Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Age of Wonders: Planetfall

Featured Replies

Opublikowano

11f185cfe0661b7e1311092b1070cdc604ad0204

Kolejna część popularnej serii strategii turowych, tym razem w klimatach sci-fi i po raz pierwszy na konsolach. Premiera 6 sierpnia.

Pojawiły się już pierwsze recenzje, z których wynika, że to bardzo udany tytuł - aktualna średnia na Opencritic/Metacritic to 84%. Chwali się m.in. duże zróżnicowanie dostępnych frakcji, system walki, kampanię, możliwości customizacji jednostek. Na minus wymieniane są okazjonalne bugi i problemy z AI przeciwnika, interfejs, który w wersjach konsolowych nie jest w 100% intuicyjny, czy olbrzymi natłok opcji i informacji, który może niektórych przytłoczyć (a i gra ponoć nie wszystko dobrze tłumaczy).

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 991
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tylko chwile pograłem przed pracą. Najważniejsze, że jest hotseat i wersja PL, na to czekałem.

Opublikowano

@GoltaR - Jak pograsz dłużej, to opisz wrażenia. Przede wszystkim ciekawi mnie jak wyszło przejście z fantasy na SF oraz (o ile grałeś w AoW3) jak bardzo zmieniły się mechaniki gry.

Opublikowano

Po pierwszym wieczorze z grą więcej czytałem niż grałem :), dużo tego samouczka. Do AoW 3 nie za bardzo mogę porównać bo mało w to grałem. Bitwy wydają się podobne, choć mi osobiście bardziej to przypomina xcoma. Gra to takie wymieszanie Civilization, Stellaris, Xcoma i Heroes. Bardzo dużo rzeczy można skonfigurować przed meczem, od naszego bohatera po wygląd planety zasady rozgrywki i przeciwników których może być 12 razem z nami. Kampanie ledwo liznąłem, wydaje się być ok, jest zagadka do rozwiązania i łatwy początek by wprowadzić gracza do gry. Czepić się mogę co najwyżej dialogów które są drętwe i mają błędy. Przejście w SF chyba się udało. Daje sporo możliwości, teraz każdą jednostkę możemy wyposażyć w moduły które wcześniej musimy wymyślić w drzewku rozwoju. Każdy upgrade kosztuje, ekonomia musi iść w parze z rozwojem armii. Gra ma duży stopień skomplikowania i pewnie jak ktoś się pokusi o opisanie mechanik to trochę sobie popisze. Mi podoba się opcja z misjami pobocznymi które zlecają niezależne jednostki. Mimo ze praktycznie zawsze polega to na zabiciu kogoś w danym punkcie mapy jest dodatkowa motywacja na zmianę swoich planów rozwoju i wykonanie misji, jest na to ograniczona liczba tur. Obstawiam, że długo nie zobaczymy podobnej gry na konsole jeżeli w ogóle ktoś się jeszcze na coś takiego porwie. Nie wróże jej sukcesu, gra dla bardzo wąskiego grona graczy.

Opublikowano

Mógłby ktoś podać listę ras, którymi można grać oraz przeciwników ? 

• 1 rok później...
Opublikowano

Jest w ME za 35 zł i zamówiłem, ale czy dobrze zrobiłem? Nie grałem w strategie od 15 lat, civki nawet 5 minut na żywo nie widziałem, ale coś mnie ciągnie by sprawdzić te pozycje. Polecacie? Ciężko się w nią wdrożyć? Bo takie opinie często o tym tytule widnieją.