Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

iPod - pytania

Featured Replies

Opublikowano

Witam,

poszukuję iPoda dla siebie. Nigdy do tej pory nie miałem do czynienia z iPodami, zależy mi na dużej pojemności, min. 60gb zatem w grę wchodzą głównie classic z dyskami twardymi. 
Przeglądam Allegro, jest sporo ofert z dość dużą rozbieżnością cenową. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia stanu dysku twardego? Abym mógł poprosić sprzedającego o podesłanie jakiegoś screena?

Na co zwracać uwagę podczas kupna?

Znalazłem taką ofertę:

http://allegro.pl/ipod-6-gen-80gb-st-bdb-kabel-usb-sluchawki-i5665301550.html

cena dość niska, pojemność duża, pajęcze zmysły podpowiadają mi jakiś podstęp  :/

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 19,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrestartuj ipoda, następnie żeby odpalić tryb diagnostyczny wciskaj  |<< + select przez 10s. Później Menu>Manual test>IO>Harddrive>HDsmartData   Jeśli pozycja "retracts" i "reallo

• Ja puszczam z telefonu, wpięty w jakiś chwytak umieszczony (UWAGA!) w napędzie CD, do portu AUX mam podpięty Bluetooth bo już mi się nie chciało walić z kablami i śmiga. Do auta to nawet jakiś słaby,

Opublikowano

Dobry programik do analizy dysku to CrystalDiskInfo. Wyświetla nawet czas roboczych godzin.
Ja mam jakiegoś starego iPoda 30GB z 2005/6? I wszystko w nim śmiga, tylko ekran jakoś wylał - pojawił się pasek, który wypalił piksele, ale to chyba jest od upadku. Solidny sprzęt i naprawdę polecam, tylko ja bym brał nówkę.

Opublikowano
  • Autor

Ja potrzebuję do samochodu, żeby podpiąć do radia. Także samego urządzenia nie będę używał, jedynie do wgrywania muzyki z komputera a dalej będzie leżał podpięty w samochodzie.

Opublikowano

Jak to chcesz podlaczyc ? Line in ? Masz jakieś specjalne radio z obsluga ipoda ? Bo moze warto zamiast ipoda kupic zmieniarke mp3, wtedy masz wejscie aux, czytnik kart, czytnik usb.

Przy zmieniarce dziala sterowanie z kierownicy.

Opublikowano
  • Autor

mam radio z obsługą ipodów:

x500iDAX305-f-cov1.jpeg

można wgrywać okładki, tworzyć playlisty, filtrować, wyszukiwać dokładnie itd. mógłbym również wsadzić pendrive ale wtedy miałbym tylko listę utwrów posegregowaną alfabetycznie

Dysk można też sprawdzić w trybie diagnostycznym.

nom, a masz jakąś instrukcję jak to zrobić?

Opublikowano

No to tylko ipod w takim razie.

To nie lepiej za 4 stowki kupic ipoda touch 64gb na pamieci flash ? Jest nowszy i w ogole, wiekszy ekran a 64gb to i tak sie osr asz aby to przesluchac nawet jak wrzucisz wszysto na wszelki wypadek ?

Opublikowano
  • Autor

no niby tak, ale Touche są droższe przy mniejszej pojemności, bo płaci się za ficzery, które mi są niepotrzebne :/

Opublikowano
Zrestartuj ipoda, następnie żeby odpalić tryb diagnostyczny wciskaj  |<< + select przez 10s.

Później Menu>Manual test>IO>Harddrive>HDsmartData

Jeśli pozycja "retracts" i "reallocs" pokazują wysokie wartości to dysk ma bad sektory.

Korzystałem z tego, jak znajomy miał problem, możesz też włączyć tryb pamięci masowej i sprawdzić dysk standardowymi narzędziami na PC.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

W linku powyżej, z 2015 Szejdj wkleja iPoda z 64 gigabajtami. Mamy 2016 i na Allegro widzę same ipody z pojemnością 16GB. Chciałbym wymienić swojego 32GB ze starej generacji, na coś większego (nano?), lub chociaż o tej samej pojemności. No i nie ma nic, nawet nie ogłosili nic nowego. Spotify, czy inne serwisy, uśmiercają odtwarzacze przenośne :/

Ja tam kupuję płyty, trzymam na półce, całość ripuję do iTunes, no i iPoda teraz głównie używam do słuchania muzy w aucie. Chyba używam go z 10 lat i poza ekranem (trochę wylało bad pikselami), wszystko hula, tylko obawiam się, że niedługo się zapełni.

edit:

Dobra, widzę, żę są i 64GB, tyle że nie podoba mi się coś, co wygląda jak telefon. Nano wygląda dobrze:

DSC_0691-hero.jpg ale ma 16GB ;/

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano
  • Autor

Ja w końcu kupiłem tego z linka powyżej i też używam tylko w samochodzie. Skoro też będziesz go tylko woził w aucie to po co Ci jakiś ładny? Możesz kupić classica 160GB i miejsca mieć pod dostatkiem.

Opublikowano

No właśnie, niby tylko w samochodzie, ale z tym starym spędziłem sporo godzin wieczorem, w łóżku (jakoś dziwnie zabrzmiało:). Też o tym myślałem, że skoro głównie trzymam w schowku w aucie, to może być stary classic. Tyle, że nowych classiców już nie ma, a używki nie chcę.

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano
  • Autor

Fajna opcja to też taki zwykły ipod touch + internet mobilny w samochodzie, wtedy jest ciągły dostęp do spotify z nieograniczoną muzyką

Opublikowano

Ja puszczam z telefonu, wpięty w jakiś chwytak umieszczony (UWAGA!) w napędzie CD, do portu AUX mam podpięty Bluetooth bo już mi się nie chciało walić z kablami i śmiga. Do auta to nawet jakiś słaby, tani telefon z Androidem i obsługą kart SD - jest Apple Music na to, muzykę z innych źródeł też wgrasz. Miałem ze 2 ipody i te stare mają awaryjne te dyski, nie chodzą jakoś super szybko i ipoda w aucie ratuje tylko ew obsługa ze kierownicy ale wpięty dotykowy telefon BEZ kabla jest wg. mnie wygodniejszy. Moje auto też obsługuje ipoda i używałem tego ze 4 razy - telefon się lepiej sprawdza.

Spotify też słucham. Codziennie.

Holder: http://www.amazon.de/Hibote-Car-Holder-Allgemein-Rotation/dp/B018NRVMDK/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1458852222&sr=8-3&keywords=cd+phone+holder

BT: http://www.amazon.de/Bluetooth-Empf%C3%A4nger-Receiver-Audioger%C3%A4te-Autoladeger%C3%A4t/dp/B0168ET200/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1458852279&sr=8-3&keywords=aux+bluetooth

Firmę Aukey polecam, mam z 6 rzeczy z tej firmy i nic mnie nie zawiodło.

Dodam, że jak masz złącze ODBII w aucie to są fajne czytniki statusów silnika z BT i najlepiej wyłączynikiem, wtedy w aucie na telefonie możesz sprawdzić czy ci komputer błędami nie sieje na telefonie, ale to oczywiście dla wariatów tylko ;-)

• 9 lat później...
Opublikowano

2025 rok i dalej się pierdolę z tym iPodem Classic 30 GB, ale to sentyment, zgrane plyty audio itp.

nikt raczej nie uzywa ipoda pod aux/lighting, ale mam taki problem że po formacie ipoda/itunes, utwory nie są posortowane. Ktoś tu jeszcze dotrwał do tego momentu?

Wiem, że to nisza, ale po prostu kręcę kółkiem fizycznie w aucie, steruję zawartością iPoda i to jest zajebiste - wchodzęw gatunek i wcześniej miałem sortowanie według albumu, a teraz mam według zespołu... lipa, bo sam sobie pododawałem tagi z rocznikami (np. [1983, 1999] i chciałbym chronologicznie słuchać metaliki niż leci według and justice for all, bo na A! jak to kurde zmienić?!?!?!?!

W iTunes na PC??

W iPodzie?

W aucie?

Autko to bmw z 2012 więc nie było wsparcia bt dla muzy, ale dla rozmow jest! :/

pora zmienić na nowsze auto