Jump to content

IL-2 Sturmovik

zimzvm

Recommended Posts

przyznam, że do tej pory czekalem na grę Heroes Over Europe. jak tylko pojawilo się demo Sturmovika na XBL, to pospiesznie sciągnąlem i ogralem nieco... już teraz wiem, że dla tej gry stracę glowę, a Heroes Over Europe musi ustawić się w kolejce i czekać cierpliwie na swój czas. o ile w ogóle nadejdzie.

playtest HIVa zachęcil mnie jeszcze bardziej do tej gry. sądzę, że wystawiona ocena pójdzie o co najmniej pól oczka do góry w ostatecznej ocenie.

HIV również wspomnial pod koniec tekstu o jakimś tajemniczym kontrolerze, który ma w zalożeniu być przystosowany do gry na najwyższym poziomie trudności... ktoś coś o nim wie ?

zakladam, że to jest dżojstik (manetka ?) wyglądem zbliżona do prawdziwego kontrolera wraz z przepustnicą

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

konkretne pytanie - jak do cholery zmienić język w grze ?

uruchamiam grę a tam wszystko pisane cyrylicą. instrukcja wskazuje błędne miejsce zmiany języka. przejrzałem z dziewczyną, która zna rosyjski, całe menu w grze, ale nic nie znaleźliśmy.

przyznam, że mam mocnego v(pipi)a !

EDIT > problem się rozwiązał, znaczy rozwiązał go MrSatan. dzięki wielkie, stary !

dla innych - wystarczy zmienić język w dashu na polski.

Edited by zimzvm
  • 2 weeks later...

Co w treningu Simulation instruktor mówi o trim i flaps?

Na zwykłym TV napisy nie nadają się do czytania, a w ostatnich misjach tutorialowych wcina głos instruktora (jakiś bug?).

Wyczaiłem, że trim służy do blokowania drążka. Wiem, że klapy pomagają w manewrach, ale konkretnie?

Trymer służy do korygowania kierunku/wysokości lotu. W BoP nie ma go jako takiego - jest tylko "wypoziomowanie", bodaj przez przytrzymanie A.

Klapy chyba też w tej grze nie mają przypisanego klawisza. Podstawowe ich użycie to zwiększenie siły nośnej przy zmniejszonej prędkości (inaczej - zwiększona jest prędkość, przy której wystąpi przeciągnięcie). Przydatne zwłaszcza przy lądowaniu - pozwalają obniżyć wysokość, bez nabierania prędkości.

Wyczaiłem trymer. Właściwie jest tu mało przydatny. Np. po przyciągnięciu drążka i wciśnięciu A, drążek będzie wracał w to ustawienie po puszczeniu gałki. Na boki nie działa, a szkoda, bo na symulacji obrót śmigła powoduje przekręcanie samolotu i ciągle trzeba korygować ręcznie. Muszę spróbować z tym przytrzymaniem A, ale chyba tego nie ma, bo w tutorialu było tylko o naciskaniu.

Te klapy to muszę wypróbować przy lądowaniu, bo w walce to jakoś nie bardzo.

...(inaczej - zwiększona jest prędkość, przy której wystąpi przeciągnięcie)...

A nie zmniejszona?

Edited by Les777

No właśnie obrót śmigła na symulacji jest dobijający. Gdyby analog pada był dłuższy to można by to korygować - a tak sprawia to wielkie problemy. Gdyby tylko X52 działał z X360...

Odnośnie tego przeciągnięcia - wiemy o co chodzi ;) Ale faktycznie źle napisałem - przy mniejszej prędkości wystąpi przeciągnięcie. Dzięki za zwrócenie uwagi :)