Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z PS2 Slim

Featured Replies

Opublikowano

Siemka, mam PS2 Slim SCPH-90004. Od niedawna zaczęły się problemy z napędem - zaczął się wydawać dźwięk chrupotu, charczenie, ale konsola działała OK. Do chwili gdy przestały kręcić się płyty, a tasiemka od lasera się urwała. Nowa taśma jest już zamówiona, ale czy jest jakiś sposób bez dokupywania nowych części naprawić powyższe usterki?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 12,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

90004 nigdy nie miałem w łapach, ale z tego co widzę na filmie z YT to bebechy ma podobne do slima. Któryś slim mi wariował i chrobotał przez element zaznaczony na zdjęciu - odkręciłem go, z wyczuciem dogiąłem tę blaszkę do wewnątrz, przesmarowałem prowadnicę i konsola wróciła do życia.

Edytowane przez ProstyHeker

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

kURŁAAAAAAA nie działa mi laser w Ps2 Slim. I to jeszcze w konsoli od forumowicza! Ale spoko, kupiłem ze 3 lata temu.
Kupiłem se na Allegro laser, niby dobry, podłączam i nie działa. W innym tutorialu było, by skalibrować kręcąc tymi potencjometrami CD i DVD. No ale płyta albo się kręci, a teraz to w sumie w ogóle się nie kręci. 
Chętnie bym wywalił na smietnik, ale jednak chcę mieć PS2 do gier z PSXa - można je z pendrajwa odpalać. A do gier z PS2? Laptop kabel Rj 45 i... ? Cholera, 18 lat temu było kupić na premierę, to bym teraz miał dość, a tak mam potrzebę zagrania w Tekkena 5 i inne gry :/

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano
19 minut temu, grzybiarz napisał:

kURŁAAAAAAA nie działa mi laser w Ps2 Slim. I to jeszcze w konsoli od forumowicza! Ale spoko, kupiłem ze 3 lata temu.
Kupiłem se na Allegro laser, niby dobry, podłączam i nie działa. W innym tutorialu było, by skalibrować kręcąc tymi potencjometrami CD i DVD. No ale płyta albo się kręci, a teraz to w sumie w ogóle się nie kręci. 
Chętnie bym wywalił na smietnik, ale jednak chcę mieć PS2 do gier z PSXa - można je z pendrajwa odpalać. A do gier z PS2? Laptop kabel Rj 45 i... ? Cholera, 18 lat temu było kupić na premierę, to bym teraz miał dość, a tak mam potrzebę zagrania w Tekkena 5 i inne gry :/

A to nie jest tak, że trzeba rozlutować zabezpieczenie antystatyczne zanim można używać lasera (przynajmniej w wielu innych tak miałem)?

Opublikowano

No tato mi rozlutował :) bo ja nie mam lutownicy.
Wiesz... 20 lat temu przylutował mi modchipa do PSXa, a wczoraj nie mogliśmy sobie poradzić z jakimś śmiesznym laserkiem. Szukam tutoriala jak odpalić gry z lapka po kablu i chyba zrobię sobie bazę plików iso :/

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano

Za cenę lasera, można mieć plejaka slimkę, więc sam nie wiem. Podobno nie powinienem grzebać przy pokrętłach (kalibracja), bo jak dobry laser, to powinien być skalibrowany - nie chce mi się w to wierzyć. 
No nic, wypierdzielam tego pleja na smietnik, a gry z PS2 mam na PS4 (PSN), a być może sobie przerobię PS3 pod gry z PSX i PS2.

Opublikowano

Więcej zachodu z wysyłką niż to warte. Będę go miał najwyżej do odpalania gier z PSXa, z pendrajwa.