Opublikowano piątek o 20:131 dzień Dziś skończyłem i powiem szczerze jak chinole mają tak kopiować gierki innych twórców to ja poproszę. Jakoś nie zauważam żeby się specjalnie na czymś wyjebali na ryj Nie ma tu chamskiego kopiuj wklej, czuć inspiracje wieloma innymi tytułami ale Chińczycy nie zapomnieli dać sporo od siebie przez co wyszła baaardzo fajna mieszanka. Żaden to GOTY contender, rok jest mega wysadzony hiciorami ale to jest baaardzo solidna gra, mocne 8 a nawet 8+ w takiej klasycznej skali a nie tej dzisiejszej gdzie 8 to średni tytuł xd Do czego mógłbym się na dobrą sprawę przyj.ebać? Czasem postać słabo reaguje na wydawane komendy, albo nie reaguje wcale, albo z delay’em - dziwne bo to nie był notorycznie powtarzający się problem tylko raz na jakiś czas traciłem pełną kontrolę nad postacią. Do tego lokacje mógłby być ciut bardziej zwięzłe bo momentami były zbyt mocno rozwleczone choć sama ich konstrukcja była fpytkę, plus mógli pokusić się o dodanie mega skrótów między kolejnymi biomami a wzorem DS1 dodać teleport gdzieś od połowy gry. Chociaż sam teleport istnieje w takiej formie najpewniej ze względu na questy npc’ów, których jest sporo i wymagają dużej ilości powrotów. Z pomniejszych minusów to dorzuciłbym jeszcze zbyt małą ilość broni w danej kategorii. Grając longswordem, zaraz za początkiem gry znalazłem najlepszy mieczyk w grze i już do końca nawet nie spojrzałem na inny bo zwyczajnie były słabsze. Trochę szkoda. Technicznie w trybie balanced na Prosiaku gra raczej trzymała się tych 60 klatek, tu i ówdzie zdarzyła się brzydka tekstura ale overall było zjadliwie. Za to designersko gra siadła jak wściekła a wejście na las bossa to uczta audiowizualna aż ciary po Maćku szły Szkoda tylko, że muzycznie podczas walk z bossami było miernie, zdecydowanie zabrakło ostrzejszych i bardziej zapadających w pamięć kawałków - cóż wszystkiego mieć nie można. Cala reszta to cymesik. Walki z Bossami świetnie zrealizowane, w większości wymagające ale dosyć szybkie do opanowania a przede wszystkim bardzo uczciwe, nie traktujące gracza jak gąbkę do tankowania kolejnych pos.ranych ataków aoe (tak Elden patrzą na Ciebie, chvuju). Ogólnie gra ma bardzo mocny vibe DS1 i Bloodborna. To się czuje od samego początku. System walki, combosy, swoiste ash of wary - cud miód, do tego drzewko rozwoju postaci, które jest imo strzałem w dyszkę i chętnie zobaczyłbym je w innych grach souslike. Gierka w tej cenie, oferująca taką jakość to zbrodnia w biały dzień. Dla mnie gra lepsza od małpy czy lies of p ale to mocno subiektywne zdanie bo combat w Wuchangu siadł mi niemiłosiernie i rozumiem, że komuś Pinokio czy małpiszon może podobać się bardziej. Jednak co jest pewne i nie podlega dyskusji to Chińczyki weszli na rynek z całej epy i nie zamierzają brać jeńców. Czekam na drugą część z chvjem w łapie ale zanim to czeka nas jeszcze Phantom Blade