Skocz do zawartości

Gatunki gier (moja spowiedź)

Featured Replies

Opublikowano

To dlugi post i co was obchodzi opinia randoma, nie? (jeszcze alter jakiś pewnie, lol!). Robię to dla siebie, bym zrozumiał lepiej, jakim jestem człowiekiem i graczem.
Ja natomiast poczytam chętnie o was, dajcie sobie szansę, tutaj możecie się zwierzyć, otwórzcie swoje dusze.

1. ulubione - najczęściej ogrywane gatunki
  2. lubiane - lubimy, ale do ulubionych im brakuje nieco
  3. neutralne - jak się coś trafi, co zainteresuje to się zagra chętnie. Niektóre neutralne gatunki mogły być lubianymi/ulubionymi w przeszłości.
  4. nielubiane - generalnie unikane gatunki (z pojedynczymi wyjątkami)

Ad 1)

survival horror - szczególnie z ery ps2
wyścigi arcade - gatunek, do którego mam słabość odkąd jestem graczem. Takie gry jak Midtown Madness 2, Re-volt, Ignition, Stunt GP i Carmageddon II wkręciły mnie w ten świat lata temu
fpsy po singlu - bioshock, doom 3, doom 2016, the darkness II, singularity, wolfenstein tno i wiele innych. Nie przepadam za half-life 2 tak na marginesie, strzelanie z kapiszonów.

Ad 2)

action-rpg - soulsy
bijatyki - od 10 lat gram Kingiem w tekkena i nie potrafię prostego juggle’a zrobić, ale i tak się świetnie bawię
character action - tak to nazywają, a chodzi tu o devilmaycryopodobne. To samo co z bijatykami, jestem w to cienki, ale i tak banan z twarzy nie schodzi jak się wkręce
przygodowe - okami to piękna interaktywna baśń, dobrze jest co jakiś czas zaliczyć taka przygodówkę z krwi i kości (Ubi nie zepsuj beyond g&e 2)

Ad 3)

gry logiczne - chciałbym lubić ten gatunek bardziej, ale niewiele gier logicznych zachęca mnie do myślenia i zaangażowania się. Portalowi 2 i The Witness się to udało, ale to chyba tyle
skradanki - wolę, gdy skradanie jest jedną z opcji (jak w dishonored przykładowo) niż podstawą gameplayu (thief, hitman)
story-driven games - podepnę tu try telltale i ,,symulatory chodzenia’’. za dużo w ostatnich dwóch latach tego ograłem i na razie mam dosc tej gameplayowej biedy.
fpsy multiplayer - znudzilo sie strzelanie do ludzi
sportowe gry - pes i fifa tez sie przejadły
strategie - wormsy, heroesy i xcom: eu te gry uwielbiam, reszta gatunku jest mi obojętna
cRPG - na 7 gen fallouty i tesy mnie wkrecily, obecnie unikam większość gier z gatunku
gry arcade / gry roguelike- czyli szpile takie jak resogun, spelunky. Doceniam kunszt, prostotę i gameplayową wirtuozerie najlepszych gier z gatunku, ale nigdy nie potrafię sie na dłużej wkręcić (choć w icy towera trzaskałem daawno temu, w 1.4 miałem rekord 1100 schodków)
platformówki - większość z tego typu gier nie leży mi mechaniką, albo ma skopane sterowanie, albo nie oferuje niczego nowego w gatunku. Raymany szanuję, śliczne i responsywne.

Ad 4)
sandboxy - przesycenie rynku gatunkiem, poza tym zawsze wolałem strukturę gry, gdzie łączy się liniowość z opcjonalnymi miejscówkami, a nie taką pełną wolność, to szkodzi historii i gameplayowi
j-RPG - wszystkie bez wyjątku. A jak przy tym jesteśmy już...
... ,,gry ,,animopodobne'' - bo anime się nie da oglądać na ogół (Samurai Champloo da się i  to jeszcze jak. Ale poza tym...?)
gry z pixel-artową grafiką - jak mam ochotę na retro, to odpalam emu snesa na psp, nie będę sobie dobrowolnie oczu wypalał na telewizorze
simracery - byłyby neutralne, bo czasem mnie najdzie ochota na kółko po nordshleife, ale rynek jest przesycony, i normalnie mnie telepie, jak kolejne nudne project carsy czy inne asetto corsy wychodzą, a tyle dobrych arcade’owek pozostaje zapomnianych.
mmorpg, gry f2p, gry mobilne, moba - tych 4 nawet nie będę wyjaśniał, bo wiadomo o co chodzi.

Jeśli ktoś preczytał - dziękuję serdecznie. Kocham was wszystkich bez wyjątku, nawet twardych pc-towców, jeśli tu jacyś są. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 800
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Faza z soboty jeszcze trzyma? Nie No spoko temat, potem i ja sie wpiszę.

• 1) ulubione: - platformówki; - przygotówki p'n'c - koszykóweczki <3 - action RPG (ale w klimacie fantasy/dark fantasy);   2) lubiane: - przygodówki action-adventure, - wyścigi arcade, - su

• taki z dupy temat, ale nudze sie to napisze odpowiedź.   1) ulubione: - action/adventure - fps - gierki muzyczne/rytmiczne; - shmupy   2) lubiane: - wyścigi wszelakie, - survival horror - sandboxy   3

Opublikowano

Faza z soboty jeszcze trzyma?

Nie No spoko temat, potem i ja sie wpiszę.

Opublikowano

1) ulubione:

- platformówki;

- przygotówki p'n'c

- koszykóweczki <3

- action RPG (ale w klimacie fantasy/dark fantasy);

2) lubiane:

- przygodówki action-adventure,

- wyścigi arcade,

- survival horror,

- sandboxy;

3) neutrealne:

- fps

- gry logiczne,

- gry sportowe (inne niż koszykówka);

- wyścgigi sim,

- bijatyki,

- symulatory chodzenia;

4) nielubiane:

- jrpg,

- strategie turowe i rts (no nie jestem i nigdy nie byłem graczem PCtowym. Skończyłem jedynie Warcraft 1 i 2).

Edytowane przez balon

Opublikowano
taki z dupy temat, ale nudze sie to napisze odpowiedź.

1) ulubione:
- action/adventure
- fps
- gierki muzyczne/rytmiczne;
- shmupy

2) lubiane:
- wyścigi wszelakie,
- survival horror
- sandboxy

3) neutrealne:
- gry logiczne,
- bijatyki,
- rpg (action)
- p&c
- visualki 

4) nielubiane:
- rpg turowe (zasypiam przy nich),
- ogolnie gry turowe... 
# teraz odbiegnę troche od zamysłu tematu:
- gry z zombie 
- gry w klimatach IIWŚ
- gry z superbohaterami 
- gry ze ścianą tekstu w tutorialu i tutorialami na 2h (robie wtedy ragequit i (pipi)m cholerstwo z konsoli)
Opublikowano

Jeśli gierka jest dobra to mam wyje.bane co to za gatunek, ale mobile/mmo/f2p/moba i tych innych onlineowych tytułów nie tykam i tykac nie będę.

Opublikowano

a szkoda bo na mobilach też są fajne tytuły. Ja gram we wszystko bo mnie to jara, je.bać szufladki.

Opublikowano

No ja też nie mogę do mobilków się przyzwyczaić. Może też dlatego, że nie mam kiedy w nie grać.