Jump to content

Opowiadania

Recommended Posts

Posted

Zna ktos moze jakies dobre zbiory opowiadan?

Mam do napisania analize opowiadania i musze znalesc jakies odpowiednie - problem polega na tym, aby bylo na tyle 'glebokie', aby mialo jakis potencjal do analizy, a do tego nie bylo zbyt dlugie (mysle ze optimum to byloby ok 10 stron, no ale jak bedzie dluzsze to trudno - 50 stronicowe jednak juz raczej bedzie za dlugie).

Bede wdzieczny za wszelkie propozycje zarowno konkretnych opowiadan, jak i calych zbiorow.

Posted (edited)

Ja bym spróbował ze zbiorem Philipa Dick'a pt. Czysta Gra.

Co prawda nie przeczytałem całego, ale znajdziesz tam kilka opowiadań, których tematyka to głównie zakłamana rzeczywistość (w ujęciu paranoidalnym, co jest zresztą dla Dicka normalką). Do analizy wydaje mi się w sam raz, a na pewno o wiele lepiej niż King.

Chociaż!!

Za(pipi)iste jest opowiadanie Kinga pt. "Jaunting", takie sci-fi z nieco przerażającym zakończeniem, spróbuj. Ze zbioru "Szkieletowa załoga".

Edited by Wojtq
  • Upvote 1
Posted

"Muzyka Ericha Zanna" - H. P. Lovecraft, 9 stron, powinno byc ok jesli chcesz pojsc w strone ludzkiej psychiki i jej zagadek. ew. dluzsze "Sny w domu Wiedzmy" ktore sa jeszcze bardziej psychodeliczne. ew cos z polskich wieszczy.

• Upvote 1
Posted

Opowiadania o Wiedźminie zdecydowanie powinny pasować do tego "szablonu"

aktualnie czytam "nocną zmianę" Kinga i myślę że z tych opowiadań też powinieneś sporo wyciągnąć :)

• Upvote 1