Skocz do zawartości

Console Wars 2+0+1+5: This is Waiting

Featured Replies

Opublikowano

Wygooglować sobie fotki PCB z PS4 i Xbona i porównać design i rozmieszczenie podzespołów.

Xbone nie ma nawet startu do PS4 - wygląda jak chaotycznie rozrzucone chaszcze i krzaki w porównaniu do ogrodu w Luwrze za Ludwika XVI-tego.

Różni fachowcy od technologii, od premiery zachwycają się ergonomią i rewelacyjnym designem PCB w PS4. Żadnej przypadkowości, sam porządek.

Moja PS3 fat trzeszczała jak diabli (przez jakiś czas), ale PS3 slim i PS4 (premierowa) w ogóle. PS4 chodzi tak samo lub ciszej od PS3 slim - stoją obok siebie.

Także trochę obiektywizmu...

• Odpowiedzi 83,2 tys.
  • Wyświetleń 2,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• tak  

• Waldek dobry bajkopisarz xD Nie wiem czemu tak nienawidzi pc ale chyba wiem jak powstaja jego teksty.   Akt I, scena 1. Bohaterowie: zona Waldemara, Waldemar. Miejsce: pokoj goscinny (ten z telewi

• Ja tam miałem w co grać na PS2. W rok od premiery PS2 w Japonii było około 150 gier do ogrania, prawdziwych retailowych produkcji a nie indyczych popierdółek. Jasne, zdarzały się też konwersje z innyc

Opublikowano

Ficus, musieli ta konsole tak zrobić, skoro zdawali sobie sprawę, że po 1 dobrym roku zostanie tylko oglądanie telewizji.

W ogóle te wszystkie Gry, które mają ukazać się w tym roku, jak TR, QB, Halo maja w ogóle oficjalne daty premier, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat?

Edytowane przez easye

Opublikowano

>dyskusja z Observerem

O proszę kto się odważył odezwać po ostatniej kompromitacji, witamy ponownie.

Po czym? Tu jest tak sucho, że nie chce mi się tu już od kilku tygodni wdawać w jakiekolwiek "dyskusje".

Jeśli chodzi o odważanie się i kompromitacje, to jesteś w tym specjalistą, więc proszę wyjaśnij mi, o co ci chodzi (ci z małej specjalnie :lapka:).

Opublikowano

i nie widziałam nigdy żeby tak mały wentylator dał radę po cichu wychłodzić dowolny wtedy model Radeona 7850 (karta bliźniacza z tą użytą w APU PS4)

Wentylator w PS4, 85 mm, 23 łopatki:

8a0c3c065fc2db5aa506cec40e9ce44b.png

HIS Radeon 7850, 85 mm, 9 łopatek:

a6ce07e076b23e9d00d5c2a411178c6b.png

Tytan od nVidii ma pojedynczy wiatraczek większy o całe 5 mm :reggie:

Błagam, WIesiu, zostaw ten temat, bo jesteś jak dziecko we mgle.

Wielkie dzięki za fotki ale słyszałeś jak "cicho" chodzi ten akurat Radeon?

Poza tym - jak myślisz - czy tego Radeona będzie otaczało powietrze czy ciasno upakowane elementy?

No i koniec końców - turbinka w PS4 musi chłodzić dodatkowo CPU - nędzny ale jednak produkujący trochę ciepła.

No nie przekonam się, że to jest dobre chłodzenie skoro jest to obecnie najgłośniejszy sprzęt do grania w moim domu - wliczając PC z włączonymi 8 wentylatorami niskoobrotowymi (4 na obudowie + 2 w GTXie + 1 na CPU + 1 w zasilaczu).

Wii U jest też dosyć głośne - ale w porównaniu do PS4 praktycznie cały czas wypluwa zimne powietrze.

EDIT: w porównaniach wentylatorów trzeba uwzględniać wydajność wyrażaną w objętości powietrza wypychanego w jednostce czasu. To nie działa tak że 30 łopatek jest lepsze niż 10 łopatek - dużo zależy od ich budowy, kątów nachylenia oraz konkretnej implementacji. Sama głośność zależy również od amortyzacji całości wentylatora (gumowe resory), łożyskowania i kształtu łopatek.

Edytowane przez Wieslawa

Opublikowano

mam biala made in china

wieslawa madrze gada - akurat w przypadku dlugowiecznosci i serwisu to gabaryty xone to niewatpliwe plusy

Owsze to jest plus, ale nie mieszajmy tego z zaawansowaniem technologicznym, bo Xbox One wyglada jak zrobiony na prace zaliczeniowa.
Opublikowano

czytanie postów botków o awaryjności sprzętu, pamiętając, że byli non stop ruchani od premiery X360 - najbardziej tandetnej, awaryjnej i uber syfnej konsoli w dzijach tego rynku - jest takie smaczne. Humor level over milion

Opublikowano

Poza tym - jak myślisz - czy tego Radeona będzie otaczało powietrze czy ciasno upakowane elementy?

Konsole to plastikowe, tanie guvno i decydując się nie każdy powinien być tego świadomy. Jak to jest, że podzespoły PC często mają po 3 lata gwarancji (w przypadku kart graficznych EVGA chyba nawet 5), chociaż producent nie wie, w jakiej budzie i z iloma wentylatorami będą trzymane? Może będą upchane, może nie, ale gwarancja jest.

Opublikowano

Niestety waldek, legendardny pierwszy model playstation SCPH-1001 to bylo wieksze guwno.

:daddy:

Padly mi 4, slownie CZTERY sztuki.

:daddy:

No, ale mial highendowy odtwarzacz plyt cd.

Opublikowano

wieslawa madrze gada - akurat w przypadku dlugowiecznosci i serwisu to gabaryty xone to niewatpliwe plusy

Głupio gada. Skumaj, że w PS4 gorące powietrze jest od razu wypychane na zewnątrz. W konsoli m$ zostaje w obudowie ogrzewając między innymi napęd optyczny i twardy dysk. Procki zapewne w obu konsolach są wychładzane do odpowiedniej temperatury, ale warto mieć na uwadze, że m$ rzutem na taśmę zwiększał taktowanie zegarów i to o długowieczność xboxa bym się martwił. Poza tym w xbone dalej siedzi x-clamp...

Opublikowano

Nie było.MS pobił wszystkie rekordy ze swoimi 30%.

Opublikowano

Głupio gada. Skumaj, że w PS4 gorące powietrze jest od razu wypychane na zewnątrz. W konsoli m$ zostaje w obudowie ogrzewając między innymi napęd optyczny i twardy dysk. Procki zapewne w obu konsolach są wychładzane do odpowiedniej temperatury, ale warto mieć na uwadze, że m$ rzutem na taśmę zwiększał taktowanie zegarów i to o długowieczność xboxa bym się martwił. Poza tym w xbone dalej siedzi x-clamp...

Ja swojego Xbona mam podpietego jeszcze do boilera aby ogrzewal mi wode, a zasilacz mam podlaczony do ogrzewania podlogowego.

Opublikowano

Czezky i dobrze Ci tak - nie szanujesz marki, łapiesz awarie. Dzięki temu statystyka pomaga i Baronowie mają niezawodne modele. :D

W ogóle śmieszek, że ktoś próbuje porównać softową firmę zlecającą produkcję na zewnątrz do geniuszy hardware'owego designu, jakimi od lat są japończycy z Sony. Skumajcie, że to jest firma sprzętowa i wypluła więcej sprzętu przez rok niż M$ w całym okresie swojej działalności. A posty Wiesi i mądrzenie się o architekturze cieplnej wydrukowałem i powiesiłem u nas elektronikowi nad biurkiem, aby od rana mógł ciągnąć bekę z xbotów.

Edytowane przez waldusthecyc

Opublikowano

Zdjęcia termowizyjne pokazują jednak coś innego niż Twoje twierdzenia. To obudowa PS4 jest cała nagrzana jak piec kaflowy. Dodatkowo powietrze z PS4 wylatuje o 15 stopni cieplejsze niż z xboxa - wbudowany zasilacz też dokłada od siebie "Celcjuszów".

Opublikowano

Mam wiele sprzetow od MS i wszystkie sa genialnie wykonane.

Nie twierdze, ze tak bylo z pierwszymi modelami x360.

Opublikowano

ja pie.rdole w xbonie mam x-clampa, musze pogonic tego szrota zanim mi kota zamorduje

Opublikowano

mrynk ładnie wiesie zaorał, ale takie liście od rzeczywistości sie dostaje gdy żyje sie w alternatywnym świecie.

Opublikowano

Nie czuję się zaorana :-)

O wydajności chłodzenia PS4 najlepiej świadczy ilość filmów na YT z customowym chłodzeniem tego cuda techniki:

pierwszy z brzegu:

https://www.youtube.com/watch?v=qJ2AhHdyL7I

czytanie postów botków o awaryjności sprzętu, pamiętając, że byli non stop ruchani od premiery X360 - najbardziej tandetnej, awaryjnej i uber syfnej konsoli w dzijach tego rynku - jest takie smaczne. Humor level over milion

xbox 360 padł mi 2 razy - koszt naprawy 0zł

ps3 mi padło raz - koszt naprawy - 450zł u Juchego (pozyła konsola 5 miesięcy po naprawie) + 1000zł za nową sztukę.

Doświadczyłam awarii w obu, przy czym xbox 360 dalej jest na chodzie, a ps3 poszło do Żyda na części.

Edytowane przez Wieslawa

Opublikowano

Bo jeszcze mnie nie poznalas bejbe  :kiss:

Opublikowano

fanek też pisał w statusach, że szuka świni

ehh idzie wiosna

Opublikowano

fanek też pisał w statusach, że szuka świni

ehh idzie wiosna

Ale chłopaki pamiętajcie o tym, że to że ktoś używa rodzaju żeńskiego na forumku o grach to nie znaczy, że nie ma pytona. Można się rozczarować.

Opublikowano

Ktoś chciał i oszpecił sobie konsolę, bo jest tak samo przewrażliwiony jak ty. Co z tego wynika? Na pewno nie to, że PS4 ma słabą konstrukcję chłodzenia.

Z tego co wiem, PS4 ma wbudowany czujnik, więc jeśli konsola nie sygnalizuje przegrzewania, temperatura jest bezpieczna. Nawet, jeśli są wyższa niż u konkurencji. High-endowe PC-towe karty graficzne potrafią się nagrzać do 82 stopni, procesory do jeszcze większej i... NIC.

Opublikowano

Po Sunsecie mysle ze dla wielu botów bez znaczenie czy facet czy dziewczyna.

Opublikowano

Ktoś chciał i oszpecił sobie konsolę, bo jest tak samo przewrażliwiony jak ty. Co z tego wynika? Na pewno nie to, że PS4 ma słabą konstrukcję chłodzenia.

Z tego co wiem, PS4 ma wbudowany czujnik, więc jeśli konsola nie sygnalizuje przegrzewania, temperatura jest bezpieczna. Nawet, jeśli są wyższa niż u konkurencji. High-endowe PC-towe karty graficzne potrafią się nagrzać do 82 stopni, procesory do jeszcze większej i... NIC.

No też mam nadzieję, że nic złego z tej wysokiej temperatury nie wyniknie, ale jednak wolę chłodniejszy sprzęt. Jest sporo podzespołów, które cierpią od wysokiej temperatury i żyją krócej - nie chodzi tutaj o krzem w układach scalonych.

Opublikowano

O wydajności chłodzenia PS4 najlepiej świadczy ilość filmów na YT z customowym chłodzeniem tego cuda techniki:

Mam deja vu...

4424886865049c4409d5e0274c1fdd1b.png

83b6ba3a16d188a67403eea5f6a1f5e6.png

Dodatkowo powietrze z PS4 wylatuje o 15 stopni cieplejsze niż z xboxa - wbudowany zasilacz też dokłada od siebie "Celcjuszów"

Właśnie sama przyznałaś (przyznałeś? :unsure: ), że PS4 ma wydajniejszy system chłodzenia. Mam nadzieję, że nie bolało.

Opublikowano

Mam deja vu...

4424886865049c4409d5e0274c1fdd1b.png

83b6ba3a16d188a67403eea5f6a1f5e6.png

Dodatkowo powietrze z PS4 wylatuje o 15 stopni cieplejsze niż z xboxa - wbudowany zasilacz też dokłada od siebie "Celcjuszów"

Właśnie sama przyznałaś (przyznałeś? :unsure: ), że PS4 ma wydajniejszy system chłodzenia. Mam nadzieję, że nie bolało.

Nie bolało nic a nic :-)  w internetach możesz skonstruować zapytania na dowolny temat tak aby uzyskać wygodniejszy dla siebie wynik.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.