Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warto zobaczyć :]

Featured Replies

Opublikowano

Da się to dużo, dużo taniej zrobić: przede wszystkim couchsurfing i pochodne oraz szukanie okazji na tanie loty na stronach z lastminute. Jak dobrze pójdzie, to za przelot zapłacisz 2-4 tysięcy, a za sam pobyt wyjdzie ci po kilka dolarów dziennie. Dodatkowo poznasz o wiele lepiej kulturę kraju i jego obywateli, nie wspominając o korzyściach językowych jeśli nie będziesz siedział jak panicz w kurorcie. Jakby tego było mało, to jest szansa, że zarobisz meksykańską kosę między żebra, atrakcji więc będziesz miał znacznie więcej niż za wygórowaną cenę.

Ogólnie ogromne są możliwości obecnie jeśli chodzi o tanie podróżowanie, trzeba się tylko nie bać i być otwartym na nowe doznania.

Dla tych co bardzo chcą się wybrać do Ameryki Południowej: proponuję na początek zaliczyć Porto. To jeszcze normalna europejska cywilizacja, ale kultura już bardzo od nam znanej odmienna, samo miasto może momentami przerażać, ale jednocześnie zachwyca romantycznym duchem i urzekającym pięknem zniszczonych domostw i wąskich, kiedyś kolorowych, uliczek. Klimat jest niesamowity, dużo miejscowych siedzi na ulicach przed swoimi domami i rozmawiają, latem można spotkać kilkuletnie dzieci skaczące w samym centrum miasta z czterometrowych wałów ochronnych do rzeki Douro, ale to nic, bo kilkaset metrów dalej z jednej z głównych atrakcji miasta - mostu projektowanego przez Eiffel'a - skaczą młode chłopaki, a wysokość od tafli wody spokojnie przekracza 10m. Dodatkowo niskie jak na UE ceny i wspaniałe, mocne wino portowe, którym można się tanio schlać, jeśli ktoś ma taką potrzebę. Także, jeśli komuś świtają gdzieś w głowie kraje Ameryki Łacińskiej, to Porto może spokojnie służyć za przedsionek tego, co tam czeka - a przynajmniej takie wrażenia ja odniosłem.

• Odpowiedzi 31
  • Wyświetleń 10,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dobry temat, wyliczanka kto gdzie był, 3/4 użytkowników to gimnazjum a pewnie jeszcze więcej może sobie pozwolić co najwyżej na tygodniowe wakacje w jakiejś dziurze nad polskim morzem.

Opublikowano

no trochę ci się tematy poje bały mimo wszystko

to już tak abstrahując od debilnej wyliczanki z twojego posta

Opublikowano

nie ma to jak przysłowiowy zawistny polaczek.

Opublikowano

Warto zobaczyć... Istambuł.. jeśli chcę się ujrzeć mix kultury islamskiej i europejskiej okraszonej wielkomiejskim światem, gdzie z jednej strony możemy zwiedzać liczne zabytki pochodzące z czasów antycznych, czy powstałe znacznie później meczety z często towarzyszącymi im szkołami koranicznymi, z drugiej strony mamy dzielnice niczym nieróżniące się od miast europejskich z licznymi klubami.

Opublikowano
  • Autor
Da się to dużo, dużo taniej zrobić: przede wszystkim couchsurfing i pochodne oraz szukanie okazji na tanie loty na stronach z lastminute. Jak dobrze pójdzie, to za przelot zapłacisz 2-4 tysięcy, a za sam pobyt wyjdzie ci po kilka dolarów dziennie. Dodatkowo poznasz o wiele lepiej kulturę kraju i jego obywateli, nie wspominając o korzyściach językowych jeśli nie będziesz siedział jak panicz w kurorcie. Jakby tego było mało, to jest szansa, że zarobisz meksykańską kosę między żebra, atrakcji więc będziesz miał znacznie więcej niż za wygórowaną cenę.

Ogólnie ogromne są możliwości obecnie jeśli chodzi o tanie podróżowanie, trzeba się tylko nie bać i być otwartym na nowe doznania.

Dla tych co bardzo chcą się wybrać do Ameryki Południowej: proponuję na początek zaliczyć Porto. To jeszcze normalna europejska cywilizacja, ale kultura już bardzo od nam znanej odmienna, samo miasto może momentami przerażać, ale jednocześnie zachwyca romantycznym duchem i urzekającym pięknem zniszczonych domostw i wąskich, kiedyś kolorowych, uliczek. Klimat jest niesamowity, dużo miejscowych siedzi na ulicach przed swoimi domami i rozmawiają, latem można spotkać kilkuletnie dzieci skaczące w samym centrum miasta z czterometrowych wałów ochronnych do rzeki Douro, ale to nic, bo kilkaset metrów dalej z jednej z głównych atrakcji miasta - mostu projektowanego przez Eiffel'a - skaczą młode chłopaki, a wysokość od tafli wody spokojnie przekracza 10m. Dodatkowo niskie jak na UE ceny i wspaniałe, mocne wino portowe, którym można się tanio schlać, jeśli ktoś ma taką potrzebę. Także, jeśli komuś świtają gdzieś w głowie kraje Ameryki Łacińskiej, to Porto może spokojnie służyć za przedsionek tego, co tam czeka - a przynajmniej takie wrażenia ja odniosłem.

Jak dla mnie to ceny jedzenia w sklepach, kupowane na własną rękę były bardzo wygórowane ( choćby głupie chipsy)- oczywiście o wiele drożej wychodziło płacąc dolarami, bardziej opłaca się wymiana waluty już w samym hotelu, albo przed wyjazdem.

Co do włóczenia się po centrum raczej bym tego odradzała. W Meksyku znajdują się strefy plażowe wydzielone dla każdego hotelu- służące turystom. Rzadko kto wypuszcza się w poszukiwaniu wrażeń, śladami Cejrowskiego. Mi się udało, wieczorem wyruszyliśmy do miasta w celu zakupu pamiątek- nie było Meksykanina, który by się za nami nie obejrzał, jeden zrobił nam nawet zdjęcie, oglądali nasze buty z każdej strony- poznawali nas, tak jak my ich. Inna kultura i wszystko wydawało się dla nich dziwne. Meksyk jest niebezpieczny, ponieważ przemytnicy przerzucają z Kuby broń i narkotyki, co kilka metrów na autostradzie stoi policja i legitymuje. Nie wiem jak jest w innych rejonach, opisałam swoje wrażenia i obserwacje z pobytu.

Opublikowano

Co do cen - to z dolarami to było niedosłowne, nie miałem na myśli płacenia nimi ; ]

Warto wziąć poprawkę na ceny w miejscowościach będących typowymi kurortami, właśnie z wydzielonymi plażami itd.