Skocz do zawartości

Gry dla osób niepełnosprawnych

Featured Replies

Opublikowano

Witam,

Pracuję jako instruktor terapii zajęciowej z ludźmi o umiarkowanym i znacznym stopniu niepełnosprawności. Chcę wprowadzić do terapii różnego rodzaju gry komputerowe, ale szukając w internecie miałem problemy, aby znaleźć gry typowo dedykowane dla takich osób. Muszą być to gry bardzo proste, zarówno jeśli chodzi o zasady, jak i interfejs. Ma ktoś jakieś pomysły lub zetknął się z takim oprogramowaniem?

Ps. Jak nazywała się gra, w której patrzymy na planszę kart, odkrywamy jedną z nich, następnie drugą, jeśli są takie same zostają odkryte, jeśli różne to zarówno jedna, jak i druga karta zakrywa się, a my musimy zapamiętać obrazki na nich tak, aby dopasować je do tych pozostałych, nieodkrytych?

Dzięki i pozdrawiam!

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 15,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• dark souls

• wszystkie exy na platformy od sony

• @ Velius dzięki za przypomnienie nazwy gry (Memory)   @ ornit, szukanie wśród gier dla dzieci to dobry pomysł. Na necie jest mnóstwo mini gierek, które byłyby odpowiednie, ale są to gry z przegląda

Opublikowano

Wiekszosc gier Ubisoftu. :reggie:

Ta gra z odkrywaniem kart to Memory. Mozesz tez ogarnac Peggle bo to dosc prosta gra i mozna grac jedna reka. Nie wiem tez czy chodzi Ci o niepelnosprawnosc umyslowa czy fizyczna.

Edytowane przez Velius

Opublikowano
  • Autor

Popcap ma dobre gry dla takich osób (Bejeweled szczególnie), ale prosiłbym bardziej o freeware. Niepełnosprawność przede wszystkim umysłowa.

Dark Souls to raczej słaby pomysł. Tak, wiem, sarkazm. 

Opublikowano

Nie podałeś czy chodzi o niepełnosprawność fizyczna czy umysłową. Jesli to drugie zapraszam do cw tam jest wielu potrzebujących z checią podzielą sie wiedzą

Opublikowano

Przecież napisał, że umysłowa. Może poszukaj wsród gier dla dzieci?

Opublikowano

Może coś na WII?

Konsola wykorzystuje ruch ręki tak więc jest bardzo intuicyjna, nie wymaga całkowitej sprawności w zależności od przypadłości można grać ręką, dłonią, stopami.
Gry są bardzo proste.
Np. tu "WII Sports" ludziki same się poruszają, naszym zadaniem jest machnięcie ręką we właściwym momencie, prosta gra a daje wiele satysfakcji:

Generalnie WII często jest używana do rehabilitacji i posiada masę gier która wymaga minimalnego wysiłku.

POLECAM.

Opublikowano
  • Autor

@ Velius dzięki za przypomnienie nazwy gry (Memory) :)

@ ornit, szukanie wśród gier dla dzieci to dobry pomysł. Na necie jest mnóstwo mini gierek, które byłyby odpowiednie, ale są to gry z przeglądarki. Nie ukrywam, że lepsze byłyby gry, które można zainstalować na hdd. Chociaż uczę podopiecznych poruszania się po internecie, dla niektórych jest to niestety wyższa magia. Niektóre z tych osób nie potrafią pisać, ani czytać (zaniedbanie rodziców). Kolorowa ikonka z grą na pulpicie będzie dla nich łatwiejsza do odpalenia, niż szukanie czegoś w sieci.

@ Zdunek, Velius - Wii czy PS3+move jest moim zdaniem świetnym pomysłem na rehabilitację dla takich osób i będę walczył, aby fundacja wyłożyła na to pieniądze (kupno konsoli, TV i gier), ale na obecną chwilę nie mam na to środków.

@ kanabis, "Jesli to drugie zapraszam do cw" - od czego jest skrót cw, bo zachodzę w głowę? :)

Dzięki raz jeszcze za wskazówki :)

Edytowane przez maztika