Opublikowano 8 grudnia 20168 l Jeśli nie znacie to polecam, szczególnie fanom Led Zeppelin i Pink Floyd. Kapela z Finlandii z przełomu lat 80 i 90tych. Przez ten czas nagrali 3 albumy (na wzór Zeppelinów nazwane I, II, III). Poniżej próbka ich za(pipi)istości https://www.youtube.com/watch?v=8uoGWL7GIkA
Opublikowano 28 grudnia 20168 l Siedzę i słucham właśnie II i ja pier.dole jakie to jest piękne. Szkoda, że tylko trzy albumy. Ten kawałek to absolutna perfekcja. Edytowane 28 grudnia 20168 l przez Hela
Opublikowano 28 grudnia 20168 l Kojarzę, ktoś mi na jednej stronie polecał. Od siebie dodam inny fiński zespół, hucznie nazywany pierwszym Heavy Metalowym z tego kraju: A jeśli ktoś chce coś konkretnie pojebanego, to zapraszam do odsłuchania EPki tego jednoosobowego projektu pewnego Fina(mającego swoją drogą chyba największą kolekcję Running Wild) Każdy z nich może się pochwalić pewną dozą ekstrawagancji. Edytowane 28 grudnia 20168 l przez gkihdghdhj
Opublikowano 28 grudnia 20168 l Zaje.bistość muzyki Kingston Wall jest wprost proporcjonalna do chu.jowości ich okładek.
Opublikowano 2 stycznia 20178 l W sumie nigdy nie słuchałem specjalnie prog rocka, więc moja wiedza na ten temat jest mocno ograniczona, więc mogę pier.dolić strasznie, ale Kingston Wall wydaje mi się w tym gatunku, jak i całokształcie muzyki niesamowicie wyjątkowy. Mamy tutaj mocno rozbudowane kawałki, które mają fantastyczną głębię oraz wirtuozerię muzyczną, a jednocześnie są dla ucha takie lekkie, przyjemne. Wszystko jest jednocześnie dopięte na ostatni guzik, dopracowane do granic możliwości, ale z miejscem na sporo improwizacji, która dodaje całości tej ulotności. Piękne, stosunkowo proste teksty, które po zanurzeniu się w temat dodają całości dodatkowy wymiar - po przesłuchaniu trzech wpłyt zagłębiłem się w historię zespołu oraz śmierci Petri Walli i wróciłem do pierwszego albumy, który zaczyna się tak: Some kind of tribulation Strangles my mind It makes me wonder Do I have much more time Manic depressions Or just having too much time With my mind Słucha się tego później zupełnie inaczej.