Jump to content

Dzierżawa/ sprzedaż ziemi

szaden

Recommended Posts

Posted

Odziedziczyłem ziemię rolną w jednaj z nadmorskich miejscowości turystycznych. Ziemia znajduje się przy głównej drodze i jest uwzględniona w lokalnym planie zagospodarowania przestrzennego jako obszar dla domów jednorodzinnych i budynków usługowych. Chciałbym jakoś wykorzystać te ziemię i w związku z tym mam kilka pytań, na które może ktoś z was jest w stanie mi odpowiedzieć:

1. Jak taki plan wpływa na status ziemi? Czy gdybym chciał na niej coś postawić to nie muszę jej wcześniej odrolnić? Czytałem gdzieś w internecie, że w takiej sytuacji odrolnienie zachodzi jak gdyby z automatu - czy to prawda?

2. Jak na razie chciałbym wydzierżawić chociaż część ziemi, a w przyszłości podzielić całość na kilka działek (to prawie 1 ha ziemi) i być może część sprzedać. Czy Waszym zdaniem dzierżawa ma jakikolwiek sens w tym momencie?

3. Jak podejść do całego procesu? Gdzie szukać porad - jakieś strony w necie, fora, agencja nieruchomości, a może znacie kogoś, kto byłby w stanie pomóc w tym temacie? Pytam, bo jestem totalnie zielony.

Z góry dzięki za pomoc!

Posted

3. Jak podejść do całego procesu? Gdzie szukać porad 

No na pewno nie na forum dla stulejarzy i koniobijców. :sorcerer:

Chociaż sam też kiedyś odziedziczyłem trochę różnych gruntów po babci, ale to było 10-11 lat temu i już nie pamiętam co tam załatwiałem.

Gdzieś trzeba zacząć... Jak zadzwoniłem do biura nieruchomości w miejscowości gdzie znajduje się ziemia to mi powiedzieli: ,,Panie, takie rzeczy tylko na miejscu w biurze"! A ja w ambasadzie Mordoru mieszkam...

Posted

idziesz sobie do urzędu miasta, gminy i tam wszystkiego się dopytaj

dzierżawę sobie odpuść -  przekształć wszystko na budowlane, podziel na działki i sprzedaj - jak jest w dobrym punkcie to ceny za 1m2 są duuuuże

• Upvote 1
Posted

idziesz sobie do urzędu miasta, gminy i tam wszystkiego się dopytaj

dzierżawę sobie odpuść -  przekształć wszystko na budowlane, podziel na działki i sprzedaj - jak jest w dobrym punkcie to ceny za 1m2 są duuuuże

Dzięki. Część ziemi znajduje się przy głównej drodze dojazdowej i dlatego myślałem o dzierżawie, żeby już teraz mieć jakiś profit z ziemi, bo cały proces podziału na działki i przekształcenia na budowlane trwa pewnie sporo czasu...

Posted

Odziedziczyłem ziemię rolną w jednaj z nadmorskich miejscowości turystycznych. Ziemia znajduje się przy głównej drodze i jest uwzględniona w lokalnym planie zagospodarowania przestrzennego jako obszar dla domów jednorodzinnych i budynków usługowych. Chciałbym jakoś wykorzystać te ziemię i w związku z tym mam kilka pytań, na które może ktoś z was jest w stanie mi odpowiedzieć:

1. Jak taki plan wpływa na status ziemi? Czy gdybym chciał na niej coś postawić to nie muszę jej wcześniej odrolnić? Czytałem gdzieś w internecie, że w takiej sytuacji odrolnienie zachodzi jak gdyby z automatu - czy to prawda?

2. Jak na razie chciałbym wydzierżawić chociaż część ziemi, a w przyszłości podzielić całość na kilka działek (to prawie 1 ha ziemi) i być może część sprzedać. Czy Waszym zdaniem dzierżawa ma jakikolwiek sens w tym momencie?

3. Jak podejść do całego procesu? Gdzie szukać porad - jakieś strony w necie, fora, agencja nieruchomości, a może znacie kogoś, kto byłby w stanie pomóc w tym temacie? Pytam, bo jestem totalnie zielony.

Z góry dzięki za pomoc!

1. Pierwsze pytanie, jaka jest dokładnie powierzchnia tej nieruchomości i czy całość jest objęta miejscowym planem oraz jakie oznaczenie ma w ewidencji gruntów. Możesz mi podać na privie księgę wieczystą, to zobaczę.

2. Jeśli nieruchomość objęta jest miejscowym planem, to wartość znacznie wzrasta i odpadają ograniczenia związane z ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego, zgodnie z którą typową nieruchomość rolną (pow. 0,2999 ha) może nabyć tylko rolnik indywidualny na powiększenie gospodarstwa, czyli w sumie możesz to sprzedać każdemu.

3. Sprawa podatku. Pamiętaj, że sprzedaż przed upływem 5-ciu lat od nabycia jest opodatkowana stawką 19 procent od dochodu. Twoim dochodem będzie cała wartość tej nieruchomości, więc podatek może być spory. Podatku nie ma, jeśli poczekasz 5 lat od końca roku podatkowego, w którym zostało to nabyte LUB w ciągu dwóch lat wydasz tę kwotę na cele mieszkaniowe (również remont). 

4. Co do dzierżawy, to wydaje mi się, że to słaby pomysł. Dzierżawi się raczej nieruchomości rolne, a to jest z tego co mówisz grunt pod budownictwo jednorodzinne, także nikt tam buraków nie będzie uprawiał, choćby z uwagi na fakt, że ziemia jest pewnie słaba.

5. Nie polecam wdawać się z kontakty z pośrednikami, bo tylko kasę niepotrzebnie wydasz, a "fachowcy" z nich tacy, że ręce opadają.

Pozdro

• Upvote 1
Posted (edited)

@[inSaNe] dzięki, odpowiem na PW.

Wyczyść skrzynkę, bo nie mogę wysłać wiadomości ;)

Edited by szaden
Posted

u mnie koleś dał w dzierżawę glebę - jest tam teraz żwirownia

dzierżawca tak wydymał drugiego że ten nie ma ziemi i dodatkowo płaci ogromne podatki za tą odkrywkę  - ma tam ponad 200 tyś do zapłaty

Ooo, ciekawe. Wiesz coś więcej na ten temat?

Posted

u mnie koleś dał w dzierżawę glebę - jest tam teraz żwirownia

dzierżawca tak wydymał drugiego że ten nie ma ziemi i dodatkowo płaci ogromne podatki za tą odkrywkę  - ma tam ponad 200 tyś do zapłaty

Ooo, ciekawe. Wiesz coś więcej na ten temat?

ogólnie to właściciel ziemi ugadał się z kolesiem (ziomek z jego rodziny) że ten płaci mu ok. 80 tyś i jakiś % zysku no i tamten trzepie kasę a właściciel  dostaje jakieś marne grosze + pokrywa podatki i jakieś opłaty za odkrywkę

nie powiem Ci dokładnie bo wiadomo, każdy morda na kłódkę