Lukaszeq 0 Posted April 30, 2008 Share Posted April 30, 2008 Akashia i ceny tamtejsze są po prostu nie do przyjęcia W Warszawie jest na Ursynowie takie małe sushi bistro, ale ceny tam też do najmniejszych nie należą. Za niezbyt dużą porcję z wodorostami trzeba wybulić 3 dyszki. Quote Link to comment
ashka 219 Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 Do Akashia trza trafiać w godzinach lunchu, wtedy mają zestawy lunchowe i rachunek da się przeżyć. A i tak najlepsze sushi w Wa-wie jest w Tokio, na Powiślu ;P Quote Link to comment
jerry 0 Posted July 28, 2008 Share Posted July 28, 2008 Odświeżę ten temat trochę. Polecam w Warszawie "Susharnie". Dowiedziałem się o niej od kolegi, który raz wpadł tam między wykładami na politechnice. Przekonał mnie tym, iż można tam zjeść, ba nawet najeść się za 40-50 zł i nawet spróbować pysznego piwka japońskiego. SO-AN SUSHI CLUB Restauracja znajduje się blisko centrum, na ulicy koszykowej. Stąd też pewnie nazwa "Susharnia" na koszykowej. Bardzo łatwo tam trafić. Na pewno nie zabłądzicie korzystając z tej mapy. Wystrój pomieszczenia jest bardzo ciekawy. Na samym środku sali znajduje się stół-kuchnia, gdzie "specjaliści" na twoich oczach przygotują jedzonko. Po lewej stronie są 4 stoliki gdzie można usiąść na bambusowych siedzonkach Stoliki 3-osobowe. Po prawej stronie restauracji jest trochę więcej miejsca. Stoliki pomieszczą od 3 do 8 osób. Pobyt umila akwarium na ścianie, gdzie pływa nasze jedzonko (no, nie, ale każdy się na to nabiera ). Jest też telewizor (mało istotne) gdzie natrafiłem raz na jakieś anime - zapomniałem już co to było. Wystrój możecie zobaczyć mniej więcej tu. Na mnie zawsze robi wrażenie siedzenie przy kucharzach i oglądanie jak moje maki się robią Co do menu: Spróbowałem jak na razie za mało, ale jeśli chodzi o "maki" to zawsze jestem nimi zachwycony. Zestawy są w okolicach 50 zł i na serio można się nimi najeść, a taki mały nie jestem, więc wiem co mówię Nie chcę wam tutaj za bardzo ściemniać, więc możecie menu przejrzeć tutaj. Wszystko jest robione na miejscu, a nawet na naszych oczach co jest dla mnie plusem. Zakończenie: Sorry, że tak trochę chaotycznie i bez ładu. Jednak jeśli chcecie wypaść do fajnej restauracji to "Susharnie" polecam w 100%. Obsługa miła, grzeczna i wszystko wytłumaczy. Za pierwszym razem i za razem pierwszy raz w życiu w japońskiej restauracji miałem problem z ogarnięciem wszystkiego. Na szczęście miła pani kelnerka udzieliła mi instrukcji po co jest ten "mokry ręcznik" i inne. Polecam jeszcze raz i pozdrawiam! Quote Link to comment
ashka 219 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 i nawet spróbować pysznego piwka japońskiego. To coś takiego istnieje? ;> Ze swojej strony mogę polecić miso w Polu Ryżowym (na Dobrej). Sushi mają znośne, przynajmniej ja nie trafiłam jeszcze na odmrażaną po raz n-ty rybę (bueee) co staje się, niestety, domeną Akashia. Ostatnio w Akashia nie potrafią nawet ryżu zrobić dobrze: raz jest za słodki, raz bez octu... I dla odmiany: w Akasaka (Galeria Mokotów) mają bardzo dobrą tempurę. Z sushi bywa różnie, ale na tempurze nigdy się jeszcze nie przejechałam. Quote Link to comment
ping 9005 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 te piwo "japońskie" które można znaleźć u nas to zazwyczaj szczochy z czeskich browarów, polecam etykiety sprawdzić. Quote Link to comment
Arkady 1007 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 To coś takiego istnieje? ;> Jest, nazywa się Asahi, robione jest w Czechach pod nadzorem Asahi Breweries Ltd z Tokio. Dobre, choć słabe, ma jedynie 5% no i cena ok 6zł za 500ml. Quote Link to comment
ping 9005 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 dokładnie o tym mówiłem . A czy takie słabe? Piast którego żłopie ja i wszyscy w mojej okolicy ma bodajże 5.5 wolta więc jak dla mnie w granicach normy Najlepsze i najtańsze piwko to boskie Nodogoshi, ah jakbym chciał teraz czteropaczek <3 Quote Link to comment
jerry 0 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 Ja akurat nie jestem zbytnio obeznany w tym temacie, więc bardziej ufam temu co serwują i co jest w karcie. Podałem Wam linki do menu abyście sami mogli ocenić Quote Link to comment
ping 9005 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 z karty raczej nie wyczytam skad naprawde jest to piwko Ale ceny zabojcze, katsu kare za 39 zeta kiedy normalnie taki obiadek kosztuje 8-10 zl, ale zrozumiale, orientalne restauracje sa teraz w modzie wiec i ceny mozna dyktowac. Quote Link to comment
jerry 0 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 z karty raczej nie wyczytam skad naprawde jest to piwko Ale ceny zabojcze, katsu kare za 39 zeta kiedy normalnie taki obiadek kosztuje 8-10 zl, ale zrozumiale, orientalne restauracje sa teraz w modzie wiec i ceny mozna dyktowac. No też prawda (chodzi o tą kartę ) A co do cen: nie jest to fastfood, wszystko robią na twoich oczach i czujesz się jak w restauracji a nie jak barze mlecznym (no off, bo lubię czasem i tam zjeść). Nie jestem znawcą, dlatego moja opinia może nie być do końca obiektywna - fascynacja bierze górę Quote Link to comment
ping 9005 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 eee, w tych barach za 8-10 zł też robią wszystko na Twoich oczach nie mówię o fast foodzie tylko o japońskich restauracjach, choć prędkością podawania dań dorównują takiemu mc donaldowi, japończycy za garami są świetnie zorganizowani. Quote Link to comment
jerry 0 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 No tak jak mówiłem, jestem w tym temacie zbyt świeży a w dodatku nie mam jakiegoś znajomego z którym mógłbym chodzić po takich restauracjach i się czegoś więcej dowiedzieć Quote Link to comment
ping 9005 Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 miałem na myśli bary tam na miejscu, u nas ceny są jakie są, jak już napisałem - wysokie bo temat jest na topie i niezłe sianko można z niego wycisnąć, we Wrocławiu ceny są bardzo podobne, z pewną bliską mi osobą robiliśmy sobie czasem wypady na sushi i za zestaw dla dwojga wychodziło nam około 40 zł, doliczając napoje za 50 zł można było zjeść smacznie i zdrowo. Quote Link to comment
ashka 219 Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 To coś takiego istnieje? ;> Jest, nazywa się Asahi, robione jest w Czechach pod nadzorem Asahi Breweries Ltd z Tokio. Dobre, choć słabe, ma jedynie 5% no i cena ok 6zł za 500ml. Z Asahi to ja najbardziej lubię "czerwone" happoshu. Na nie zawsze była promocja A tak wogóle to żadne japońskie piwo mi nie podchodzi... wolę chińskie TsingTao w wielkich butlach Quote Link to comment
MichAelis 5576 Posted August 9, 2008 Share Posted August 9, 2008 miałem na myśli bary tam na miejscu, u nas ceny są jakie są, jak już napisałem - wysokie bo temat jest na topie i niezłe sianko można z niego wycisnąć, we Wrocławiu ceny są bardzo podobne, z pewną bliską mi osobą robiliśmy sobie czasem wypady na sushi i za zestaw dla dwojga wychodziło nam około 40 zł, doliczając napoje za 50 zł można było zjeść smacznie i zdrowo. Co we Wroclawiu polecasz? Quote Link to comment
Guest MasterShake Posted August 9, 2008 Share Posted August 9, 2008 china town na rynku było fajne ale poleciało na pysk, kyoto jest fajne, ostatnio byłem , tylko drogie dosyć Quote Link to comment
ping 9005 Posted August 9, 2008 Share Posted August 9, 2008 Michał -> Rusz do koreańsko-japońskiej restauracji w okolicach uniwerku. Nie pamiętam nazwy jednak o tym właśnie miejscu mówiłem posta temu, niezłe smakowite porcje, za 20-25 zł na łebka naprawdę można się najeść (biorąc duży set na spółe, sam go nie wciągniesz) Nie smakowało mi tylko nigiri z jednego zestawu jednak partnerka zajadała je ze smakiem. Widocznie kwestia gustu. Do zestawu możesz dostać dzban gorącej zielonej herbaty, oczywiście w karcie są też napoje orzeźwiające - coś czego w większości Japońskich jadłodajni nie ma (pije się zimną wodę, nie cierpiałem wody mineralnej jednak tam nauczyłem się ją pić. No jeszcze jest piwo ). W rynku jest jeszcze koreańsko-japońskie maru jednak na temat tej restauracji się nie wypowiem bo nie byłem, zapewne jest drożej ze względu na lokalizacje. Byłem także w innym miejscu tyle że nie pamiętam nawet w jakiej okolicy była umiejscowiona ta restauracja, wiem tylko że było drogo - za małą porcję kara age zapłaciłem z tego co pamiętam 36 zł, potrawa banalna i lepiej ją przyrządzić samemu za pół darmo. Quote Link to comment
_mike 318 Posted August 17, 2008 Share Posted August 17, 2008 (edited) ping ta restauracja to przypadkiem nie Sakana? bodajże na rogu uniwersyteckiej i nożowniczej. Kolo uniwerku jest jeszcze jakaś koreańska, na początku uniwersyteckiej - kolo wydziału prawa, administracji i ekonomii. (w obu jeszcze nie bylem ale do sakany się wybieram) Jest jeszcze jakaś azjatycka na nożowniczej albo kotlarskiej - maja genialny sos słodko kwaśny i kurczaka i całkiem smaczne paluszki krabowe Osobiście nie polecam Maru - droga, obsługa średnia i trzeba długo czekać na jedzenie (które jest całkiem spoko ) Edited August 17, 2008 by the_m Quote Link to comment
ping 9005 Posted August 21, 2008 Share Posted August 21, 2008 Chodziło mi o tą drugą - Koreańsko-Japońską na początku uniwersyteckiej. W Sakanie nie byłem ale znajoma o imieniu Kana dała cynk że tamtejsze sushi ssie. Quote Link to comment
_mike 318 Posted October 15, 2008 Share Posted October 15, 2008 Ostatnio bylem z Sakanie i IMO tamtejsze sushi nie jest złe (lepsze niż w Maru), a obsługa jest przemiła i do tego można skomponować sobie własne sushi Ta na uniwersyteckiej nazywa się Darea i jest droga Quote Link to comment
Guest MasterShake Posted October 30, 2008 Share Posted October 30, 2008 jakos droga sie nie wydaje z menu a ponoc zaje,.bista, w sobote ide tam po zarcie bo tylko oni maja czynne Quote Link to comment
horus 0 Posted October 30, 2008 Share Posted October 30, 2008 Ja polecam Kasieki w Opolu, drogo ale żarcie jest naprawde najlepszej jakości, plus młoda, miła i bardzo ładna obsługa Quote Link to comment
Sephirath 0 Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 A zna ktoś może gdzieś >tanie< sushi w Warszawie? Quote Link to comment
ashka 219 Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Zdefiniuj >tanie< Quote Link to comment
Sephirath 0 Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Nie znam się naprawdę, jaka jest wartość posiłku przygotowywanego w Polsce w restauracji serwującej sushi, ale np. 60 zł za talerz z bodaj 8 czy 10 takimi roladkami (knajpka przy Operze Narodowej) to chyba jest drogo Quote Link to comment
Recommended Posts