GG10520602

Napisano 18 sierpień 2009 - 15:34

Witam!
Być może był już ten temat ale nie mam czasu grzebać...
Mam problem z wypalaniem płyt na szaraka a mianowicie z tym że w Alcoholu 120% jak chce zmienić tryb nagrywania na "TAO" to takowego trybu niema... Doradźcie coś szybko lub odeślijcie mnie do odpowiedniego tematu...
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Berion

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 227
  • SkądAnother World
  • PSN idberion_

Napisano 13 wrzesień 2009 - 09:42

TAO nie da się wybrać jeśli zamykasz płytę, tak na logikę, nie? (track-at-once) ;] Płyty na PSXa nagrywa się w trybie RAW-DAO96 (dziś nazywany zazwyczaj DAO) - no chyba, że omawiamy jakiś szczególny przypadek, no ale wtedy to nie używamy Alcoholu...

Tutorial na temat kopiowania masz w pierwszym poście (a na CDRi z obrazkami, podzielone i z update'ami), więc niczego nie musisz szukać... powiedz lepiej, że masz lenia w (pipi)e...

Użytkownik Berion edytował ten post 13 wrzesień 2009 - 09:44

0

Strona 1 z 1