Jump to content

Professor Layton [seria; 3DS]

PanPawcio

Recommended Posts

Posted (edited)

Piąta odsłona przygód profesora Laytona, która korzysta z możliwości konsoli 3DS. Professor Layton and the Mask of Miracle to kolejna odsłona świetnej serii łączącej elementy przygodówek z grami logicznymi i zagadkami. Produkcja została przygotowana przez studio Level 5, które odpowiada za poprzednie części przygód profesora Laytona.

Mask of Miracle to piąta odsłona serii i jednocześnie druga część kolejnej trylogii (po The Specter?s Flute). Sam profesor Layton to wyjątkowo błyskotliwy człowiek, który podróżuje po świecie i rozwiązuje niezwykle trudne zagadki. Jego pomocnikiem jest nieodłączny młodzieniec Luke. W dwójkę bohaterowie mogą zmierzyć się z każdą przeciwnością losu.

Piąta część przygód Laytona nie przynosi właściwie żadnych zasadniczych zmian w rozgrywce, chociaż oczywiście gwarantuje mnóstwo nowych atrakcji. Gracze jak zwykle zwiedzają kolejne lokacje (w tym ?miasto cudów?) i przeszukują je w poszukiwaniu zagadek, przedmiotów i podpowiedzi. Oczywiście wszystko to zostało połączone zgrabną i lekką fabułą oraz wykonane w charakterystycznej, przyjemnej oprawie wizualnej.

pl3.jpgpl2.jpg

pl1.jpg

Edited by PanPawcio
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

• 1 year later...
Posted

Pewnie tak jak zawsze. Europa miesiac pozniej.

Ech i co tu robic. 3DS nowej rewizji nie ma, blokada regionalna jest dalej i ta bateria... A tutaj juz Layton wychodzi, az zal byloby ominac.

Posted

Zawsze możesz trochę poczekać, mi też się nie podoba to, że Nintendo nadal trzyma się tej blokady jakby na siłe. I łudziłem się, że chociarz pójdą po rozum do głowy wraz z tym nowym XL'em, a tu taki zawód. No cóż pozostaje łudzić się jeszcze nadzieją, że się w końcu opamiętają i ją zdejmą, przynajmniej na gry sprzedawane na nośnikach...

• 2 months later...
  • 4 weeks later...
Posted (edited)

Jest i recka wersji PAL:

http://www.nintendol...mask_of_miracle

Pasowałoby to kupić. Gra trzyma poziom poprzednich odsłon. Udane przeniesienie serii na 3DS'a.

E: no i fail, jest jeszcze jeden temat o Laytonie. To gdzie w koncu mamy gadać ?? Tutaj (skoro seria) czy w tym drugim temacie ??

Edited by pawelgr5
  • 2 months later...
Guest GregZPL
Posted

Niedługo kodziki od Nintendo. Zastanawiam się, czy wklepywać, czy sprzedać? Byłby ktoś chętny ewentualnie? Mogę też zamienić na NSMB, Residenta, albo Mario Karta. Może być sam cart, kod, cokolwiek

• 9 months later...
Posted

Z tego co sam się dowiadywałem nie trzeba. Sam jestem w 2 chapterze lost future a to nie jest I część i nie widzę żadnych nawiązań. Każda gra to inna historia. Wszyscy na necie polecali mi lost future to i od tej rozpoczynam:) . Podobno mam się wzruszyć zobaczymy:)

Posted

Własnie ogrywam Pandora's Box (po ukończeniu Curious Village) i jest sporo nawiązań i smaczków z jedynki (np. reakcja Luke'a na widok Chelmey'a).

• 1 year later...
Posted

Ach.. Musze sie gdzies wyzalic ze po przeniesieniu na 3DS gra mnie tak nie wciagnela jak poprzednie czesci. Wkurza mnie "przeszukiwanie" otoczenia w postaci lupy. Bardziej mi odpowiadalo rozwiazanie z czesci na DSa. Poza tym spodziewalem sie troche lepszej grafiki a tu to samo plus modele 3D ktore swoja droga tak fantastycznie wcale nie wygladaja. Jestem praktycznie na samym poczatku, jakas 5h i powoli mi idzie, ciekawe czy zmienie ocene po skonczeniu, na razie dla mnie gra na 7- i boli mnie to jako fana serii.

• 4 months later...
Guest DonSterydo
Posted

Tak przeglądałem amazona i widziałem, że można sobie sprowadzić Last Spectre + Miracle Mask za 135 zł z przesyłką i się trochę zastanawiam. Nigdy nie miałem styczności z serią i o ile interesują mnie te produkcje pod kątem gier logicznych, to o tyle setting i styl charakterystyczny dla gier Level 5 mnie odrzucają i mam takie pytanie - jakie są proporcje między story tellingiem a rozwiązywaniem zagadek? :P

Posted (edited)

Trafiają się momenty, że trzeba trochę poscrollować po dialogach, ale zdecydowaną większość czasu spędzisz przy zagadkach. Tak 80% zagadek, 20% reszty.

Mówię w oparciu o części DSowe, 3DSowych jeszcze nie ruszałem.

Edited by chmurqab