Pan Pieczarka 167 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Jutro wybieram się na tenże film i chciałbym poznać głosy braci konsolomaniakowej na temat tego tytułu. Czy ktoś był na tym w kinie, kto widział wersję Warszawskiej Szkoły Filmowej? Gdyby ktoś nie oglądał, to zarzucam niżej linki. Jak dla mnie film niezły, chociaż nieco przegięte zakończenie. Ciekaw jestem jakie zmiany będą w wersji kinowej. http://www.youtube.com/watch?v=l92ok_SHxsQ Quote
Zdunek 1121 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Kinowa rzuca miesem, jakim sa bluzgi w ustach 12latek, oraz poruszanie tematu tabu... Kinowa wydaje sie lepsza, bo etiuda miala az przesadnie prosta fabule, mimo tego pseudo SHOCK zakonczenia... Quote
Masorz 13242 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Miałem na to iść z dziewczyną, ale wybraliśmy 'Bękarty Wojny'. Niemniej jednak czaimy się na jakąś rozsądną kinówkę, coby samemu ocenić. Ponoć, że niezły film. Quote
Scorp1on 8 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Zapodajcie w spoilerze zakonczenie filmowki bo jestem ciekawy "szokujacego" badz przegietego zakonczenia. Quote
Hubi. 39 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Mielismy na to isc ze znajomymi ale tylko z jednego powodu- główną role gra koleżanka z osiedla kilku osób. Jednak spóźniliśmy sie 15 minut na seans i odpuscilismy. Quote
wojnar 1892 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 (edited) Zapodajcie w spoilerze zakonczenie filmowki bo jestem ciekawy "szokujacego" badz przegietego zakonczenia. Dziewczyna patrzy w lustro jakieś 10 minut i zaczyna płakać Edited October 8, 2009 by wojnar Quote
Pan Pieczarka 167 Posted October 8, 2009 Author Posted October 8, 2009 Zapodajcie w spoilerze zakonczenie filmowki bo jestem ciekawy "szokujacego" badz przegietego zakonczenia. Dziewczyna patrzy w lustro jakieś 10 minut i zaczyna płakać W krótkometrażówce po jednym spotkaniu ze 'sponsorem' zamienia się niczym robak w motyla, z szarej myszki w galeriankę. Quote
ogqozo 6609 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Wersja kinowa jest... spoko. Artystycznie film osiąga czasami dno, potrafi konkretnie przynudzić. Z drugiej strony - zostaje w głowie i daje naprawdę szerokie pole do dyskusji o kobietach, facetach, ludzkich celach w życiu, indywidualności i grupach... Tak że, jak na Polskę, to jest nawet nieźle, chociaż na tym pomyśle można by zrobić film po stokroć lepszy. Quote
gekon 1787 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Zgadzam się z oggzem. Artystycznie lekkie żenuła, ale film porusza ważny temat młodzieży w Polsce. Oni naprawdę tacy są! Quote
QBH 246 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Spodziewałem się czegoś mocniejszego, faktycznie można było wykręcić z tego trochę bardziej ciekawą i dosadną historie, ale ogólnie film wg mnie na plus. Jak wszyscy mówią artystycznie rzeczywiście raczej bieda, ale wiadomo - pierwsze aktorskie szlify występującej tam młodzieży, więc trzeba zrozumieć (kojarze tylko ta glowna bohaterke, grala w "Na Wspólnej" koleżanke Oli, wiec fani serialu przypomną sobie pewnie, że tam też ładna penera z niej była :f). Warto obejrzeć, choćby dla tego niespodziewanego zakonczenia ;o. Quote
Scorp1on 8 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Podaj te zakonczenie, bo placic za bilet za film krotszy i ubozszy nie zamierzam w porowaniu do Transformerow, 2012 czy Terminatora. Quote
ogqozo 6609 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Nie no, wiadomo, że do "Transformersów" nie ma startu. Zakończenie i krótkometrażówki, i długo-, było już napisane w tym temacie. Quote
Pan Pieczarka 167 Posted October 11, 2009 Author Posted October 11, 2009 Mam dosyć mieszane uczucia po obejrzeniu wersji kinowej. No bo z jednej strony do historii z etiudy wpleciono kilka dobrych wątków nadających temu filmowi trochę polotu, no i nie pokazano tytułowych galerianek jako laski wiodące życie usłane różami. Z drugiej strony jak wszyscy mówią widać, że jest to pierwsza próba reżyserki wypłynięcia na głęboką wodę. Niektórzy też tam zarzucają, że wykreowana historia jest płytka, ale jak dla mnie w tym filmie nie ma nawet miejsca na jakieś wielkie hasła i doszukiwanie się drugiego dna, cała siła tego filmu tkwi w tym, że przedstawia bezpośrednio rzeczywistość, nieco ubarwioną na potrzeby sztuki ale jednak. Quote
Reiko 12 Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że bardziej wstrząsająco był przedstawiony problem pedofilii niż galerianek Quote
Recommended Posts