Jump to content

PS4 Pro i QLED 65' 67R, drganie obrazu podczas przesuwania kamery.

damianKr

Recommended Posts

Posted (edited)

Hej,

Od miesiąca jestem posiadaczem PS4 Pro i TV Samsung QLED 67R 65 cali. Jako, że siedzę dość daleko od kanapy to musiałem zdecydować się na większe TV kosztem jakości.

Problem jest taki (nie wiem czy to normalne), że ogrywam teraz God Of War i podczas przesówania kamery obraz, głównie dalszy plan skacze. Nie jest płynny.

Wygląda to mniej więcej tak jak po lewej stronie tego obrazka https://images.samsung.com/is/image/samsung/pl-feature--94373497?$FB_TYPE_E_PNG$

Czy ktoś z was ma może QLEDa i może mi z tym pomóc? Czy mam się nauczyć z tym żyć?

Pomaga zwiększenie Redukcji Drgań, ale ona znowu powoduje artefakty na obrazie. Obecnie mam ustawione na 5, tak więc to drganie nie jest tak duże a artefakty znośne.

Oczywiście problem występuje dlatego, że gra działa w 30 klatkach.

.... jeśli PS5 nie będzie w stanie dostarczyć stabilnych 60 fps przynajmniej w 1080p to przysięgam, że przerobię swojego PCta na konsole.......

pozdrawiam,

Damian

Edited by damianKr
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Tryb gry uruchomiłeś w telewizorze?

Podejrzewam, że jest włączony jakiś tryb wspomagania w telewizorze i konsola w 30 FPS działa na niższych obrotach, jak odpalasz gre w 60 FPS to konsola dostarcza więcej mocy. Pogrzebałbym w ustawieniach telewizora i wyłączył różne wspomagacze.

Posted

Tak, tryb gry odpala się automatycznie przy starcie PS4. 

Tryb gry chyba z automatu wyłącza wszystkie wspomagacze żeby wycisnąć jak najmniejszy input lag.

Ustawiłem teraz w PS4 Pro rozdzielczość z auto na 1080p i jest lepiej, oczywiście kosztem rozdzielczości. Nadal muszę mieć ustawioną redukcje drgań.

• 1 month later...
Posted

To raczej nie masz trybu gier, bo w większości tv w tym trybie nie jesteś w stanie włączyć upłynniaczy obrazu. Inaczej ten tryb nie ma sensu, bo w nim chodzi o pozostawienie obrazu źródłowego bez żadnej ingerencji.

Posted (edited)

W QLED jest upłynnianie w trybie gier. Game Motion Plus czy jakoś tak. Podbicie na maxa suwaka dodaje sztucznie klatek, ale faktycznie robi lekkie artefakty wokol sylwetek postaci. Ale drgan czy skoków jak w oryginalnym poście to nigdy nie doświadczyłem.

edit

@damianKr zauważyłem, ze lekkie drgania w tle są widoczne po odpaleniu opcji LED CLEAR MOTION w ustawieniach TV odnosnie trybu gier. Zobacz czy to Ci się nie włączyło przypadkiem

Edited by _Red_