Skocz do zawartości


Wyso

PC Hardware - problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostaje XP 64bit, badz cieszenie mniejsza iloscia ramu do premiery W7 w zwykym XP ;)

Edytowane przez Scorp1on

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta


A ten twój zestaw nie jest przypadkiem kręcony? albo po awaryjny? jeśli to nie sprawka systemu to może pamięci ram lub procesora...

Tak czy siak do puki nie zmienisz system możemy sobie gdybać godzinami :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

najprościej będzie jak w biosie przywrócisz Defoultowe ustawienia, albo wczytasz optymalne. musisz po grzebać bo czasem masz wymienione opcje już na pierwszym ekranie biosu a czasem trzeba szukać.

 

Czyszcząc ustawienia wyczyścisz też OC.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość

Nie znasz się, nie grzeb w BIOSie. Zassaj se everesta i sprawdź.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Ktoś poradzi coś? Mam nagrywarkę, ktora bezproblemu nagrywała mi wszystkie, nawet gorsze, płytki. Teraz zrobiłem fofrmat i od tego czasu ma jakieś problemy z nagrywaniem płyt. Nie wiem czy to ma jakiś związek.

Właśnie nagrałem dwie TDK i było ok, a następne dwie nawet nie ruszyło choć napęd chodził. Pierwsza płyta nagrała się jako track 01 choć nagryawłem co innego i jest nie do odtworzenia, a druga 0 kb. W obu przypadkach musiałem zatrzymać proces nagryuwaia bo i tak nic z tego nie było. Próbowałem w Nero i Ashampoo nagrywać i nic (tzn dwie wcześneij w tym drugim nagrałem). Co tu padło? Laser? Płyty czyta. Nie wiem czy TDK to jakaś zła firma, ale przed chwilą przeczytałem, że od zmiany producenta to się nadają do du.py. Nagrywarka nie wiem jakiej firmy, tylko writemaster napisane (to jakaś firma?)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Mam pytanie: czy do Samsunga R522 można podłączyć np. Xboxa 360 i laptop będzie mi służyć jako monitor? Przekątną nie zabija, ale w końcu to panorama no i HDReady jest.

 

Wyjście HDMI niby jest, ale czy może ono działać w drugą stronę?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość Siwy_

Nie, za dobrze by bylo.

Edytowane przez Siwy_

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Dzisiaj odpalam s.t.a.l.k.e.r.a. a tu nagle z mojej karty (9600 gt) zaczęły dobiegać jakieś niepokojące piski. Podczas początkowych filmików piszczenie jest tak głośne, że sąsiadów można obudzić :), a podczas gry znikome, ale słyszalne. Również w innych grach ono występuje, choć jeszcze wczoraj go nie było. Szukałem na google, żeby obczaić co jest grane i jedyne co znalazłem, to info, że to mogą być jakieś cewki czy coś takiego. Nie dowiedziałem się jednak czy to jest groźne dla kompa/karty. Wydajność jest ta sama ale te piszczenie karty wkurza. Miał ktoś taki problem? to coś poważnego?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

A to nie jest przypadkiem taki dzwiek ostrzegawczy ze karta sie grzeje? Dawno, dawno temu gdy gralo sie w COD2 na High to piszczal komp

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

JEśłi to cewki to znaczy że twoja karta jest na wykończeniu :( masz niestalilne zasilanie lub po prostu taki egzemplarz ci się trafił tak czy siak karta jest uszkodzona!

 

możesz mieć też problem z chłodzeniem? tzn wentylator może wydawać dziwne dźwięki na skutek zużycia materiału (łożysko, wytarcie obudowy...) w tym przypadku jest ok bo chłodzenie to kwestia 30zł...

 

jak namierzyłeś źródło dźwięku? może to coś innego? cewki na karcie graficznej najczęściej nie wydają aż tak intensywnego dźwięku! może to sekcja zasilania płyty głównej koncertuje? moja stara płyta po bojach z OC Athelona x2 koncertowała jak rasowy metalowy zespół :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość mevek

siemka.

mam problem z kamerka hp 1.3 wbudowana w kompa, ktora przestala mi chodzic po formacie całego systemu.

ówcześnie byla to vista, teraz zaś mam xp profesional z 2002 roku.

sciagam stery jednak one nic nie daja.

moj sprzet to : hp pavilion dv9000.

moze ktos rzuci jakis pomysl, co robie nie tak?

czekam...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość

w menadżerze urządzeń ją widać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

a masz ją włączoną? spróbuj włączyć ją z klawiatury/programu do kontroli lapka (nie wiem jak jest w tym modelu) i tak instalować stery

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość mevek

w menadżerze urządzeń ją widać?

Nie!!!

jest mowa o urządzeniu USB, przez które można podłączyć kamerkę.

nie ma wzmianki o wbudowanej, nic, a nic! :/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość mevek

a masz ją włączoną? spróbuj włączyć ją z klawiatury/programu do kontroli lapka (nie wiem jak jest w tym modelu) i tak instalować stery

nie mam do niej żadnego dostępu, ani skrótu na pulpicie, by się z nią połączyć :/

lapek nie wykrywa żadnego błędu... brak jakichkolwiek uwag.

hmm...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

a masz ją włączoną? spróbuj włączyć ją z klawiatury/programu do kontroli lapka (nie wiem jak jest w tym modelu) i tak instalować stery

nie mam do niej żadnego dostępu, ani skrótu na pulpicie, by się z nią połączyć :/

lapek nie wykrywa żadnego błędu... brak jakichkolwiek uwag.

hmm...

 

chodziło mi raczej o to czy na klawiaturze masz jakąś kombinację przycisków która włącza/wyłącza kamerę? raczej masz bo wyobraź sobie że kamera nie chodzi cały czas! źle by się to odbiło na żywotności baterii :) mój pomysł jest taki żebyś znalazł ten skrót, najlepiej po zainstalowaniu softu od "hot key"-ów i po uruchomieniu kamerki spróbował jeszcze raz instalacji sterów! na moim lapku marki Clevo muszę tak robic przy każdym urządzeniu zintegrowanym przez USB :D zintegrowanym dobre sobie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość szpic

mialem pc wylaczony na noc. Zamknal sie bez problemowo.

dzis rano jak chcialem go odpalic. slychac jedynie takie cos jakby przeskakiwala wskazowka w zegarze i wentylator ( 1 a mam ich 3 ) przesuwa sie ok 1 cm i zamiera.

koniec zycia.

Padl zasilacz?

padajac mogl uszkodzic cos wiecej?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Masz racje też bym obstawił zasilacz :(

 

Padając mógł uszkodzić wszystko do czego był podłączony... ale mniej pesymistycznie to pierwszą ofiarą zasilacza zawsze jest płyta główna! konkretnie sekcja stabilizacji zasilania... a jeśli nie to to karta graficzna, oczywiście jeśli korzysta z dodatkowego zasilania? wszystkie inne urządzenia są raczej bezpieczne gdyż otrzymują statyczne napięcie i natężenie bez aktywnej ingerencji zasilacza :)

 

czy po włączeniu zasilania możesz szybko wysunąć tackę napędu DVD? jeśli tak to nie musi być padnięty zasilacz lecz np. od razu płyta główna!

najlepiej by było sprawdzić na innym egzemplarzu zasilacza, nie musisz go od razu wymieniać po prostu podłącz zasilanie płycie głównej i zobacz czy zacznie wstawać po włączeniu czy też efekt będzie taki jak przedtem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość szpic

nic sie nie dalo. Jednynie 1 raz mignela dioda na wentylatorze.

w kazdym razie problem rozwiazany. zasilacz wymieniony. Wszystko na szczescie smiga.

padl tak bez ostrzezenia ;)

skzoda tylko kasy...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Mam Wind 7 w laptopie z procesorem Pentium T4200 2Ghz, 3 GB Ramu oraz Radeon HD 4330 i dotychczas było wszystko ok, ale od paru dni pojawia się problem, mianowicie komputer co pewien czas znacznie zwalnia. Szczególnie widać to podczas oglądania filmów. Dzieje się tak, kiedy w tle jakiś procesor dokonuje operacji na dysku twardym (instalacja programu, wypakowywanie rara etc.). Wcześniej nie było takich problemów. Co mogę z tym zrobić?

Edytowane przez ShtaS

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Mam Wind 7 w laptopie z procesorem Pentium T4200 2Ghz, 3 GB Ramu oraz Radeon HD 4330 i dotychczas było wszystko ok, ale od paru dni pojawia się problem, mianowicie komputer co pewien czas znacznie zwalnia. Szczególnie widać to podczas oglądania filmów. Dzieje się tak, kiedy w tle jakiś procesor dokonuje operacji na dysku twardym (instalacja programu, wypakowywanie rara etc.). Wcześniej nie było takich problemów. Co mogę z tym zrobić?

 

Z defragmentuj sobie partycje!

 

Na laptopach to się zdarza! zwłaszcza jeśli masz powolny dysk (5200 obr.) z reguły powinno się unikać robienia 2 stresujących dysk rzeczy w tym samym czasie! tzn. oglądając film dokonujesz odczytu strumieniowego sporej ilości danych, rozpakowując dużego rara tak zapisujesz strumieniowo sporo informacji! dodając do tego fakt że pewnie wolna przestrzeń na twoim dysku nie jest skonsolidowana w jednym miejscu! głowice urządzenia muszą skakać jak głupie po całej powierzchni talerzy co powoduje spore opóźnienia! zważywszy że dysk twardy posiada naprawdę niewielką pamięć podręczną (8-32mb) daje to wspomniany przez ciebie skutek! :)

 

Aha i jeśli masz zapełniony dysk w ponad 70% to defragmentowanie może już nie wystarczyć! jeśli plik wideo znajduje się a początku talerza (bliżej osi) a zapisywany na jego krawędzi to i tak głowice będą przeskakiwały co jakiś czas powodując lekkie opóźnienia!

 

Na desktopach problem ten nie jest aż tak odczuwalny gdyż dyski są szybsze! i posiadają więcej pamięci podręcznej :)

  • Plusik 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość Oran

Na początek trochę danych:

 

 

 

 

------------------
System Information
------------------
Time of this report: 1/15/2010, 17:34:24
      Machine name: KOMPUTER
  Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack 3 (2600.xpsp.080413-2111)
          Language: Polish (Regional Setting: Polish)
System Manufacturer: PC-FACTORY
      System Model: MS-7211
              BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
         Processor: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz (2 CPUs)
            Memory: 1534MB RAM
         Page File: 322MB used, 3109MB available
       Windows Dir: C:\WINDOWS
   DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
    DxDiag Version: 5.03.2600.5512 32bit Unicode


---------------
Display Devices
---------------
       Card name: Radeon X1950 Pro
    Manufacturer: ATI Technologies Inc.
       Chip type: ATI Radeon Graphics Processor AGP (0x7280)
        DAC type: Internal DAC(400MHz)
      Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_7280&SUBSYS_2223148C&REV_9A
  Display Memory: 256.0 MB
    Current Mode: 1024 x 768 (32 bit) (85Hz)
         Monitor: Monitor Plug and Play
 Monitor Max Res: 1600,1200
     Driver Name: ati2dvag.dll
  Driver Version: 6.14.0010.6925 (English)
     DDI Version: 9 (or higher)
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 7/21/2009 16:54:20, 325120 bytes


-------------
Sound Devices
-------------
           Description: SB Live! 24-bit


 

 

 

 

No i tak, biorę sobie gierkę na tapetę, odpalam, okej, gram, gram JE.B artefakty na całym ekranie jakbym kartridża w pegazusie ruszył, zaraz monitor się wyłącza... Przy pierwszym takim wyczynie normalnie winda chodziła, wyłączyłem na obudowie przyciskiem kompa, dźwięk zamykania itp odegrało - tylko nie było wizji.

 

 

 

 

Teraz jak odpalę nawet w ati toolu rendera to mi zaraz się artefakt robi i kaplica panie, nic zero kontaktu, resetuje się komp.

 

 

 

 

Odkurzyłem kompa, było duuuuuużo kurzu na radiatorach karty (to taki zabudowany jest radek, ma wiatrak, i duże radiatory, ale nie mogę ściągnąć tej puchy, a nie chce nic ułamać), przedmuchałem więc go - dalej nic. Zrobiłem formata (bo z bekupem szybciej niż reintstalka sterów mi to zajmuje :)) i... Też nic nie pomogło.

 

 

 

 

Any ideas? Padł port agp czy karta? Czy coś mogło się odłączyć czy ki ch.uj? Temperatura nie zdąży wzrosnąć a już są artefakty. Teraz na idle mam na GPU 41*

Edytowane przez stona
zedytowałem śmieci z kodu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość

Grzeje się karta/pada ram na karcie/pada zasilacz

 

W atitool spróbuj zmniejszyć takty na rdzeniu i ramie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Gość Oran

Zapomniałem, że tu pisałem... SIĘ NAPRAWIŁO SIĘ Oo

 

 

 

 

Samo!

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×