Opublikowano 6 godzin temu6 godz. On 4/6/2026 at 1:25 PM, Jutrzen said:Tactics - Hobbs & Shaw zarobił 760 MLD dolarów - serio? No to niezła kasa.Dzięki za czujność! Szkoda, że pracodawcy nigdy się w ten sposób nie mylą podczas naliczania wynagrodzenia ;) Chociaż na bank musiałbym zwrócić...On 4/6/2026 at 1:25 PM, Jutrzen said:Wszyscy najlepiej kojarzymy kasowy filmy z Keanu z 2005 r. -> Ani ten film nie był kasowy, ani popularnością się specjalnie z komiksem mierzyć nie może.Odnotowane, natomiast pokuszę się tutaj o obszerniejsze wyjaśnienie. Chciałbym podkreślić, że przy okazji tej wzmianki dodałem słówko "zapewne" w znaczeniu "prawdopodobnie". Czemu założyłem, że taki obrót spraw jest prawdopodobny? Polskie wydanie komiksu Hellblazer ukazało się nakładem wydawnictwa Egmont 3 lata po premierze filmu. Fani komiksów od Vertigo w Polsce mogli oczywiście czytać oryginał wcześniej lub dowiedzieć się o postaci z innych źródeł, ale w mojej ocenie film pomógł przebić się Johnowi do szerszej świadomości. Pamiętajmy, że w tamtych latach Keanu Reeves był na topie za sprawą trylogii Matrix i projekty z jego udziałem przyciągały uwagę. Dodatkowo, widzę że film całkiem nieźle poradził sobie pod kątem przychodów i jest raczej ciepło wspominany. Ja go tak wspominam, będąc ogromnym fanem komiksu. Korzystając z okazji - od 2019 roku po polsku ukazuje się nowe wydanie Hellblazera. Niewykluczone, że doczekamy się wszystkich zeszytów. Serdecznie polecam, bo to naprawdę ciekawa lektura.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 3 hours ago, Mari4n said:W tekst o spin-offach wdarł się drobny chochlik drukarski, bo lata emisji są opisane jako 2009-1016. No chyba że na planie mieli do dyspozycji wehikuł czasu.Oczywiście masz rację, posypuję głowę popiołem! Swoją drogą - zgranie w czasie premiery ostatniego epizodu z okolicami zjazdu gnieźnieńskiego mogłoby się okazać marketingowym strzałem w dziesiątkę :D